suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz lip 06, 2025 12:10 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 169 70 71 72 73178 Następna
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

No i santanowskie półosie

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Santanowskie półosie, długie śruby rzymskie drążków kierowniczych i akurat u mnie skrzynia biegów, w której posypały się synchronizatory to wada hiszpana (vin VSEE). W geo są normalne te rzeczy...

1" - młody upalacz

Podłączam się - co sadzicie o tej ? http://otomoto.pl/suzuki-vitara-2-0-td- ... 37115.html

Ma byc baza pod "wyprawówke" na trochę dalsze trasy - Kazachstan Afryka - dlatego diesel Mazdy ( nie jebliwy "podobno).

1" - młody upalacz

A co powiecie o tej Vitarce ? http://otomoto.pl/suzuki-vitara-2-0-td- ... 37115.html - ma sluzyc pod baze wyprawówki dlatego diesel Mazdy.

3" - błotołaz

z longami to loteria niestety
przedewszytkim patrz na rdze bo one starsznie gnija

Dawid szukał pol roku poczym pojechal do niemcowni i przytargal piekna
unas nic wtedy godnego niebylo

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
87KM na doładowaną wyprawówkę, nie za mało? :roll:

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: J20A>Electric, H27A
Model: Cabrio,XL7
Rok prod.: 1998
RafalPoz pisze:
A co powiecie o tej Vitarce ? http://otomoto.pl/suzuki-vitara-2-0-td- ... 37115.html - ma sluzyc pod baze wyprawówki dlatego diesel Mazdy.

ktos dbal, dorobil orurowanie, obszyl siedzenia bo to nie jest orginal, ale tylna klapa na dole zjedzona i pod lampa lewa tylna chyba rdza wiec pod plastikaim moze juznic niee byc, niestety moim zdaniem nie znajdziesz longa z progami, czeka Cie spawanie . . .

1" - młody upalacz

NuVo pisze:
87KM na doładowaną wyprawówkę, nie za mało? :roll:

Kiedyś byłem współwłaścicielem LJ 70 - ona miała 86 kucy ( 2,4 TD) i dawała radę więc nie widzę problemu by tu nagle miala nie dawać.

Co do rudej.... no taki urok samochodów co maja po 14 lat i więcej - nie ma mocnych.

Zaczynam tez powoli myśleć by znowu nie wejść w LJ albo w jakiegoś Troopera tudzież Pajerkę ewentualnie Gallopera.

Ze wszystkim (lekkie dłubnięcie czyli - zderzaki, bagażnik wyprawowy, progi, kola AT/MT, snorkel, zawias lift - wymiana, winda, rozrząd, sprzeglo regeneracja/sprawdzenie - turbiny,hamulców,wtrysków itp ewentualna lekka naprawa blacharska ) nie chciałbym przekroczyć 25 k z tym wszystkim - dlatego myślałem o aucie za ok 12-15 k no i te 10-12k wkładu.

Dlatego pojawiła się myśl o Vitarce Longu - z której można zrobić sprytną wyprawówkę taka w sam raz a jednocześnie finansowo sie nie zaj......

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Zastanów się nad bęzyną 1,6 bo jak diesla to tylko 1,9 z bełgota... poszperaj za wątkami, były całkiem niedawno.

Suzuki Sidekick automat 1,6 16v powered by MIRO4x4

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

http://moto.allegro.pl/suzuki-vitara-1- ... 15700.html
Ta wygląda fajnie, z gazem, automat (w trasie niezastąpiony i napędów nie rozwalisz...), no i cena :wink: .

1" - młody upalacz

Bobbie pisze:
http://moto.allegro.pl/suzuki-vitara-1-6-lpg-97km-naped-4x4-automat-i2484415700.html
Ta wygląda fajnie, z gazem, automat (w trasie niezastąpiony i napędów nie rozwalisz...), no i cena :wink: .

Na gaz to mam kuchenkę w domu i wystarczy ;)

O benzynie nie myslalem - klekot jest klekot 215 nm od 2 tys obrotów - Vitka ma jadzic nie fruwać - znajomi maja dyskoteki lekko zmotane i prędkość w trasie z nimi to będzie 90 -100 ( permanentny 4x4 w Disco) automat mam w samochodzie zony i dziękuje zwłaszcza za jego naprawy :) ( juz bym za to mogl kupić 3 używane skrzynie).
Logistyka - jedno paliwo itd.

Ale może 1.6 bez gazu - tylko ten moment obrotowy....... i kwestia jak on sobie poradzi w Afryce.

Diesel mazdy jest ok. ( jak dobrze serwisowany)

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Pewno i racja...
Kazdy ma swoja droge.
Ale... najwazniejsz :o e ze Suzuki

2" - starszy bagiennik

RafalPoz pisze:
Bobbie pisze:
http://moto.allegro.pl/suzuki-vitara-1-6-lpg-97km-naped-4x4-automat-i2484415700.html

O benzynie nie myslalem - klekot jest klekot 215 nm od 2 tys obrotów - Vitka ma jadzic nie fruwać - znajomi maja dyskoteki lekko zmotane i prędkość w trasie z nimi to będzie 90 -100 ( permanentny 4x4 w Disco) automat mam w samochodzie zony i dziękuje zwłaszcza za jego naprawy :) ( juz bym za to mogl kupić 3 używane skrzynie).

Ale może 1.6 bez gazu - tylko ten moment obrotowy....... i kwestia jak on sobie poradzi w Afryce.

Jak myślisz o Afryce, to rzeczywiście gaz to porażka :mrgreen:
Ale tam gdzie jest on dostępny to żadnym dieslem nie pojedziesz taniej (nie dotyczy Ukrainy i Węgier).
Niestety diesel z Mazdy jest mocno "zelektryfikowany", a 1.9 Td jest w hiszpanach (czyli nawet w roczniku 2000 buda może się rozpadać).
Jeśli chodzi o połączenie Vitara-diesel-wyprawy to nie znalazłem nic dobrego.
Jak myślisz o konkretnych wyprawach i miałeś Toyke to wybór jest prosty (wiem, miałem nie odwodzić od pomysłu), a jeśli chcesz coś światu udowodnić, że się da, to może Samurai 1.9D :mrgreen:
Uwielbiam samochody Suzuki (od kilku lat tylko takie użytkuję) ale na wyprawie wolę inne wyzwania niż szukanie stacji z gazem lub zgubionego wahacza...

No, to tyle teorii. A teraz niech ktoś udowodni, że się da.

Isuzu Trooper 3.1LTD '94
http://www.youtube.com/user/mirok80?feature=mhee

1" - młody upalacz

miras7 pisze:
RafalPoz pisze:
Bobbie pisze:

Jak myślisz o Afryce, to rzeczywiście gaz to porażka :mrgreen:
Ale tam gdzie jest on dostępny to żadnym dieslem nie pojedziesz taniej (nie dotyczy Ukrainy i Węgier).
Niestety diesel z Mazdy jest mocno "zelektryfikowany", a 1.9 Td jest w hiszpanach (czyli nawet w roczniku 2000 buda może się rozpadać).
Jeśli chodzi o połączenie Vitara-diesel-wyprawy to nie znalazłem nic dobrego.
Jak myślisz o konkretnych wyprawach i miałeś Toyke to wybór jest prosty (wiem, miałem nie odwodzić od pomysłu), a jeśli chcesz coś światu udowodnić, że się da, to może Samurai 1.9D :mrgreen:
Uwielbiam samochody Suzuki (od kilku lat tylko takie użytkuję) ale na wyprawie wolę inne wyzwania niż szukanie stacji z gazem lub zgubionego wahacza...

No, to tyle teorii. A teraz niech ktoś udowodni, że się da.

Hmmmm......
Gaz to butla a Viertarka nadmiarem miejsca nie grzeszy - do tego na wschodzie czy tez w krajach gdzie nie wydobywaja ropy z jakoscia paliwa roznie a stary diesel na pompie wtryskowej praktycznie wszystko przepali.
Czytalem i o dieslu jest tu raptem 5 watkow znaczy sie albo sie nie psuje albo go tak malo ;)
Tu nie chodzi o wybor ale o jakis racjonalizm - z tego co widze koszty motania Vitarki sa sensowne a jak podchodzisz do tojki czy innego parcha i chcesz to robic dobrze to konczysz w okolicach 30-40 k - to bedzie 5 pojazd w domu ( 2 osobowki motor quad ) no i w koncu japonczyk.
A co do wypraw polecam opis wyprawy 4ech maluchow do Mongolii. (da sie i nie potrzeba do tego mastodontow - kiedys sie jezdzilo na narty malcem w 4 na 2 tyg i dawalo sie rade dlatego Vitka long wydaje sie byc w sam raz i nie ma potrzeby zabierania pol samochodu w skrzyniach jak w disco).
Myslalem tez o samuraju longu ale komfort i wyciszenie w vitarce to inna liga a jak robisz na raz 1000 km to komfort ma znaczenie.
Caly czas analizuje i czytam czytam czytam..... Za i przeciw - jeszcze nie zdecydowalem... Ale Vitarka long mi sie podoba

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Silnik: 1.6 8v
Model: Blaszak 3D
Rok prod.: 1994
RafalPoz pisze:
Podłączam się - co sadzicie o tej ? http://otomoto.pl/suzuki-vitara-2-0-td- ... 37115.html

Ma byc baza pod "wyprawówke" na trochę dalsze trasy - Kazachstan Afryka - dlatego diesel Mazdy ( nie jebliwy "podobno).

Chcesz nią jechać do Afryki ze skórą w środku i bez klimy? :shock:
Oczywiście, że za w sumie niewielkie pieniądze można klimę założyć, ale kolejna kasa i kolejna praca.

Jest: Pimpuś - Vitara 3d 94' 1.6 8v, lift 4'', Bodylift 2'', Silverstone MT-117 33''
Była: Showtime - Vitara Long '94 1.6 16v LPG, Lift 2'', Bodylift 3'', BF Goodrich MT 31'', i winda na przedzie - umarła rdzawą śmiercią

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 169 70 71 72 73178 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00