suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 11, 2025 5:21 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
4" - błotny dziadek

Silnik: 3.4 v6
Model: 4r custom
Rok prod.: 1991
hej problem ma się 16v

dzis jade do roboty i auto mi na swiatlach zgasło, zerkam na temperature a tam ponad 3/4 na skali
odpalam, zjechałem na bok i patrz pod maske, i widze wodę gotujacą się w zbiorniczku wyrównawczym pod sam korek, sporo jej też musiało wylecieć, bo mokro w nadkolu, włączyłem ogrzewanie na maxa i jadę dalej temperatura ciągle oscyluje między połową a 3/4

jadąc poźniej obwodnicą na ogrzewaniu temperatura nie spadała a auto na luzie czy na światłach gasło, więc zatrzymałem się później i odkręciłem korek chłodnicy, poszło powietrze a w chłodnicy sucho, natomiast w zbiorniczku wody ma maxa.

Miałem trochę wody w aucie, wlałem 2 litry i to co było w zbiorniczku, auto zaczeło chodzić na LPG normalnie, nie gasło. Jednak robiąc kolejne kilometry auto znowu chciało przygazsnąć choć temperatura już dochodziłą max do połowy. Dojechałem do roboty otwieram maskę, a w zbiorniczku znowu max a w chłodnicy wody nie widać.

Poczekałem aż, auto ostygnie, odpaliłem i dolewalem wody do chlodnicy, po sam korek z czasem gdy temperatura rosła, wody ubywało, więc ciągle dolewałem, wlałem 2 litry i poszedłem do roboty.
Wracając z roboty znowu zobaczyłem już pod samym domem, że temperatura w połowie i coś słąbo auto chodziło na luzie.
w chłodnicy znowu nie było widać wody po odkręceniu korka poszło powietrze a w zbiorniczku wody trochę ponad normę

Pod korkiem oleju nie widać białch plam, i na bagnecie też nie.

Z rury wydechowej leci biały dym, przed tym nie zauważyłem, żeby leciał.

Nadmienie, że jakieś pół roku temu założyłem nową głowice i komplet uszczelek :D i teraz się zastanawiam, czy nie wrzucić auta do odry :D

Pozdrówka

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

wymień uszczelkę pod głowicą i będzie git ;) tylko tym razem kupo porządną i zrób porządnie, u dobrego (!!!) fachowca splanuj -> ma być jak lustro

też się zastanawiałem, czy nie złomowac sztrucla jak w odstępie właśnie 1/2 roku robiłem uszczelkę 2gi raz :mrgreen:

mam nadzieję, ze nie przytarłeś silnika ...

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Prawdopodobnie pod samochodem jest mokro po jeździe. Warto sprawdzić gdzie cieknie i czy czasem od temperatury nie odkształciła się przednia plastikowa pokrywa silnika, na samym dole.

3" - błotołaz

himself mialem bardzo podobne obiawy, wycieku plynu nigdzie nie bylo widac
byla walnieta uszczelka pod glowica

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Wiktor pisze:
Prawdopodobnie pod samochodem jest mokro po jeździe. Warto sprawdzić gdzie cieknie i czy czasem od temperatury nie odkształciła się przednia plastikowa pokrywa silnika, na samym dole.
Która to osłona? bo nie kojarzę...
... ważne, by się głowica nie odkształciła od upalania z suchym układem chłodzenia :roll:

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
polopony pisze:

Jeszcze może być uszkodzony korek. Chociaż nie pamietam czy w suzuki tez jest taki z zaworkiem jak w Hondzie...

4" - błotny dziadek

mechanik i uszczelka byla naprawde dobra :) i bylo dobrze splonowane, caly szkopuł polega na tym, że było sucho a te głowice tego nie lubią.
W pierwszej kolejności sobie spuszcze to co wlałem, wleje od nowa posprawdzam obejmy i chwile pojeżdże jak się nie naprawi :D o wtedy będę mógł myśleć o dalszych rzeczach ( uszczelka itp ) mam nadzieję, że nie będę miał kolejnej głowicy do ozdobienia ogrodu :D

3" - błotołaz

danthe pisze:
polopony pisze:

Jeszcze może być uszkodzony korek. Chociaż nie pamietam czy w suzuki tez jest taki z zaworkiem jak w Hondzie...

tez moze byc to by tlumaczylo utrate plyny i wysoka temperature
ale himself pisze ze kopci na bialo - korek tu raczej nie jest winny

dawno robilej ta uszczelke? w zbiorniczku wyrownawczym nie ma jakiegos syfu?

4" - błotny dziadek

no pierwszy raz mi rok temu padla uszczelka w sopocie :D tam mi zobili i zjebali
pozniej juz po jakims misiacu we wroclawiu postanowilismy z kolega to poprawic :) okazalo sie ze glowica byla peknieta, wiec wymienilismy na nowa z baleno silnik dostal komplet dobrych uszczelek, rozrzad itd :) od tamtego czasu minelo jakies 8-10 miesiecy, auto nie bylo zbyt katowane w terenie od tamtego czasu bo do tego jest v6 :) ale za to na czarnym lubiło się kręcić :)
w zbiorniczku syfu nie widziałem
korka jako tako nie mam, ale podmienie od v6
jutro po robocie zrobie tak

spuszcze wszystko z auta,
posprawdzam i powymieniam obejmy na weżach.
wleje wodę do chlodnicy, na otwartym korku odpale auto, poczekam az sie nagrzeje i wlacze wentylator na cieple powietrze, i będe dolewał wody jak będzie jej ubywać w chlodnicy ( zapowietrzenie ? ), pozniej zaloze korek od v6, doleje do zbiorniczka, i zrobie troche km i zobaczymy.

termostat sprawdzic ? moglo byc tak ze sie przywiesil i woda uciekla z chlodnicy ? bo pamietam ze wlasnie tego dnia wjechalem w jakas dziurę na drodzę i temperatura mi skonczyla wysoko ?

a te dymienie mogl byc spowodowane tym ze z braku wody lpg nie pracowalo dobrze ( falowaly obroty ) pewnie przymarzal reduktor i cos bylo nie tak z mieszanka ?

Pozdr

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

himself pisze:
termostat sprawdzic ? moglo byc tak ze sie przywiesil i woda uciekla z chlodnicy ? bo pamietam ze wlasnie tego dnia wjechalem w jakas dziurę na drodzę i temperatura mi skonczyla wysoko ?
tak sie dzieje jak masz sucho juz w ukladzie chlodzenia i jakies resztki plynu kraza ...
ale mogl sie termostat zawiesic, na malym obiegu -> wymontuj go na dobry poczatek

4" - błotny dziadek

hej sprawy wyglądają tak,
dziś spuściłem wódę z chłodnicy i wywaliłem termostat.
Po dokręcałem wszystkie obejmy.
Nalałem wodę do chłodnicy weszło ponad 4 litry a do zbiorniczka niecały litr.
Zrobiłem z 15 km po mieście gdy dojechałem i auto ostygło w zbiorniczku było tyle wody ile wlałem natomiast do chłodnicy weszło jeszcze z 0,5 - 1 litr wody.
Teraz co mnie jeszcze niepokoi, auto na dojeździe do świateł gdy np wrzucam na luz trzyma 1,5 - 2 tys obrótów dopiero po chwili spadają do 800 i wtedy też auto chodzi jakoś tak dziwnie drążki biegów drgają objaw nieco podobny jak by nie palił na jakiegoś cylindra, jednak auto się wkręca na obroty normalnie.
Z rury leci biały dym ale nie zawsze, czasem leci mocno przy dodaniu gazem, a czasem wogóle nie bymi .

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

himself pisze:
Teraz co mnie jeszcze niepokoi, auto na dojeździe do świateł gdy np wrzucam na luz trzyma 1,5 - 2 tys obrótów dopiero po chwili spadają do 800 i wtedy też auto chodzi jakoś tak dziwnie drążki biegów drgają objaw nieco podobny jak by nie palił na jakiegoś cylindra, jednak auto się wkręca na obroty normalnie.
Kilka dni temu miałem to samo na LPG, ale u mnie obroty spadały nawet do 400 - sprawdź czy po bodylifcie nie pękła od dołu guma od filtra powietrza, gaz tamtędy ucieka, obroty spadają i auto wpada w drgania co czuć najbardziej na lewarku skrzyni biegów. Rozwiązanie: zamontowałem gumę do góry nogami tak by pęknięcie samo się zasklepiło, pochyliłem trochę obudowę filtru powietrza przez ucięcie kawałka jednej nogi żeby guma była mniej naciągnięta od dołu. Niskie obroty i drgania zniknęły natychmiast, auto pali na LPG jak nowe.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
Wiktor pisze:
Która to osłona? bo nie kojarzę...
Ta pokrywa dociska uszczelkę na swoim obwodzie. Jeśli pokrywa na dole odkształca się od gorąca - przestaje dociskać uszczelkę...

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

jaką uszczelkę ?? to jest intencjonalnie _nieszczelna_ obudowa rozrządu. Ma na dole otwór, który celowo został tam umieszczony, by syfy wszelakie (olej) wypływały elegancko. Tak samo mocowania na śruby jak i otwór na koło pasowe nie są szczelne.

himself sprawdź jak wyglądają świece ... ale niestety, z tego co piszesz musisz szykować się na ponowną wymianę ...
możesz zrobić to samemu - 2 wieczory, nic trudnego. Tylko klucz dynamometryczny jest potrzebny.

3" - błotołaz

obawiam sie ze piotrk ma racje.
normalnie jakbys przerabial moj przypadek.
tez czasami nie palil jeden cylinder a mocy nie brakowalo,
a plyn spieprzal przez uszczelke - a wysrywal sie tlumikiem
zobacz jeszcze te swiece, moze to jakas cenzura...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00