suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt maja 09, 2025 12:04 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Witam,
Jestem nowym posiadaczem Vitary 1,6 z 94 roku. Mam pytanie odnośnie odpalania w mróz. Otóż po przekręceniu stacyjki w stan rozruchu muszę bardzo długo czekać aż usłyszę charakterystyczny odgłos pompy paliwa,jest okres rzędu kilku minut. Przed odgłosem pompy zapala mi się kontrola check engine, ale po uruchomieniu silnika natychmiast znika i nie pojawia się w czasie jazdy. Może moje wątpliwości są trywialne ale czy ta kontrolka powinna się zapalić przed uruchomieniem silnika?
Bądźcie wyrozumiali i niech ktoś rozwieje moje wątpliwości.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

U mnie po przekręceniu kluczyka w pozycje "zapłon", świecą się wszystkie czerwone kontroli po czym po odpaleniu silnika znikają. Wydaje mi się, że tak powinno być gdyż jest to swego rodzaju kontrola sprawności tych kontrolek. Podobnie mam w MeganceII po przyciśnięciu przycisku start, zapalają się kontroli i po odpaleniu silnika gasną. Także wydaje mi się że Twoje obawy jeśli chodzi o kontroli są niepotrzebne, co innego sprawa pompy. Ja nawet na mrozie odpalam od strzała, kilka sekund po przekręceni kluczyka w pozycje "zapłon", pomimo, że silnik do "zegarków" nie należy. :) Wiele w tej kwestii do powiedzenia ma akumulator.Nie uwierzyłbym jakie cuda potrafią się dziać gdy niedomaga, do momentu kiedy koledzy dzwonili do mnie żebym ich ratował, bo auto wariuje, albo że zgasło i nie daje znaku życia, pomimo, że przed chwilą dziarsko jechało.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

u mnie check engine tez świeci się po przekręceniu kluczyka i gaśnie po odpaleni,a opalam z pierwszego strzału nawet przy -15C(a ta moja to automat)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00