suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 11, 2025 4:21 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik

Oczywiscie zakladam ze nie jestem pierwszy. Na mrozie uleciałem tylną klamkę. :evil: no łokropnie to liche jest.
I chce sobie wyrzeżbic z blachy alumniowej (tej takiej ryflowanej). I zeby to zrobic chce sciągnac tą klamke i rozebrac na elementy zeby wiedziec co i jak rzeżbic.
I czy ktos z Was juz cos takiego robił mianowicie chodzi mi głównie o jakies instrukcje jak sciągnąc tą klamke zeby nie po urywac większej ilosci plastyków i mocowan.
Czy to wszystko jest na tych róznych zatrzaskach i sie połamie tak czy siak? :?
Jesli temat gdzies juz był to sorki ale nie mogłem znależc za cholere. :)

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Opis ściągania jest gdzieś na klubsuzuki pl (sorki za "reklamę" innego foruma :wink: ).
Co do zatrzasków itp. to trzeba uważać z nimi bo są marne to fakt ale z jak zrobisz to z wyczuciem to będzie git.
Co do tej nieszczęsnej klamki to fakt nie jesteś pierwszy i napewno nie ostatni -sam miałem urwaną i od tamtej pory widziałem tutaj naprawdę sporo GVoździ z taką samą przypadłością.Czytając zagraniczne fora często widać tematy o tych klamkach :mrgreen: taki ich urok niestety.

2" - starszy bagiennik

Mieciu1 pisze:
Opis ściągania jest gdzieś na klubsuzuki pl (sorki za "reklamę" innego foruma :wink: ).
Co do zatrzasków itp. to trzeba uważać z nimi bo są marne to fakt ale z jak zrobisz to z wyczuciem to będzie git.
Co do tej nieszczęsnej klamki to fakt nie jesteś pierwszy i napewno nie ostatni -sam miałem urwaną i od tamtej pory widziałem tutaj naprawdę sporo GVoździ z taką samą przypadłością.Czytając zagraniczne fora często widać tematy o tych klamkach :mrgreen: taki ich urok niestety.

Ok dziek iza info, przepatrze jeszcze tam.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

demontaż jest prosty
1 ściągasz plastikową osłonę klapy..... wciskając środki zapinek takie małe bolczyki
2 jeśli jeszcze jest to ściągasz folię osłaniającą
3 dobierasz się do cięgna od klamki
4 odkręcasz 3 śrubki na klucz 10
5 wyciągasz klamkę
6 jak to pięknie pisze instrukcja składasz w odwrotnej kolejności :D
jak będziesz już wkładał zapinki to te małe bolczyki wyjmij całkiem i wtedy wkładaj ten większy element..... jak już będzie na swoim miejscu to wciśnij ten mały bolczyk..... on służy do rozepchania tego większego :D

co tu szukać u konkurencji :D

2" - starszy bagiennik

michał pisze:
demontaż jest prosty
1 ściągasz plastikową osłonę klapy..... wciskając środki zapinek takie małe bolczyki
2 jeśli jeszcze jest to ściągasz folię osłaniającą
3 dobierasz się do cięgna od klamki
4 odkręcasz 3 śrubki na klucz 10
5 wyciągasz klamkę
6 jak to pięknie pisze instrukcja składasz w odwrotnej kolejności :D
jak będziesz już wkładał zapinki to te małe bolczyki wyjmij całkiem i wtedy wkładaj ten większy element..... jak już będzie na swoim miejscu to wciśnij ten mały bolczyk..... on służy do rozepchania tego większego :D

co tu szukać u konkurencji :D

:lol: No tak po co do konkurencji dzięki wielkie.
jest tylko mała różnica. Mój plastik na tylnej klapie jest kurde gładki :?
Tzn te bolczyki trzymające są nie widoczne tzn jak plastik lekko odchylę to widzę jednego w środku wnętrza i wygląda jak by był dwustronny tzn jedna cześć zatrzaśnięta w plastik a druga w klapę i obawiam się ze są jednorazowe. I chyba poczekam na cieplejsze dni żeby to ciągnąc bo teraz zakładam ze na zimnie coś się uleci raczej.
No chyba ze od klamki strony coś się uda rozkręcić.
Napisze co i jak się to udało zrobić.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

hmmm to ph trzeba delikatnie podważać i zejdzie tylko najlepiej w ciepłym garażu :D

2" - starszy bagiennik

Te klamki ktoś robi z jakiegoś super materiału widziałem reklamę jak samochodem po tym jeżdzili niestety nie pamiętam nazwy

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

No w Austraii robią z outdoorauto chyba ale koszt taki że ja pierdykam :roll:

2" - starszy bagiennik

Rozpoczołem prace nad rzeźbieniem klamki z ryflowanego aluminium. Mysle ze moze nie wutrzyma jezdzenia po niej autem ale powinno byc dobrze.
A myslicie ze jak wyrzeźbie i ktos elementy mi pospawa to aluminiowe spawy raczej to wytrzymają? tzn mam na mysli mrozy upały itp. Chyba głupie pytanie bo wszystko bedzie lepsze od tego lichego plastyczku ale tak pytam tylko. Jak sie albo ociepli albo znajde ocieplany garaz to rozbiore to jakos narazie nei chce ciągnąc na chama bo to sie zle skonczy.
I jescze nie wiem czy znajde gdzies takie dwustronne zatrzaski. Trza wyguglowac :mrgreen:

2" - starszy bagiennik

.

Ostatnio zmieniony czw cze 01, 2017 10:00 pm przez lipa olsztyn, łącznie zmieniany 1 raz.

2" - starszy bagiennik

lipa olsztyn pisze:
Widzę ,że chcesz pancerną nie lepiej taka http://allegro.pl/suzuki-grand-vitara-9 ... 64352.html

hmm no dokładnie taka mam i taka właśnie uleciała i to przy lekkim pociągnięciu.
Uwaliłem sobie w głowie ze musi być pancerna :lol: z blachy ryflowanej i nie ma bata muszę taką wyrzeźbić :lol:

2" - starszy bagiennik

Trwało to trochę ale się udało :shock:
Wiem ze nie jest to dzieło godne Da Vinciego albo Pinifariny :mrgreen: ale swoje robi i nie ma bata żeby pękła na mrozie.
Problem miałem ze spawaczami dopiero trzeci zrobił co trzeba ( chociaż trochę się przytopiło aluminium i jest na wierzchniej części mały bąbel ). Wczoraj rożnego rodzaju pilnikami frezami i innymi szpejami rzeźbiłem żeby pasowało do oryginalnej ramki. Potem polerka stalowymi kudłami stolarskimi i włala gotowe.
Plastik na tyle drzwi w GV trza ściągać w cieple i w miarę pewnie ale ostrożnie są tam kołeczki wyciskowe z jednej strony zamocowane w plastikowej płycie ale nie na wylot. Jest ich chyba ze 12.
Potem klamka jest na 3 śrubkach i 2 zatrzaskach plastikowych tez trzeba je odpinać w cieple.
Potem już żadnych fajerwerków nie ma rzeźbienie bazowane na oryginale.
I troszkę fotków

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ostatnio zmieniony czw kwie 19, 2012 7:32 pm przez Krzys2.0, łącznie zmieniany 1 raz.

2" - starszy bagiennik

C.D
Sorki za post pod postem ale cos mi sie moja przygoda z np fotosikiem .pl nie udała.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00