suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 11, 2025 5:43 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Snorkel
1" - młody upalacz

Witam

Chce zabudować snorkla do vitary 2.0 16v
Całość z jakiejś PCV'ki srednica mysle ze minimum 75mm.
i jakaś eleganckie zakończenie chce zamontować co by baż hamsko nie wyglądało :)

i tutaj pytanie do was.

Takie zakończenie:
http://allegro.pl/filtr-powietrza-do-sn ... 35460.html

Czy jednak to bardziej popularne:
http://allegro.pl/snorkel-head-car-snor ... 48942.html

Co do tego drugiego rozwiązania czy taka końcówka skierowana do przodu nie będzie zbierała deszczówki?

Czy w układzie dolotowym który chce zmontować powinien być po drodze jakiś osadnik, skraplacz czy cos w tym stylu? co będzie zbierało wode która dostanie się przypadkiem np. od bryzgów, deszczu itp? Jeśli tak to jak go wykonać?

Nadminie moze jeszcze ze moja vitka nie jest zagazowana i nigdy nie bedzie.

Tytuł: Re: Snorkel
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

ja założyłem rurę PCV fi50mm na górę jakiś daszek z kanalizacji bez żadnego odstojnika wody itp i jak do tej pory jest wszystko ok ale ten drugi link nawet mi się spodobał. Rura ma obcięte kołnierze (z uszczelkami) jest obłożona żywicą, pomalowana na czarno.

1" - młody upalacz

a mi sie podoba ten pierwszy dziala on jak pre-filtr

http://www.4x4connection.com/images/snorkel3.jpg

tylko to jest bardziej do kurzu i piasku chyba. nie wiem czy sprawdzi sie w naszych warunkach

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

no na piach to ok ale to kolejny filtr i kolejny opór na dolocie powietrza a to może skutkować większym spalaniem. U mnie to by nie zdało egzaminu z powodu LPG- dusił by się.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Witam .Jak się przydadzą zdjęcia poglądowe to proszę bardzo .Średnica rury w środku -dokładnie 50,8 mm .A kolega ,,michał'' - nie opowiadaj głupot że przez ten filtr silnik się będzie dusił na LPG .Wlot tego filtra ma wyjście fi 60mm a pole powierzchni zasysanego powietrz jest trzykrotnie większe od rury fi 60mm . Cały układ pracuje w silniku wysokoobrotowym o mocy 140 KM na LPG .ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: J20A>Electric, H27A
Model: Cabrio,XL7
Rok prod.: 1998
dudas, ale ty jeste .... eh, stoi mi pod domem vitara z rozebranym nadkolem, jest caly dolot powietrza, puszka, osadnik na wierzchu, a Ty juz 2 tygodnie do mnie jedziesz to ogladnac . .. . poskladam auto i bedziesz musial swoje rozebrac zeby zobaczyc

1" - młody upalacz

Jareczek pisze:
Witam .Jak się przydadzą zdjęcia poglądowe to proszę bardzo .Średnica rury w środku -dokładnie 50,8 mm .A kolega ,,michał'' - nie opowiadaj głupot że przez ten filtr silnik się będzie dusił na LPG .Wlot tego filtra ma wyjście fi 60mm a pole powierzchni zasysanego powietrz jest trzykrotnie większe od rury fi 60mm . Cały układ pracuje w silniku wysokoobrotowym o mocy 140 KM na LPG .ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Dzięki za zdjęcia. Fajnie to wygląda. narobiłeś sporo zakrętów tą rurką tam u góry (przy wlocie) ale skoro piszesz ze silnikowi 140KM na lpg nie brakuje powietrza to 132KM na benzynie nie powinien miec wyzszych wymagań. Chciał bym tylko poprowadzić rure nie poprzez robienie dziury w nadkolu tak jak u "Jareczka" tylko wg. zaporzyczonego pomyslu od kolegi.
Obrazek
Tylko za cholere nie mam pojęcia jak on się tam z nią zmieścił :/ odkreciłem cały blotnik od góry odgiełem zaglądnełem i bardzo się zdziwiłem jak do cholery tam się mam zmieścic z rura fi 50-70mm. Trzeba by chyba konstrukcje budy podciąć a w tym miejscu nie było by to dobre. Musze lepiej się temu przyglądnąc u kolegi.

vaiker pisze:
dudas, ale ty jeste .... eh, stoi mi pod domem vitara z rozebranym nadkolem, jest caly dolot powietrza, puszka, osadnik na wierzchu, a Ty juz 2 tygodnie do mnie jedziesz to ogladnac . .. . poskladam auto i bedziesz musial swoje rozebrac zeby zobaczyc

eh wiesz jak jest czlowiek zabiegany praca praca zalatwienia. ale postaram sie wpasc :) pozdrawiam

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
dudas20 pisze:
(...)Trzeba by chyba konstrukcje budy podciąć a w tym miejscu nie było by to dobre. Musze lepiej się temu przyglądnąc u kolegi.
(...)

Wycinasz część wzmocnienia budy. Niestety. Inaczej przez błotnik nie przejdzie. U mnie było tak samo. Tracisz na sztywności budy, w razie spotkania z czymś od przodu - zaboli :mrgreen:
W grandzie muszę pomyśleć jak by to inaczej obejść. Chociaż klatka jest, to może i przez błotnik pociągnę...

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Witajcie!
Znalazłem fajny szpej do zmotania snorkla!
http://moto.allegro.pl/simota-filtr-pow ... 70921.html
Filtr jest stożkowy i w obudowie (powinna być szczelna, ale zawsze można ją uszczelnić od wody jakoś dodatkowo :mrgreen: )
Chcę coś takiego motać w grandzie...
Póki co jednak nie mam możliwości nawet zdjąć sobie błotnika, żeby zajrzeć co jest pod spodem.
Zna ktoś układ wzmocnień albo dysponuje jakimiś zdjęciami z rozbiórki GV1?
Mam J20A, więc powietrze leci prawą stroną auta. Czy da się górą błotnika to puścić, czy nie za bardzo?
Planuję skorzystać z pomocy znajomej, która pracuje w firmie zajmującej się tworzywami i zrobić snorkla ze zgrzewanych rur z jakiejś odmiany propylenu (tak, żeby występował jako jedna, cała rura o średnicy zewn około 63mm - wtedy wewnętrzna to koło 60mm, co powinno styknąć J20A).
Temat jest dedykowany głównie dla Nordiniego i jemu podobnych motaczy grandów... :mrgreen:

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 2.0 J20A VVT
Model: Grand Vitara II
Rok prod.: 2008
Wywalasz nadkole
Obrazek
i masz jak na dłoni
Obrazek
miejsca jest sporo więc rura o średnicy 63mm powinna się zmieścić bez problemów

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]