Hej.
Czy jest szansa kupić Vitarę Long w dobrym stanie? Szukam takiej od dwóch miesięcy i powoli tracę nadzieję. A może źle celuję i wyprowadzicie mnie z błędu?
Zacznę od początku. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z wozami terenowymi. Cenię sobie za to japońską motoryzację (od 12 lat mam niezawodną Mazdę 626 coupe z 1983 roku). Na przełomie marca i kwietnia rozpoczynam projekt badawczy w ramach którego przez trzy lata będę musiał jeździć z przyczepą (dużą choć lekką, bo na przyczepce tylko ponton, silnik i trochę gratów) od jeziora do jeziora na Pojezierzu Łeczyńsko-Włodawskim. Będzie to około 150 km dziennie po asfalcie, no i trochę po drogach polnych, często piaszczystych, czasem lekkie błotko - by móc zwodować ponton. Boję się, że osobówka lub dostawczak mogą nie dać sobie rady. Po długim wertowaniu internetu postawiłem więc na Vitarę Long 1.6 z gazem (czasem będę musiał zabrać kilku wolontariuszy, więc krótka Vitka zbyt mała, a gaz z uwagi na koszt eksploatacji). Oprócz tego samochód ma mi służyć również do dojazdów do pracy oraz wypadów na rybki. Zabaw w terenie raczej nie przewiduję.
Niestety, nie mam garażu i wielkich zdolności manualnych w zakresie mechaniki, więc w kwestii ewentualnych napraw będę zdany wyłącznie na warsztaty. Czy myślicie, że Vitara sprawdzi się w powyższych zadaniach? Może lepiej rozejrzeć się za czymś innym? Mój budżet to 8-9 tysięcy. Jak już wspomniałem, szukam Vitary od dwóch miesięcy i powoli tracę nadzieję, bo wszystkie które oglądałem miały więcej szpachli niż blachy... Jest sens szukać dalej? Może ktoś z Was widział gdzieś sensownego Longa na sprzedaż? Najchętniej w Lubelskim, ale jeśli będzie to auto pewne to mogę jechać i do Szczecina

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.