suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 11, 2025 5:23 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Moja vitara wchodzi na bardzo wysokie obroty siegające prawie 4 tys. Dzieje się to wtedy gdy silnik jest niedogrzany. Uruchamiam zimny, obroty wchodzą na 2500-2700 i gdy pracuje to schodzą po kilku do kilkunastu minut na 800. Gdy wyłacze silnik, a temp. nie osiągnęła stanu optymalnego wówczas po uruchomieniu obroty wyskakują na prawie 4000 i silnik tak wyje kilka, kilkanaście sekund. Bez znaczenia jest czy to na gazie czy na benzynie. Przegazowanie nic nie daje.Gdy jest silnik dogrzany obroty są normalne.Posiadam vitarkę z 1991 roku z silnikiem 1,6 8V z instalacją gazową. Proszę o pomoc bo nieraz wstyd mi ją odpalić po krótkiej jeżdzie.

Moderator

Nierozgrzany silnik ma zawsze wyzsze obroty które powinny spadac jak sie rozgrzeje.I niech Ci nie bedzie wstyd odpalac przynajmniej czuć "że mam moc" :D
A tak powaznie miałem kiedys taki problem - usterka tkwiła w ustawieniu TCP.
Jednak jak obroty spadaja jak silnik jest rozgrzany chba nie powinieneś sie zbytnoi martwić - a wycie to pewnie sprawne wisko - i tu chyba powinneś się cieszyć :D
Pozdrawiam

0" - piaskownica

Dziekuje za pomoc, a mogłbyś dokładniej podpowiedziec jak sobie poradziłes z tym problemm. Zeby zmienic ustawienia TCP to trzeba podpinać go pod kompa czy wystarczy zresetowac? Ja odpalając silnik odnoszę wrażenie, ze jakby się coś wieszało-zacinało i stąd te wysokie obroty. Jest to dosyć wkurzające. Pozdrawiam....

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Moja ma identycznie. Czy to zima czy lato zawsze po odpaleniu obroty są za wysokie 2-3tyś.
po jakimś czasie spadają..

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Mam Vitarę dopiero 2 miesiące, więc będę sie dużo pytał. :lol: U mnie tak samo, obroty wchodzą na 3,5 tyś na kilka sekund, potem spadaja do 2 tyś, a po nagrzaniu do 800 -900 i tez się tym martwię, a przy okazji pytanie dotyczace temp. silnika. Czy wskaźnik temp. po nagrzaniu powinien podnieść się wysoko, bo u mnie tylko na 1/3 od początku skali i jeszcze jedna sprawa, czy u Was wentylator na chłodnicy kręci się bez przerwy po uruchomieniu silnika?

Moderator
Awatar użytkownika

romex pisze:
Mam Vitarę dopiero 2 miesiące, więc będę sie dużo pytał. :lol: U mnie tak samo, obroty wchodzą na 3,5 tyś na kilka sekund, potem spadaja do 2 tyś, a po nagrzaniu do 800 -900 i tez się tym martwię, a przy okazji pytanie dotyczace temp. silnika. Czy wskaźnik temp. po nagrzaniu powinien podnieść się wysoko, bo u mnie tylko na 1/3 od początku skali i jeszcze jedna sprawa, czy u Was wentylator na chłodnicy kręci się bez przerwy po uruchomieniu silnika?

Tak jest w Vitarach, wentylator kręci się cały czas , bo to nie zapewne elektrowentylator
Pytaj, ale i czytaj, wszystko o co pytasz już było na forum omawiane

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Widzę,że nie ma szerokiej dyskusji na temat wysokich obrotów zimnego silnika, a mnie to bardzo martwi, bo zauważyłem, że czym zimniejszy silnik, tym obroty są wyższe i dłużej pozostają, ( teraz to juz równe 4000), potem słychać jakby puścił jakiś stycznik i obroty spadają do normalnych. Boję się, że w mrozie rozwali mi się wał, bo przecież po rozruchu nie ma jeszcze pełnego smarowania.

Może ktoś z Was poradził sobie z tym problemem, to bardzo proszę o wskazówki.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

romex pisze:
Widzę,że nie ma szerokiej dyskusji na temat wysokich obrotów zimnego silnika, a mnie to bardzo martwi, bo zauważyłem, że czym zimniejszy silnik, tym obroty są wyższe i dłużej pozostają
i tak ma być, w G16B koło 2tys. się utrzymują
romex pisze:
Boję się, że w mrozie rozwali mi się wał, bo przecież po rozruchu nie ma jeszcze pełnego smarowania.
co ciekawe smarowanie (mniejsze tarcie) jest tym lepsze im wyższe prędkości pracujących powierzchni - więc o to bym się nie martwił, jeśli masz olej w silniku ;-)

Jedynie może te 4tys. to lekkie przegięcie, ale skoro koledzy piszą, że też tak mają w G16A ... w G16B jest taka magiczna śrubka koło przepustnicy - można nią wyregulować obroty, gdy silnik pracuje na zimno w trybie "open loop". Może u Ciebie też jest coś podobnego?

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

No, gdyby to było 2 tyś obrotów, to bym wogóle się na ten temat nie odzywał, ale 4 to jest po prostu wycie silnika i stuki panewek po rozruchu, a tą magiczną śrubkę sprawdzę jutro, ale wydaje mi się, że to wina jakiegoś czujnika, który steruje dawką paliwa w zależności od temperatury silnika, a tak wogóle, to czasami przy goracym silniku tez tak odpala, ale tylko czasami :idea:

Site Admin

zawór obejsciowy jest odpowiedzialny za wysokie obroty zimnego silnika jego regulacja jest upierdliwa ale mozliwa

a 4000 tys to za duzo w zimie przy -20 ci pasek rozzadu przestawi :wink:

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

slaw pisze:
zawór obejsciowy jest odpowiedzialny za wysokie obroty zimnego silnika jego regulacja jest upierdliwa ale mozliwa

a 4000 tys to za duzo w zimie przy -20 ci pasek rozzadu przestawi :wink:

I tego się właśnie obawiam- uszkodzenia silnika, dlatego wciąż mnie to męczy i juz 2 tygodnie samochód odpoczywa w garażu. A może zawór obejściowy lepiej po prostu wymienić?
Dzięki "slaw" za podpowiedź :) , pozdrawiam

Site Admin

prosciej wyregulowac to zwykły bimetalowy zaworek czasem moze wymagac regulacji

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Dzięki slaw, jak coś zdziałam, to ogłosze na forum jako Twoja zasługa :wink:

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Już mi ręce opadają!!! Spędzięłm dzisiaj popołudnie pod maską i znowu efekty zerowe. Dzisiaj było dosć zimno więc obroty przy uruchomieniu trzymały się na 4 tyś prawie 10 s, myślałem, że mi szyby powypadają. Próbowałem zgodnie z radą slawa podregulować ten zaworek obejściowy, tylko, że u mnie kurde go nie ma!!! :x Pozostało mi jechać do specjalisty, jeśli takowy istnieje, bo ja nie mam pojęcia co z tym zrobić, a tak zostać nie może.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Site Admin

daj fotke wtrysku to ci go pokaze

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00