suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz cze 22, 2025 10:59 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 401 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1227 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lift GV I
1" - młody upalacz

Witam nie masz co się martwić o te dystanse amortyzatorów ja mam takie i nic się nie dzieje,zapytaj tylko mechesa czy dał tam klej do gwintów jak je skręcał.

1" - młody upalacz

no ja kombinowałem jednak tanio, bo ironmen jednak kosztuję przykładowo podkładki i przedłużki jakieś 300zł razem a zestaw jakieś 3000zł,a co do tych przedłużek to spokojnie przecież to nie pracuje jakoś na boki tylko góra dół, ja też mam podobne, tył też pasuje przedłużyć,ale jak dasz klej to potem w razie rozbiórki bieda... są tam śrubki do zabezpieczenia wystarczy,

0" - piaskownica

Witam

Pozwolę się dołączyć do wątku i spytać o Waszą opinię o tych gotowych zestawach do liftu Grand Vitary;

1) http://www.jimnybits.co.uk/shop/grand-v ... d_168.html

2) http://www.opony-4x4.pl/osprzet/zawias_love.html pozycja 13

3) http://www.xtreme4x4.pl/sklep.html?page ... gory_id=55
http://www.xtreme4x4.pl/sklep.html?page ... gory_id=55

4) http://allegro.pl/suzuki-grand-vitara-j ... 82251.html

Pierwsze 3 pozycje to lift 50 mm, czwarta (Dobinson) 40 mm - tylko 40 ? choć na swojej stronie Dobinson podaje nawet tylko 35 mm.

Czy przy taki lifcie wejdą opony 235/70R16 ? (bo takie po prostu mam At-eki od innego auta), czy trzeba podcinać ? czy może lift budy ?

pozdrawiam :)

0" - piaskownica

Dzięki za odpowiedź. :)
Całość działa dobrze, sztywno, nic nie puka, ładnie wybiera nierówności. Auto miało udokumentowany przebieg 128tkm, amory sprawdzane na diagnostyce - 70%, więc szkoda było mi ich wywalić. Tył dałem nowe amory bo musiałem. Obecnie jeśli miałbym coś dorzucić to właśnie nowe amory przód, później springi tył (dłuższe). Jednak skoro dystanse są ok na razie pojeżdżę na tym zestawie.

Jakość amorów dedykowanych do liftu też nie rzuca na kolana - jak na wydatek ponad 400zł/szt. to zdjęcia korozji po kilku miesiącach które widziałem na tym forum (Ironman) raczej nie zachęcają...
:roll:

chociaż z liftem jak z chodzeniem po bagnach... wciąga... :wink:

Wcześniej miałem Jimnego i przyzwyczajony do tego że wjeżdżam w określone miejsca, szybko musiałem coś zrobić z tym nomen omen fajnym autkiem...

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

jabe pisze:
Pierwsze 3 pozycje to lift 50 mm, czwarta (Dobinson) 40 mm - tylko 40 ? choć na swojej stronie Dobinson podaje nawet tylko 35 mm.

Czy przy taki lifcie wejdą opony 235/70R16 ? (bo takie po prostu mam At-eki od innego auta), czy trzeba podcinać ? czy może lift budy ?

pozdrawiam :)

Przed liftem miałem założone takie ATki. Dobijało mi wyłącznie z obciążeniem (obsada 2+1 i to wyłącznie na dużych dołkach). Teraz lift 2" i zero problemu.

2" - starszy bagiennik

Rok prod.: 1991
W swojej GV 2.0 TD mazda na tył poszły sprężyny Fokus kombi kayaba RA 5613 i amory kyb 343047 . I w terenie robi super, niema co przepłacać . Na przód Merc W 124 300D i jednak za miękko i za dużo przycięte 2 zwoje , będzie 300TD .

1" - młody upalacz

dokładnie też założyłem od w 124 pasują dobrze ale są za miękkie przy podkładkach 3,5 obciąłem 1,5 zwoja i wyszło na to samo co oryginalne sprężyny od gv z tymi samymi podkłądami. musi być coś twadszego ,

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Koledzy, takie małe pytanko. Podczas wymiany oleju kiedy samochód był podniesiony do góry a koła bezwładnie zwisały nad posadzką zauważyłem, że łapiąc koło od dołu, spokojnie mogę je podnieść na 1-1,5 cm do góry. Taki luz ma amortyzator i spokojnie na taką odległość się chowa. Po przebyciu tej odległości zaczyna się już opór. Czy to normalne w nowych amorach (iron man +2")?

Moderator
Awatar użytkownika

Panowie oświećcie mnie troszkę w kwestii jak to się robi w GV:
1. Na przednie sprężyny widzę, że trenujecie Merca. Po doświadczeniach z Vitarą chyba pozostałbym przy podkładkach albo wydał $ na sprawdzone z Antypodów.
2. Co z tym przedłużeniem amorów? Czy są do kupienia rozwiązania anty-tata z mimośrodem? Co z tą rozpórką?
3. Most od jakiego lifta zalecacie obniżyć?
4. Sprężyny na tył i amortyzatory jak macie przetestowane dobranie z innych aut to chętnie bym skorzystał z takiego doświadczenia:

jaro1027 pisze:
W swojej GV 2.0 TD mazda na tył poszły sprężyny Fokus kombi kayaba RA 5613 i amory kyb 343047 . I w terenie robi super, niema co przepłacać . Na przód Merc W 124 300D i jednak za miękko i za dużo przycięte 2 zwoje , będzie 300TD .

Te sprężyny to od której generacji Focusa? Ile uzyskałeś lifta?
Amortyzatory KAYABA RA5613 to od jakiego auta? Ile dłuższe od oryginalnych?

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 2.0 J20A VVT
Model: Grand Vitara II
Rok prod.: 2008
Rozporka jest mocowana na trzech śróbach do Górnego mocowania amora i po zastosowaniu obnizeń amora a'la vitara rozpórka obnizy sie razem z nimi co spowoduje że będzie zbyt blisko silnika lub wogóle się nie da opuścić(diesel mazdy) dlatego stosuje się przdłuzkę amora. Obniżenie mostu od 5cm liftu i wiecej, no i jeszcze drążki od listwy przekładni kierowniczej.

Moderator
Awatar użytkownika

marirus pisze:
Rozporka jest mocowana na trzech śróbach do Górnego mocowania amora i po zastosowaniu obnizeń amora a'la vitara rozpórka obnizy sie razem z nimi co spowoduje że będzie zbyt blisko silnika lub wogóle się nie da opuścić(diesel mazdy) dlatego stosuje się przdłuzkę amora.

Jakie długości są dostępne i gdzie kupię :?: :mrgreen: Rozumiem że te przedłużki nie mogą być krótkie ze względu na gwint amortyzatora? Angole piszą, że stojąc ich przedłużkę 2,5" trzeba obniżyć most. Czyli nie da się zrobić małego lifta przodu na seryjnych amortyzatorach? Zostaje zakup dłuższych amortyzatorów??

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

ciekawe jak to wygląda od góry?

http://www.jimnybits.co.uk/shop/grand-v ... _1346.html

Przecież jak dołoży dystans to mocowanie rozpórki pójdzie w dół, o grubość dyst.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Moderator
Awatar użytkownika

ORI pisze:
....
Przecież jak dołoży dystans to mocowanie rozpórki pójdzie w dół, o grubość dyst.

No właśnie przed wyedytowaniem poprzedniego posta doczytałem się że tych dystansów nie można stosować do aut z rozpórkami :evil: . Czyli zostaje przedłużka lub dłuższy amortyzator... ? Bo dystans na rozpórkę nie ma chyba sensu, rozpórka pracuje w poziomie czyli w poprzek śrub. Po dołożeniu dytansu będzie się poddawać na dystansie. Równie dobrze można w ogóle wywalić rozpórkę, ale to chyba nie najlepszy pomysł w aucie które ma zasuwać po dziurach.

Moderator
Awatar użytkownika

Takie pytanko.; auto gvI 1,6-, czy do zestawu: felicja kombi, amor polonez,dystans 2,5cm na springa konieczny będzie dystans na wał, no i co z panhardem w takiej konfiguracji?

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Masmo pisze:
ORI pisze:
....

No właśnie przed wyedytowaniem poprzedniego posta doczytałem się że tych dystansów nie można stosować do aut z rozpórkami :evil: . Czyli zostaje przedłużka lub dłuższy amortyzator... ? Bo dystans na rozpórkę nie ma chyba sensu, rozpórka pracuje w poziomie czyli w poprzek śrub. Po dołożeniu dytansu będzie się poddawać na dystansie. Równie dobrze można w ogóle wywalić rozpórkę, ale to chyba nie najlepszy pomysł w aucie które ma zasuwać po dziurach.

Gdzieś znalazłem kit grubego body liftu i w zestawie jest dystans do rozpórki - jakoś sobie radzą. Do tego z UK trzeba byłoby coś takiego dorobić, chyba...
Dziury jak dziury, ale chyba bardziej o masę samochodu chodzi.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 401 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1227 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00