suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest śr maja 07, 2025 8:00 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Silnik: 2.0 TD
Model: LONG
Rok prod.: 1989
Witam. W tamtym roku otrzymałem w rozliczeniu za wykonaną usługę samochód Suzuki Vitara Long 2.0TD 5osobowy. Samochód ten był w opłakanym stanie blacharskim ( brak progów, podłogi, nadkol, zgnita rama itp ). Postanowiłem więc nie rekonstruować go tylko przerobić na 2 osobową zmotę. Samochód w 3 miesiące został gruntownie przebudowany. Po przebudowie udałem się nim na przegląd aby zmienić stan osobowy w dowodzie z 5 na 2 oraz uzyskać badanie techniczne. Okazało się że jest to nie możliwe do zrobienia. Byłem na kilku stacjach kontroli pojazdów i wszędzie ta sama rozmowa ( nie da się , ja nie wezmę za to odpowiedzialności, za dużo modyfikacji itp ). Zadzwoniłem więc do kilku rzeczoznawców którzy z kolei twierdzą że diagnosta powinien zrobić przegląd oraz zmianę stanu osobowego. Uzyskałem także pozytywną opinię kierownika urzędu komunikacji miejskiej który zaakceptował ten pojazd w obecnej postaci oraz zgodził się telefonicznie poinstruować stacje diagnostyczne że mają obowiązek wykonać czynności wspomniane wcześniej. Mimo to w dalszym ciągu ta sama negatywna odpowiedz ze strony diagnostów. Samochód jest w 100% sprawny. ( nowe kompletne zawieszenie, hamulce, układ kierowniczy, opony, wydech, zero wycieków, kompletnie nowe blacharka). Włożyłem masę pracy oraz pieniędzy w ten projekt a teraz stoi w garażu gdyż nie mogę nim poruszać po drogach. Zupełnie nie wiem co teraz zrobić? Może ktoś z was forumowicze zna stację diagnostyczną gdzie udałoby się zrobić wspomniane wyżej czynności? Ewentualnie jakieś inne propozycję? Chciałby załatwić wszystko legalnie. Załączam także link do obecnych zdjęcia samochodu. Pochodzę z Zawoi. Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 2.0 HDI
Model: XL7
Rok prod.: 2006
Czołem,

Witamy się w innym dziale ;).

Ona nie jest za ostro pocięta żeby przejść diagnostykę? Brak zderzaka, chlapaczy itp?

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

a witam kolege :D
słyszałem już o tej zmotce u bandiego, nawet miałem podjechać i zobaczyć co to za wyczyn ale jakoś brakło czasu...
no niestety moim zdaniem trochę za dużo to pocięte żeby zrobić legalny przegląd ale jak dobrze wiemy są inne wyjścia, polecam beskidus :wink:

jak łaskotanie tu śmierć ,tu życie...

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Trzeba było najpierw wymontować tylne siedzenia i zmienić w dokumentach a później motać. Teraz może być problem :roll:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Taa , teoretycznie 95% aut z forum ni powinno mieć przeglądu 8)

Poznań 602 813 811

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
Najśmieszniejsze jest to że te zmoty są doinwestowane i zazwyczaj w lepszym stanie niż większość samochodów w podobnym wieku poruszających się po drogach.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Zadna stacja diagnostyczna tego nie zrobi,
Jak wyzdrowieje to podjade, jak nie zapomne do znajomego diagnosty, bo to musi byc specjalna stacja ktora wykona dokladne badania, z tego co wiem bardzo drogie i auro trzeba zostawic na kilka dni.
To nawet nie stacja chyba tylko jakis wydzial homologacyjny czy jakos tak.
Kiedys slyszalem, ze chlopaki robili to przez niemcy. Ale tu chodzilo o budowe buggy. Robili, jechali do niemiec, tam zalatwiali wszystkie papiery dopuszczajace to do powiedzmy ruchu, rejestrowali i wtedy zwozili do polski jako legalny towar :)

Lift 4" by RADZIK
Bodylift 2" :)
Gołe wnętrze......
Winda
Stal most
ARB

https://www.facebook.com/mr.wgniotek

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1999
Pewnie będzie ciężko. Znam kilku diagnostów i żaden z nich nie dał by temu przeglądu :mrgreen:

danthe pisze:
Najśmieszniejsze jest to że te zmoty są doinwestowane i zazwyczaj w lepszym stanie niż większość samochodów w podobnym wieku poruszających się po drogach.

I tu się w pełni zgodzę. W moim longu wszystko co tylko można było zrobione. Geo_paweł który go kupił, pojechał na przegląd i na pierwszej stacji nie przeszedł przeglądu. Diagnosta zrobił przegląd i stwierdził, że wszystko jest sprawne, ale zważył samochód i stwierdził że jest cięższy niż w dowodzie :mrgreen: Tego samego dnia na innej stacji samochód przeszedł przegląd bez problemu :D

Problem jest w tym, że diagności boją się podbijać przeglądy samochodom rzucającym się w oczy. Lepiej seria złom, niż doinwestowane, a modzone auto.

4" - błotny dziadek

W dodatku jeżdżę bez tylnego zderzaka od roku, z wystającymi ostrymi krawędziami i nawet jak policja siądzie na ogonie to się nie zainteresuje, u nas jest ciche przyzwolenie dla terenówek i tych przedsiębiorczych (w firmie wozimy dostawczakami na kat.B koparki) na wadze 6200 + sprężarka na przyczepce 1000)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00