Witam,
od około miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Suzi. Jako, że jest to moja pierwsza przygoda z Vitarką, a w sprawach "mechanicznych" jestem laikiem to w miarę użytkowania pojawia się coraz więcej pytań, więc pozwalam sobie założyć temat w którym ośmielę się zadawać pytania na które nie znalazłem na forum odpowiedzi...
Dane Suzi:
rok prod. 1991
1.6 8V manual
soft top dzielony - czyli z tego co wyczytałem "hokus pokus"
przebieg-na liczniku 23tyś ale ile razy się przekręcił tego nikt nie wie
elektryczne szybki
wspomaganie kierownicy
sprzęgiełka automatyczne
VIN zaczyna się od JSAE czyli to chyba japoniec
LPG-narazie brak
oponki: 215/65 R15
Suzi jest typowym bulwarowcem i nie posiada żadnych modyfikacji w teren....
Pierwsze spostrzeżenia:
1-spalanie ok 14l/100km jeżdzę głównie krótkie odcinki tak do 5km - w normie?
2-wysokie obroty...dużo już czytałem na ten temat ale nadal mam wątpliwości, niektórzy piszą, że tak ma być inni, że nie....po odpaleniu na zimnym silniku (po nocy) obroty wskakują na 2500 czasem do 3000(tylko na małą chwilkę) i w miarę nagrzewania się spadją do 1500 itd do ok 800 na luzie. W praktyce wygląda to tak, że jak dojadę do pracy ( jakieś 10 minut jazdy) to obroty są na normalnym poziomie. Zostawić tak jak jest? Jeśli nie to od czego zacząć?
3- biały dymek po odpaleniu na zimnym ( też o tym czytałem, ale mam wątpliwości), rano, szczególnie po wilgotnej nocy potrafi zrobić ładną chmurkę. Oleju nie ubywa, ani nie przybywa. Płyn z chłodnicy w normie-ostatnio zauważyłem minimalny ubytek, ale przypuszczam, że to raczej kwestia tego, że poci się ten przewód po lewej dolnej stronie chłodnicy (patrząc na przód auta). Wyczytałem, że taki biały dymek może być kwestią zebranej wody w układzie wydechowym...co o tym sądzicie?
4- już wkrótce
Pozdrawiam i proszę o Wasze uwagi i opinie.