suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 11, 2025 6:47 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik

ma pytanie gdzie mogę nabyć zestaw naprawczy przepustnicy do vitary 1.6 16V puściła mi taka uszczelka i płyn dostawał się do przepustnicy proszę o pomoc rozebrałem i się przeraziłem :cry:

1" - młody upalacz

zepnij przewody na krótko i jezdzij dalej to jest tylko podgrzewanie przepustnicy ja jezdze 1 rok i jest normalnie

2" - starszy bagiennik

Aha ale mi puściła uszczelka i musiałem to wyczyścić cały kolektor i przepustnicę bo cała była takim zaschniętym płynem zalepiona wyglądało to jak z marsa taka dziwna skrupa zielonego czegoś ??? :( i auto wariowało na obrotach

0" - piaskownica

Wyglada na to, ze chodzi o tzw. "thermowax valve", czyli po staropolsku: "termozawor regulacji obrotow biegu jalowego". Zawor jest podlaczony na "malym obiegu" cieczy chlodzacej i sluzy do zwiekszania predkosci obr. biegu jalowego przy uruchamianiu zimnego silnika (im zimniej, tym wyzsze obroty).
Tam rzeczywiscie jest dosc dziwaczna uszczelka. I moze świrować zarowno silnik (dostaje falszywe powietrze), jak tez ciecz chlodzaca moze przedostawac sie w niepozadane miejsca. "Bypass", jaki proponuje kolega Gembus, moze jedynie wykluczyc doplyw chlodziwa do np. kolektora ssacego. Ale "świrowanie" silnika pozostanie, bo bedzie dostawal falszywe powietrze z niedomykanego zaworu...

Co mozna zrobic? O zestawie naprawczym tej uszczelki nie slyszalem (jej charakterystyczny ksztalt polaczonych prostokatow). Na szybko mozna byloby sprobowac oczyscic miejsce uszczelniane, a nastepnie uszkodzona uszczelke zabazgrać silikonem do uszczelnien korpusow. Ale tylko tymczasowo. Najlepiej byloby kupic taka uszczelke w ASO (koszt na pewno nie bedzie niebotyczny).
Ja osobiscie poszedlem nieco dalej: na alledrogo kupilem sobie za 140 zeta caly kompletny kolektor dolotowy (+ przepustnica + wtryski + czujniki + rurki). Mam na "czarna godzine". Polecam tu - przy okazji - tego oto sprzedawce:http://allegro.pl/show_user.php?search=poznan4x4. Prosze ABSOLUTNIE nie traktowac tego jako kryptoreklame - staram sie jedynie wskazac na sumienne zrodlo czesci zamiennych. Ostatnio kupilem sobie od nich rozrusznik: ok. godz. 15 telefon: "potrzebuje", a nastepnego dnia kurier z przesylka...

Pozdro.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00