Panowie od jakiegoś czasu zamierzam zmienic auto, szukałem ogolnie diesla w miare uniwersalnego na trase i miasto do okolo 20 tys zł chcialem merca E-klase kombi, potem Volvo V70, może passata , przez mysl tez przeszedl peugeot 307 kombi

no ale zobaczyłem Grand Vitare i bardzo mi sie spodobał samochód, jednak mój tato ma mi dolożyc do tego "interesu" i pod żadnym względem sie nie zgadzana GV a jego argumenty to na przykład, że Auto nie nadaje sie w ogóle w trase ani na miasto bo jego koledzy (oczywiscie sami szpecy od samochodów jak to zawsze bywa w takich sytuacjach) naopowiadali mu, że te auto w trasie w zakrętach i koleinach strasznie podskakuje i wylatuje z drogi, że jest niestabilne, bo jest za krotkie, ma wysoki profil opony i stąd to podskakiwanie i tak dalej, Ja potrzebuje auto głównie w trase (100Km - Kwidzyn- Bydgoszcz) no i na miasto bo dojeżdzam na uczelnie samochodem(tygodniowo robie okolo 200Km w trasie i 120-150km w miescie), moimi argumentami jest to, że nie jezdze i tak szybicej jak 90-100 Km/h bo to po prostu na polskich drogach nie ma sensu według mnie, Bydgoszcz ma fatalne drogi(przynajmniej te ktorymi dojezdzam na uczelnie), GV jest autem uniwersalnym i ma 4x4, jest podobno bezawaryjne i no po prostu auto takie ze wsiadac i jechac. Zaznaczam, że fakt napędu na tyl w trasie mnie nie przeraża, bo miałem Mercedesa W124 z napendem na tył i sobie radziłem, no a moje pytanie jest nastepujące : Czy Grand Vitara faktycznie się tak beznadziejnie prowadzi w trasie ?? oraz jakie mozna zalożyc najmniejsze opony do GV aby zredukowac to "prowadzenie" w koleinach czy minimum to jest 205/70/16 (chodzi oczywiście o opony szosowe)?? Panowie prosze o pomoc bo naprawde mocno mi sie podoba to Auto , nie mowie tez , że w lekki teren nie wjade, bo tez lubie , jednak koledzy maja typowo przystosowane auta terenowe wiec z nimi jezdze Smile
chodzi mi o taką GV jak ta
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12340451