suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest śr maja 07, 2025 2:53 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

Witam!

Podpial bym sie pod jakis temat, zeby ich nie mnozyc ale nie znalazlem takiego ktory by pasowal ;)
Pojawia mi sie check engine bez wzgledu jak jade i po roznym czasie, czasami jezdze caly dzien i jest ok a czasami po przejechaniu kilkuset metrow zapala sie.
A mianowicie pojawia mi sie kod 42--- Czujnik położenia wału korbowego lub jego obwód. Mam auto na lancuchu, ktory juz troche charchocze ale czy to moze miec jakis wiekszy wplyw, ze az pojawia sie blad :?: a moze to nie lancuch ani napinaczy, tylko cos innego :?:
Kolejny blad, to 51, sprawdzalem na wiadomej stronce ale nie ma objasnienia :?

Pozdrawiam

Art

Edit:
A jednak pogooglowalem troche i znalazlem co oznacza kod 51 (EGR)...ale pytanie do tego, czy mozecie cos na to zaradzic i co to moze byc konkretnie :?: katalizator, a moze zawor EGR (wczesniej smigalem dieslem i tam mialem zaslepiony zawor i dziure w katalizatorze a jak sobie z tym poradzic :?: )

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Co do 42 albo zły styk na czujniku albo tak luźny łańcuch że komputer tostaje szału bo czujniki wskazują dziwne położenia wałka rozrządu względem wału korbowego.
Co do 52 i EGR - sprawdzić czy EGR się rusza - na zimnym silniku spróbować nim poruszyć palcem. Jesli się rusza to może być jeszcze zapchana rurka recyrkulacyjna lub spadnięte podciśnienie.

1" - młody upalacz

Chyba znalazlem przyczyne - nie podlaczona kostka do zaworu (mam nadzieje, ze to to)...a jak sprawdzic, czy sie rusza?

Pozdrawiam

Art

Edit:
Mam jeszcze jedno pytanie co do kasowania bledow...jak to dokladnie wyglada :arrow: odlaczamy ujemny biegun akumulatora na powiedzmy minute moze dwie, najpierw jezdzimy 20-30 minut a pozniej zostawiamy auto na wolnych obrotach przez 10 minut niech sobie pyrka, czy najpierw wolne a nastepnie jazda :?:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

kostka do jakiego zaworu?
Tego obok przepustnicy (od wolnych obrotów)?

Reset kompa - wystarczy wyjąć bezpiecznik ze skrzynki pod maską (zdaje się 50 A) drugi od strony kabiny na min 1 minute (ja wyjmuje na czas spalenia fajki).
Następnie bezpiecznik wkładamy (zimny silnik) odpalamy bez dotykania gazu, czekamy aż się rozgrzeje do normalnej temperatury.
Następnie dodajemy gazu i przez ok 2 minuty trzymamy silnik na 2000 obr/min.
Oczywiście wszystko na benzynie.

1" - młody upalacz

Pod przepustnica a podlacza sie ja z boku od strony kierowcy. Ze schematu wywnioskowalem, ze to cos tam od EGR...ale wydaje mi sie, ze obroty jakos lepiej teraz ma...byc moze jest to podswiadome odczucie :| (moze egr i obroty to ta samo kosc - dosyc duza a tam gdzie ja podlaczylem to chyba byly 2 plaskie bolce).
Troche jeszcze dzisiaj pogrzebie i zobacze co i jak...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00