suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt maja 09, 2025 5:00 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

wszystkie czujniki nowe, komp z immo zmieniony, wtrysk podmieniony, aparat zapłonowy zmieniony i wyregulowany, rozrząd sprawdzony, świece nowe, pompa paliwa sprawdzona, TPS, podmieniony, sonda lmbda zmieniona ( niestety na uniwersalną, kupienie do vitary graniczy z cudem :( ) ... samochód w dalszym ciągu ma problemy z odpalaniem, tym razem tylko na zimno :/, ciekawa sprawa, przy odjęciu gazu zapalasię CHECK ENGINE :evil: więc ma choinkę z mrugającym światełkiem! i obrotyjałowe podskakują, różnie 1050-1200-1300-1500 obr/min. Powoli walka z viertarką doprowadza mnie do szału ale się nie poddam i naprawie ta maszynkę :twisted: !!!!!

Ostatnio zmieniony wt cze 18, 2013 1:20 pm przez danthe, łącznie zmieniany 1 raz.
proszę nadawać tematy adekwatne do treści

Tytuł: Re: Silnik
1" - młody upalacz

Silnik: 1.6 8v
Model: Cabrio
Rok prod.: 1990
cayman pisze:
wszystkie czujniki nowe, komp z immo zmieniony, wtrysk podmieniony, aparat zapłonowy zmieniony i wyregulowany, rozrząd sprawdzony, świece nowe, pompa paliwa sprawdzona, TPS, podmieniony, sonda lmbda zmieniona ( niestety na uniwersalną, kupienie do vitary graniczy z cudem :( ) ... samochód w dalszym ciągu ma problemy z odpalaniem, tym razem tylko na zimno :/, ciekawa sprawa, przy odjęciu gazu zapalasię CHECK ENGINE :evil: więc ma choinkę z mrugającym światełkiem! i obrotyjałowe podskakują, różnie 1050-1200-1300-1500 obr/min. Powoli walka z viertarką doprowadza mnie do szału ale się nie poddam i naprawie ta maszynkę :twisted: !!!!!

piszesz że pompa paliwa sprawdzona. sprawdziłeś czy odpowiednie ciśnienie podaje? u mnie pompa paliwa działała ale za słabo paliwo podawała i podobne problemy miałem, po wymianie na nową wszystko zacnie działa

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
Jakiś błąd się wyświetla na checku?
Filtr paliwa kiedy zmieniany.?

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
NuVo pisze:

W 8mce jak będzie nawet tak zasyfiony, że nie będzie się chciał wkręcić z wolnych obrotów, to nie wywala checka (w przypadku EFI).

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
Jeśli zapala check przy odjęciu gazu a gaśnie po lekkim dodaniu to wskazuje na złe ustawienie TPS.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
danthe pisze:
Jeśli zapala check przy odjęciu gazu a gaśnie po lekkim dodaniu to wskazuje na złe ustawienie TPS.

TPS nie wywalał checka w 2,0 ani przy złych wartościach ani nawet po odpięciu, więc w 1,6 chyba podobnie...

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
zax pisze:
danthe pisze:

TPS nie wywalał checka w 2,0 ani przy złych wartościach ani nawet po odpięciu, więc w 1,6 chyba podobnie...

Jak w moim 2.0 przestawiłem TPS o kilka stopni to przy skrajnych położeniach przepustnicy zapalał sie czek, który gasł po kilku sekundach jazdy z gazem w pośrednim położeniu.

1" - młody upalacz

NuVo pisze:

Co do błędu, mam w końcu kontrolkę sprawną, jutro pobawię się w sprawdzanie "błyskowe" błędów, filtr paliwa także wymieniłem zaraz po kupnie.

Panowie i Panie, obroty dzisiaj cały czas się utrzymywały na poziomie 1300-1500 obr/min, tak z ciekawości odpiąłem TPS, obroty spadły do 950-1000 obr/min, gdy świeci się CHECK ENGINE wygląda na to , że chodzi na ssaniu (spaliny dużo bardziej gorące niż normalnie, takie przynajmniej mam odczucia).
Najlepsze jest to, że "NIBY" TPS powinien być sprawny!!! w sobotę odebrałem samochód z warsztatu!

ZNA KTOŚ DOBRY WARSZTAT NA ŚLĄSKU, EWENTUALNIE MAŁOPOLSCE?! ALE TAKI, KTÓRY MA POJĘCIE NA TEMAT VITARY!!!

Tak sobie przeglądam stronkę http://www.suzuki.info.pl/?t=2;3&a=20 i dochodzę do wniosku, że u mnie musi to być chyba wszystko na raz!
Oczywiście dzisiaj znów brakuje czasu żeby pobawić się w czytanie błysków :/

1" - młody upalacz

Panie i Panowie problem rozwiązany, viertarka śmiga aż miło!!!!!
KOMPUTER, KOMPUTER i jeszcze raz KOMPUTER był odpowiedzialny za te wszystkie problemy z moim wozidełkiem :)
Teraz przejdę do konkretów i zarazem propozycji warsztat ZMOTA 4x4 z Katowic wykazał się pełnym profesjonalizmem i wiedzą co poskutkowało i na drugi dzień odebrałem sprawny samochód, pseudo mechaników wydałm 950zł plus paliwo, a tu praktycznie na miejscu za 500zł samochód został doprowadzony do stanu kiedy jeździ i sprawia przyjemność!!!!
Dodam jeszcze, że potrzebna była regulacja TPS, ustawienie przepustnicy i coś tam jeszcze ale nie pamiętam co bo cieszyłem się jak dziecko, które dostaje nową zabawkę i tak średnio słuchałem.

Podsumowując moją walkę z viertarką TRZEBA MIEĆ SERWIS, KTÓRY ZNA SIĘ NA SAMOCHODACH TERENOWYCH!!!! A unikać mechaników, którzy chcą rozebrać pół samochodu!!! a nie mają pojęcia o vitarach, dwóch z nich ma vitary co jest najzabawniejsze (sic!!!)

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
Gratulacje, widzę że Twoje szczęście jest tak wielkie że musiałeś drugi temat o tym zakładać... :evil:
Podsumowując, trzeba się nie dać sfrajerzyć i najpierw szukać najbardziej ekonomicznych rozwiązań, jak np. podmiana kompa na próbę od kogoś innego... Po za tym 500zł to za samą robotę? Czy razem z komputerem? Te 950 od innych to za co?

Ostatnio przykład - chłopak z Radomia miał problem z licznikiem w vitarce i komp głupiał, gdzieś mu chcieli to naprawić za 500,-. Doszliśmy do wniosku że to za drogo, poleciłem mu znaleźć jakiegoś machera, elektryka fanatyka...
Znalazł gościa...
Naprawił mu to...
Działa....
Za...
30 zł ... :lol:

1" - młody upalacz

NuVo pisze:
Gratulacje, widzę że Twoje szczęście jest tak wielkie że musiałeś drugi temat o tym zakładać... :evil:
Podsumowując, trzeba się nie dać sfrajerzyć i najpierw szukać najbardziej ekonomicznych rozwiązań, jak np. podmiana kompa na próbę od kogoś innego... Po za tym 500zł to za samą robotę? Czy razem z komputerem? Te 950 od innych to za co?

Ostatnio przykład - chłopak z Radomia miał problem z licznikiem w vitarce i komp głupiał, gdzieś mu chcieli to naprawić za 500,-. Doszliśmy do wniosku że to za drogo, poleciłem mu znaleźć jakiegoś machera, elektryka fanatyka...
Znalazł gościa...
Naprawił mu to...
Działa....
Za...
30 zł ... :lol:

Założyłęm bo cieszę się jak dziecko i nie chodzi o te 500zł, to robocizna plus komp, jeden z mechaników MÓWIŁ , że podmienił kompa i było to samo, wymienili mi sondę lambda, czujnik podciśnienia, czujnik temperatury powietrza bo NIBY zepsute był, a samochód jak nie chciał palic tak nie palił, w ZMOCIE 4x4 naprawili wszystko, oddałem im samochód w czwartek rano i odebrałem gotowy w piątek o 14, śmiga jak złoto, a wracając do poprzednich mechaników to oddałęm samochód świeżo po czyszczeniu, a teraz środek znów nadaje się do prania :(
Tak swoją drogą to jakiś czas temu pytałem o sensownego mechanika, który ogarnia vitarę ze śląska lub małopolski... niestety nikt nie odpisał do kogo mogę się zwrócic, cóż brak wiedzy kosztował mnie w sumie około 1500zł i prawie dwa miesiące stresów, teraz przynajmniej wiem do kogo mam jechac w razie awarii i ja osobiście polecam firmę ZMOTA 4x4 z Katowic!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00