suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 11, 2025 9:57 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Witam, mam następujący problem... rok po zamontowaniu instalacji gazowej w vitarze 2.0 v6 97r. w automacie,
-silnik zaczął brać olej - około 0,5 l/100km,do tego mocno kopcił z rury wydechowej, tak więc tragedia, żadnych wycieków nie było.
- zrobiłem remont silnika, jak zapewniał mechanik- remont kapitalny - wymiana pierścieni, wypalonych zaworów,szlif cylindrów,głowic, wszystkie uszczelki i jeden tłok był do wymiany
- przez 500km nie wziął ani grama oleju, następny pomiar zrobiłem 1000 km po remoncie... dolałem 2 l oleju, aktualnie dolewam 0,5l na 100km, mechanik twierdzi ,że się silnik dociera..z reklamacją jest problem, gdyż remont był robiony po kosztach, bez rachunku, bez umowy, także ciężki temat
- jakby tego było mało, ostatnio 2000km od remontu silnik zaczął nierówno pracować-jakby cylindry nierówno pracowały, Na biegu neutralnym drgania/trzęsienie silnikiem są minimalnie wyczuwalne, natomiast na biegu jest to w dużym stopniu odczuwalne
Aha i problem z olejem i pracą silnika jest taki sam przy jeździe na LPG i benzynie

Wygląda to, jakby remont polegał na zalaniu silnika motodoktorem, ale starałem się co jakiś czas podjeżdżać do warsztatu i widziałem silnik w poszczególnych etapach rozbiórki,
Wiem że jest to trudna zagadka, i nikomu nie życzę takiej przygody, ale może spotkał się ktoś z podobnymi objawami?

1" - młody upalacz

Witaj,
Miałem podobny problem w samuraju - po remoncie silnika z instalacją gazową, spalanie oleju zmniejszyło się do 0,5l /1000km. Potem było coraz gorzej. Może spróbuj jeszcze raz zmienić same pierścienie. Sprawdź uszczelniacze zaworowe, może daj gęstszy olej. W końcu zastanów się nad szybką sprzedażą....
Zajeździłem trzy silniki na gazie i teraz yariskę mam diesla, a vitarki nie gazowałem :mrgreen:

biała jak śnieg vitara '99- NA SPRZEDAŻ
Jest xj 1988

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Drgania i nierówna praca silnika mogą być efektem choćby zanieczyszczenia świec w wyniku przepalania dużej ilość oleju - tak było u mnie. Generalnie koszty dobrego remontu przekraczają sporo koszty wymiany silnika ( a jak wymieniać, to polecam 2.5 :wink: ). Wciąganie takich ilości oleju jako efekt docierania...słaby argument.
Jeśli dymi po postoju - to uszczelniacze.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00