suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw maja 08, 2025 10:20 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Witam! Moja Vitara po generalnym remoncie blacharskim nie odpala. Auto stało 3 miesiące w warsztacie, codziennie przy nim robiłem wraz z teściem. Przerabiałem instalację tą, co idzie w progu na nowe wtyczki i pociągnąłem środkiem na nowo. Dodatkowo wymieniłem te kable które były przetarte, czy też w złym stanie. W każdym bądź razie pompa paliwa oraz wszystkie światła, centralny, wycieraczka (poza kierunkowskazami bo uszkodził się przekaźnik) działają. Został założony również body lift od Radzika. Samochód na gazie odpala bez problemu. Wzięliśmy się za diagnozę, sprawdziliśmy pompę paliwa, odpowietrzenie zbiornika, drożność przewodu doprowadzającego paliwo, korek paliwa. Mechanicznie wszystko OK, pompa podaje paliwo jak szalona. Po zdjęciu wężyka zasilającego z wtrysku w kilka sekund nalała ze 300ml do zbiorniczka. Na dwóch pinach wtyczki tej od wtryskiwacza nie ma w ogóle napięcia. Wtrysk mechanicznie wydaje się być sprawny - można swobodnie ruszać iglicą góra-dół jakiś 1mm. Wyciągnąłem więc komputer, w środku wygląda jak nowy, płytka z dwóch stron ok, nic nie nadpalone. Szukamy przyczyny dlaczego nie ma napięcia na wtryskiwaczu. Nasze Teorie:
1.Przy podnoszeniu nadwozia przerwał się jakiś kabelek/masa -> (Czy masa miała by na to wpływ - pompa paliwa działa, światła też)
2.Nie podpięta masa gdzieś do karoserii
3.Padło Ecu - Podczas przeróbki instalacji zdarzyło mi się, że rzuciłem instalację na podłogę samochodu i zaczął chodzić jakiś przekaźnik przez chwilkę (zrobiłem zwarcie) po czym odłączyłem aku.
4.Sterownik od gazu blokuje wtryskiwacz paliwa? Gazownicy połączyli swój kabelek do jednego kabelka na wtrysku. Mam instalacje II gen z przełącznikiem, można odpalać na gazie - AUTO DZIAŁA BEZ PROBLEMU.

Dodatkowe pytanie - Czy wszystkie wtyczki, które macie w instalacji tej co idzie do tyłu macie podłączone? Mi została jedna do której idą dwa kabelki - Czarny i Zielony, grubsze od pozostałych, lecz ta wtyczka nie pasuje mi do niczego i nie pamiętam czy była podłączona wcześniej. Wiem tylko że czarny kabel szedł do masy przy lampach. Dodam również, że z instalacji wyciąłem dwa kabelki, które szły do styczników od otwarcia w drzwiach na lewą i prawą stronę. Nigdy to nie działało, bo rdza na to nie pozwoliła:)
Wszystkie wtyczki w silniku sprawdzone, pod kokpitem również. Dodam, iż Auto przyjechało na warsztat o własnych siłach na benie i na gazie... Proszę o pomoc. Na zdjęciu niepodłączona wtyczka
Obrazek

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Ta wtyczka chyba u mnie też nigdzie nie szła :)
Jak zrobiłeś swoją instalację na nowo, to ciężko Ci będzie pomóc...

0" - piaskownica

Instalacji nie przerabiałem na jakąś tam rzeźbe, tylko pociągnąłem kable inaczej a oryginalne wtyczki zostawiłem i wyczyściłem. Wyciąłem tylko dwa kabelki. Jakie znaczenie ma tylna instalacja do tego, że nie ma napięcia na wtrysku? Czy ktoś może powiedzieć gdzie i ile powinno być podłączonych kabli masowych do nadwozia?

0" - piaskownica

Nikt nie ma pomysłów?

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Silnik: G16A
Model: pickup
Rok prod.: 1997
szukaj przekaźnika zepsutego i mogłeś urwać masę gdzieś instalacja vitary żyje własnym życie, jak nie łączy coś to nie odpali i bezpieczniki przepatrz dokładnie

0" - piaskownica

Vitara ożyła, problemem okazał się odpięty kabelek od przekaźnika, który zamontowali gazownicy (odcina napięcie na wtrysku benzyny). Musiał się rozpiąć przy body lifcie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00