suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest śr maja 07, 2025 9:52 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

Silnik: 1.6 16v LPG
Model: Santana Cabrio JLX
Rok prod.: 1997
Witam.
Chcę naprawić i jednocześnie doinwestować furę więc tak jak w tytule szukam kogoś kto to sprawnie wykona.

Krótko co do obiektu:
z 1997 1.6 16V, Hiszpan, w tym momencie 145k km, na niemieckich blachach więc i z wygody kupiona u niemca gdy miała 130k km, chyba trochę przepłacona, krótko po zakupie doinstalowałem w Polsce podtlenek LPG.

Jakieś 10k km temu jak byłem w Polsce to przy upalaniu w lekkim terenie przestały wchodzić biegi przy włączonym silniku. W ciągu kilku dni nie znalazłem mechanika chcącego się tym zająć, a że się jakoś samo poprawiło to pojechałem tak na zachód. Do dzisiaj tak sobie jeżdżę :lol:

Chciałem to zrobić teraz, przed wyjazdem do Polski pod koniec czerwca ale mechanik twierdzi, że to nie sprzęgło (myślałem, że zabłocone albo docisk sklejony z tarczą na co miałem nadzieję bo po prostu zastanowiłbym się nad spiekowym i po prostu wymienił, a skrzynia to już problem) tylko synchronizatory w skrzyni. Muszą skrzynię ściągnąć, rozłożyć, zamówić części, poczekać na części, złożyć, założyć. (wg. nich) Tydzień czasu. O kosztach wolę nie myśleć.
Zastanawiam się nad najzwinniejszym rozwiązaniem jakim byłoby zamówienie sprawnej używanej skrzyni biegów (200-400zł??) i po prostu podmiance, a obecną zajęcie się na spokojnie. Czy to dobry pomysł? Z doświadczenia? Chętnie się poradzę w tym temacie.

Potrzebuję warsztatu, który:
Lubi Vitarki :lol:
Zamieni skrzynię biegów na kupioną przeze mnie lub przez siebie- chyba, że radzicie naprawiać albo jeszcze inaczej?
Przy okazji skontroluje sprzęgło.
I najlepiej cały napęd bo jakoś niemcowi i jego świeżemu TÜVowi na samochód nie ufam.
Doinwestowałby moją Vitkę o nowe zawieszenie (myślę o IronMaiden)
I manualne sprzęgiełka
Ewentualnie mógłbym się szarpnąć na jakąś konserwację spodu.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam

3" - błotołaz

W okolicach Krakowa mogę pomóc we wszystkich bolączkach Twojej Vitarki.

https://www.facebook.com/KosibaSerwis/

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00