Witam.
Chcę naprawić i jednocześnie doinwestować furę więc tak jak w tytule szukam kogoś kto to sprawnie wykona.
Krótko co do obiektu:
z 1997 1.6 16V, Hiszpan, w tym momencie 145k km, na niemieckich blachach więc i z wygody kupiona u niemca gdy miała 130k km, chyba trochę przepłacona, krótko po zakupie doinstalowałem w Polsce podtlenek LPG.
Jakieś 10k km temu jak byłem w Polsce to przy upalaniu w lekkim terenie przestały wchodzić biegi przy włączonym silniku. W ciągu kilku dni nie znalazłem mechanika chcącego się tym zająć, a że się jakoś samo poprawiło to pojechałem tak na zachód. Do dzisiaj tak sobie jeżdżę
Chciałem to zrobić teraz, przed wyjazdem do Polski pod koniec czerwca ale mechanik twierdzi, że to nie sprzęgło (myślałem, że zabłocone albo docisk sklejony z tarczą na co miałem nadzieję bo po prostu zastanowiłbym się nad spiekowym i po prostu wymienił, a skrzynia to już problem) tylko synchronizatory w skrzyni. Muszą skrzynię ściągnąć, rozłożyć, zamówić części, poczekać na części, złożyć, założyć. (wg. nich) Tydzień czasu. O kosztach wolę nie myśleć.
Zastanawiam się nad najzwinniejszym rozwiązaniem jakim byłoby zamówienie sprawnej używanej skrzyni biegów (200-400zł??) i po prostu podmiance, a obecną zajęcie się na spokojnie. Czy to dobry pomysł? Z doświadczenia? Chętnie się poradzę w tym temacie.
Potrzebuję warsztatu, który:
Lubi Vitarki
Zamieni skrzynię biegów na kupioną przeze mnie lub przez siebie- chyba, że radzicie naprawiać albo jeszcze inaczej?
Przy okazji skontroluje sprzęgło.
I najlepiej cały napęd bo jakoś niemcowi i jego świeżemu TÜVowi na samochód nie ufam.
Doinwestowałby moją Vitkę o nowe zawieszenie (myślę o IronMaiden)
I manualne sprzęgiełka
Ewentualnie mógłbym się szarpnąć na jakąś konserwację spodu.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam