suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 11, 2025 4:26 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

Witam serdecznie,
Mam problem z zakłóceniami w moim radyjku. Zakłócenia są wszelkiej maści pojawiają się już po przekręceniu kluczyka (bez uruchamiania silnika) wyje prawdopodobnie pompa paliwa następnie po włączeniu nawiewu im większy nadmuch tym mocniejsze zakłócenia, podczas jazdy wraz ze wzrostem prędkości (lub obrotów) szumy także rosną. Ogólnie rzecz biorąc zakłócenia są na tyle duże że używanie CB radia mija się z celem bo słychać praktycznie same trzaski(szumy). Zamontowałem filtr na alternator co nic nie poprawiło sytuacji. Po odłączeniu anteny zakłócenia te nie występują(czyli wpadają one przez antenę a nie przez zasilanie) podłączałem także antenę która stała na innym samochodzie i zakłócenia były takie same. Radio podłączone jest bezpośrednio z akumulatora. Może mieliście jakieś podobne przeżycia i moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami.
Pozdrawiam

Po pierwsze co to za CB? Radio radiu nie równe. Po drugie założyłbym to CB do innego wozu na sprawdzenie czy trzaski pojawiają się nadal. Po trzecie czy masz alarm albo jakieś urządzenie, które do swej pracy wykorzystuje fale radiowe? Nie koniecznie w zakresie 27MHz. Może to być immo. W niektórych przypadkach zakłóca nawet pilot telewizora.

1" - młody upalacz

Radio to danita 3000 multi ale sprawdałem też na unidencie chyba model 520 i działo się dokładnie to samo. Samochód wyposażony jest w autoalarm no i radioodbiornik. Z chyba już trochę mniej ważnych informacji to taka że antena przymocowana na stałe na mocowaniu koła.

2" - starszy bagiennik

Moze umasowanie uchwytu koła jest juz nie najlepsze.
Miałem podobną sytuację jak opisujesz. Pierwsze co zrobiłem to mój zestaw zapodałem do patrola i to w dodatku diesla. Cisza pieknie nadaje i odbiera.
Potem na forum gdzies w wątku o CB doczytałem ze Vitarki robią zakłucenia.
Więc wykorzystałem wszystkie rady:
Kondensator/filtr na alternator.
Zasilanie prosto z Aku.
Umasowiłem dobrze podstawę anteny.
Z każdą operacją było lepiej.
Teraz musze miec radio skręcone tak na cos pimiedzy 1/4 a 1/2 i jest ok działa na tyle na ile potrzebowałem.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Może już nieaktualne, ale:

Potwierdzam, Vitarki zakłucają, aż sam się zdziwiłem jak bardzo !
Jak podłączyłem do swojej, to mnie zamurowało. (a o CB gdzieś tam kiedyś,... w technikum bazówka w domu itp... kiedyś to było jak facebook hihi)

Ale wracając, rzeczywiście niesie po niej z każdej strony mimo bardzo porządnego sprzętu (Stary dobry President Herbert z filtrami i podobnej klasy antena na magnesie przetestowana z każdej strony) i kicha... czego by się nie robiło, przy podłączeniu pośrednim (np zapalniczka i inne podobne) sieje że historia.

Jeszcze tematu do końca nie opanowałem, ale już potwierdzić mogę, że nawet przy podpięciu do akumulatora porządne CB radia (a sprawdziłem na kilku) słyszą np wycieraczki, kierunki. A i niektóre alternator niestety.
(nawet nie chcę myśłeć jak się zachowują obecne nowe radia marketowe przy takiej vitarce :-) )

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00