suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw maja 08, 2025 9:39 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Witam, mam problem od dłuższego czasu,w vitarce oryginalnie silnik 1.6 8v swap na 1.6 16v z vitary 2003r.
jak jest zimna na pb przerywa dławi się i nie ma mocy tak mniej wiecej na pół gazu może deko mniej, lpg sekwencja jak sie załączy jest dużo lepiej ma lepszego kopa i nie przerywa, gdy zrobiło się zimniej koło -3 stopni C na pb wgl. nie dało się jechać więce wymieniłem pompe paliwa na taką jak powinna być bo wczesniej miałem tą słabszą, filtr paliwa i to samo, świece przewody, dalej to samo przepływka niby działa czujnik temp. cieczy też, zaślepiłem egr wkręca się już ładnie, ale podczas jazdy jeszcze przerywa, a i gdy odłacze aku komp się zresetuje i po jakims czasie 5-10km wywala czeka jak sprawdzić czemu wywala czeka? jestem zielony i nie za bardzo wiem jak co do czego :| proszę o pomoc

Bodylift 6cm
Lift:
-tył felicja kombi, amory omega
-przód merc
-sierżant
-dystans na wał
-Snorkel
-kopia Simex-a 265/75r16
-Felgi et-35 8J
-Winda Dragon Winch 12000lbs

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

O, podpinam się pod temat bo mam praktycznie ten sam problem.
Japońska Vitara 1.6 16v z 95r. Delikatne wciskanie gazu powoduje wkręcanie się na obroty. Wciśnięcie mocniej i ją dusi, dławi, obroty spadają. Nie da się jechać, pod górkę się nie wczołga, więcej jak 30-40km/h nie pojedzie. Jak się nagrzał to dało się jechać z rozsądną prędkościa ale dalej słabiutkie rozpędzanie, przerywanie, duszenie po wdepnięciu, teraz już nawet na ciepłym nie idzie. Check się nie pali. Na gazie wszystko ok.
Sprawdzona pompa, zapłon, kable, świece (z resztą na gazie jest ok...), zmieniony filtr paliwa, testowane z odpinaniem czego popadnie (przepływomierz, isc, egr) w zasadzie bez zmian a na pewno bez poprawy.
Większość starej benzyny z baku usunięta (była kilkumiesięczna), zalane 10l 98okt. Mechanik mówił, że dolot trochę zawalony lepką mazią. Sugerował podpięcie pod komputer bo nie podołał z tym vitarowym aldl czy tam sdl. Nie udało mu się też zmusić jej do migania checkiem. Mi się udało, wyrzucił błędy 14, 22 i 34. Czyli od temp płynu chłodzącego, przepływomierza i położenia przepustnicy. Ale te dwa ostatnie odpinałem, więc się zapamiętały, czujnika temp raczej nie ruszałem, bo nie wiem gdzie jest o-). Skasowałem, przejadę się do zagrzania i zobaczę znowu.
Mechanik obstawia albo problemy z przepływomierzem (gaz sekwencja z niego nie korzysta?) albo zawalone wtryski.
Już miałem brać listwę wtryskową z Allegro i zmieniać na pałę, bo tanie ale chyba jeszcze spróbuję podjechać gdzie indziej, może uda im się do kompa dobrać i coś z tego wyniknie...

Jakieś pomysły?

3" - błotołaz

romix_72 pisze:
gdy odłacze aku komp się zresetuje i po jakims czasie 5-10km wywala czeka jak sprawdzić czemu wywala czeka? jestem zielony i nie za bardzo wiem jak co do czego :| proszę o pomoc

Trzeba podpiąć komputer i sprawdzić co dolega. Ewentualnie wymigaj sobie kod błędu jak zapali check.

3" - błotołaz

Generic pisze:
O, podpinam się pod temat bo mam praktycznie ten sam problem.
Japońska Vitara 1.6 16v z 95r. Delikatne wciskanie gazu powoduje wkręcanie się na obroty. Wciśnięcie mocniej i ją dusi, dławi, obroty spadają. Nie da się jechać, pod górkę się nie wczołga, więcej jak 30-40km/h nie pojedzie. Jak się nagrzał to dało się jechać z rozsądną prędkościa ale dalej słabiutkie rozpędzanie, przerywanie, duszenie po wdepnięciu, teraz już nawet na ciepłym nie idzie. Check się nie pali. Na gazie wszystko ok.
Sprawdzona pompa, zapłon, kable, świece (z resztą na gazie jest ok...), zmieniony filtr paliwa, testowane z odpinaniem czego popadnie (przepływomierz, isc, egr) w zasadzie bez zmian a na pewno bez poprawy.
Większość starej benzyny z baku usunięta (była kilkumiesięczna), zalane 10l 98okt. Mechanik mówił, że dolot trochę zawalony lepką mazią. Sugerował podpięcie pod komputer bo nie podołał z tym vitarowym aldl czy tam sdl. Nie udało mu się też zmusić jej do migania checkiem. Mi się udało, wyrzucił błędy 14, 22 i 34. Czyli od temp płynu chłodzącego, przepływomierza i położenia przepustnicy. Ale te dwa ostatnie odpinałem, więc się zapamiętały, czujnika temp raczej nie ruszałem, bo nie wiem gdzie jest o-). Skasowałem, przejadę się do zagrzania i zobaczę znowu.
Mechanik obstawia albo problemy z przepływomierzem (gaz sekwencja z niego nie korzysta?) albo zawalone wtryski.
Już miałem brać listwę wtryskową z Allegro i zmieniać na pałę, bo tanie ale chyba jeszcze spróbuję podjechać gdzie indziej, może uda im się do kompa dobrać i coś z tego wyniknie...

Jakieś pomysły?

Fantazjujesz. Komputer nie zapamiętuje błędów - jak podepniesz czujnik z powrotem to znikają od razu.
Obstawiam że masz przegnite zasilanie/masę czujników. Ale to należałoby się podpiąć i sprawdzić odczyty na bieżąco.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

a jak "wymigać" te błędy z czeka ?

Bodylift 6cm
Lift:
-przód merc
-sierżant
-dystans na wał
-Snorkel
-kopia Simex-a 265/75r16
-Felgi et-35 8J

3" - błotołaz

romix_72 pisze:
a jak "wymigać" te błędy z czeka ?

Zajrzeć do instrukcji? :idea:

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
Albo na główną stronę, albo poszukać na forum bo było już wałkowane...

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

kostuch pisze:
Fantazjujesz. Komputer nie zapamiętuje błędów - jak podepniesz czujnik z powrotem to znikają od razu.
Obstawiam że masz przegnite zasilanie/masę czujników. Ale to należałoby się podpiąć i sprawdzić odczyty na bieżąco.

No przecież sobie nie wymyśliłem o-\
Dnia poprzedniego odpinałem czujniki i testowałem co się dzieje, kolejnego po dojechaniu do pracy odczytałem błędy - były. Odpiąłem na chwile akumulator, odczytałem i nie było. Po jeździe też już się nie pojawiły.

Na ten moment diagnoza magików - FPR i co ciekawe pompa paliwa. Im wyszło niecałe 2 bary a poprzedni mechanik sprawdzał i mówił, że było 3...

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

chciałem odczytać kody błędów i teraz tak robiąc mostek czy pod maska czy w kabinie kompletnie nie było reakcji, nie wiem czy ten co mi podłączał elektrykę silnika zle podłączył czy cos...i tez wydaje mi sie ze sonda tak jakby wgl. nie była podłączona gdyż źle sa masy a prądu wgl. nie ma nie wiem jak powinno być dokładnie,na sondzie na 1 czarnym jest masa i na białym jest masa na niebieskim nie ma nic a na drugim czarnym tez nie ma nic

Bodylift 6cm
Lift:
-przód merc
-sierżant
-dystans na wał
-Snorkel
-kopia Simex-a 265/75r16
-Felgi et-35 8J

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00