suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 11, 2025 2:47 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Witam. Od jakiegoś czasu męczę się z dwoma problemami w mojej Vitarce.

1) Chodzi mi w pierwszej kolejności o to jak powinny być podłączone przewody od elektrycznego opuszczania szyby w drzwiach pasażera (w aucie była założona tapicerka i przełącznik starego typu po stronie pasażera a po stronie kierowcy nowego). Od strony kierowcy mogę spokojnie sterować obiema szybami. Od strony pasażera nie ma nawet kostki (są luźnie kabelki z konektorkami wpiętymi w przełącznik i luźnym jednym kablem). Wiem, że problemem może być też zepsuty przełącznik, ale to jest najmniejszy problem. Chcę zrobić porządek z tymi kablami i może uda mi się dorwać tapicerkę taką jak po stronie kierowcy.

2) Kolejny problem to cieknąca klapa bagażnika - głównie górna część (dach ze Skawiny) - ma ktoś może jakiś patent na to? trochę jest to nie do końca przemyślane, bo jak uszczelka dochodzi do płaskiego, to nie ma zbytnio możliwości żeby tą wodę zatrzymać.

Jeśli to coś pomoże to jest to Vitara Cabrio z hard topem, 1,6 16V z roku 1996
Pozdrawiam i liczę, że może coś się komuś nasunie :)

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Ja nie mam wprawdzie dachu ze skawiny, ale też mam szybę na drzwiach.
Poradziłem sobie tak, że wyregulowałem drzwi, żeby szyba maksymalnie przylegała, hardtop też tak, żeby był najbliżej szyby, uszczelka na górze nie jest do końca wciśnięta w rynienkę... A dodatkowo nasmarowana woskiem, bo tworzy on dodatkową warstwę, która nie przepuszcza wody ;)

Co do elektryki, to z Twojego opisu nie rozumiem za wiele ;)

0" - piaskownica

Dzięki za odpowiedź. Problem z dachem jest taki, że budy nie przesunę bo jest przykręcona na sztywno a tyłu już też za dużo nie wyreguluję... jest to trochę jednak widocznie źle wykonane i nie mam na to już pomysłów

Co do elektryki, to może faktycznie trochę to zamieszałem.
Chodzi o to, że działa mi opuszczanie szyby pasażera ale tylko sterowaniem od kierowcy. Przycisk od pasażera nie działa, ale jest założony ten starego typu i jeden z kabli jest odpięty (a wpinanie nic nie zmienia) dlatego interesuje mnie jakiś schemat podłączenia, bo ktoś usunął oryginalną kostkę i dał pojedyncze konektory na każdy kabel. Dlatego chcę zrobić z kablami porządek, bo jeśli się uda to wymienię sobie tapicerkę i wyłącznik na taką jak u kierowcy, a jeśli nie, to będę szukał starego wyłącznika, ale tu też potrzebuję schematu, bo nie wiadomo jak to jakiś geniusz podłączył.

Czyli najogólniej - potrzebuję opisu podłączenia kabli do przełącznika od pasażera - najlepiej na przełączniku typu starego i nowego.

Dodam jeszcze że nie mam 100% pewności czy przełącznik jest zepsuty, bo po wyczyszczeniu przycisku a potem przy mierzeniu przewodzenia miernikiem nic na to nie wskazywało.

Pozdrawiam
Ps. Jak coś by było dalej zagmatwane to postaram się jakoś bardziej prosto to opisać.
Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

koledze chodzi o to, że ma po str. kierowcy nową tapicerkę i przełącznik (i może nim sterować obiema szybami) natomiast po stronie pasażera ma starą tapicerke ze starym przełącznikiem (i nie może sterować szybą gdyż, wiszą kabelki - nie sa podłączone - brak kostki) i kolega sie pyta jak to podłączyć

bynajmniej tak ja to zrozumiałem, :mrgreen:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Kupić kostkę?? :mrgreen:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

najlepiej kupic kostkę nowego typu :mrgreen: bo wtedy lepiej z kabelkologią będzie przy podłączaniu

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00