suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt maja 09, 2025 12:29 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

Witam.
Mam problem z Vitarą... Nie wiem czemu ale po przekręceniu kluczyka w pozycję ON nie słychać pracy pompy.. Po zdjęciu rurki przy monowtrysku doprowadzającej paliwo i przekręceniu kluczyka "siknie" tylko przez dosłownie chwilkę.. Gdzie może być jakiś przekaźnik lub coś, za to odpowiedzialne, dodam że Vitara 1.6 8v 1990r

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Kontrolki na desce się zaświecają po przekręceniu kluczyka i pompa z pewnością przynajmniej przez chwile musi pracować, skoro sika paliwem po zdjęciu rurki...
Sprawdź pod lewą tylną lampą masę z budą.
A potem kombinuj z inną pompą :wink:

1" - młody upalacz

Tak sika ale powinna cały czas pracować po zdjęciu rurki, ale tak nie jest ... Gdy wymieniłem filtr paliwa to powinna się włączyć, a ona nic, musiałem długo kręci żeby odpalić ... Gdy pod kierownicą( koło bezpieczników) po włączeniu zapłonu włącza się jakiś przekaźnik.. . jest metalowy i ma dwa wyjścia jedno po 4 piny, a drugie po 5 .. jak mierzłem miernikiem to na jednym wyjściu nie ma i napięcie pokazuje się w chwili kręcenia rozrusznikiem.. ( na reszcie jest po 12v)
Prosze powiedzcie jak jest u was, bo ja już sam nie wiem ... dodam że gdy dłużej postoi to ciężko odpalić .. Odpala, spada z obrotów i zachowuje się tak jakby nie było ssania ... podczas ruszania, szarpie i wgl nie da się jechać ... jak się rozgrzeje jest trochę lepiej
Auto ma instalację Lpg założoną przez poprzedniego właściciela, a samochód stał ok roku nie odpalany ...

1" - młody upalacz

A doda, że na lpg nie ma problemu :?

2" - starszy bagiennik

Silnik: 1,6 8v
Model: Cabrio JLX
Rok prod.: 1996
Przepatrz jeszcze wężyki czy są dobrze podłączone tam gdzie mają być. Jak wymieniałeś filtr może coś źle podłączyłeś, ja miałem podobny problem. Druga rzecz to u mnie była ta wtyczka od pompki paliwowej nad bakiem, nie zawsze łączyła, raz auto chodziło a raz nie. Wtyczkę wywaliłem i podpiąłem na spinkach. Teraz po problemie, chodzi tak jak ma być.

1" - młody upalacz

Problem rozwiązany :mrgreen: :mrgreen: :D Zax wielkie dzięki, sprawdziłem mase z tyłu, tam było wszystko okey ale sprawdziłem jeszcze masę silnika i okazało się ,że była w kiepskim stanie ... zarobiłem końcówki na nowym przewodzie, podłączyłem i miód malina :) Vitarka odpala bez problemu wszystko działa, widocznie czujniki podawały złe informacje i wszystko przez to 8) wielkie dzięki chłopaki za pomoc !!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00