JAKUB1983 pisze:
z mojego silniczka podczas rozpędzania na każdym biegu dochodzi dziwne stukanie, jak hamuje silnikiem lub przy jeździe na luzie to cisza, nawet jak jadę po prostej i delikatnie traktuje gaz to ledwo ledwo ale też słychać ten stukot ale jak dam więcej gazu to coś stuka,
byłem na konsultacjach u kilku mechaników i jeden obstawiał panewki, drugi i trzeci obstawili że korbowód się wyrobił i stuka o sworzeń i to właśnie słychać przy obciążeniu,
niestety auto jest mi potrzebne do jazdy do pracy i nie mogę wyciągnąć silnika i go rozebrać dopóki nie będę wiedział co wymienić:(
prośba o pomoc i ewentualne podpowiedzi co to może stukać??
dodam że płyny w normie i niczego nie ubywa, temperatura i cała reszta w normie:)
hmmm mam podobne objawy, zmieniając panewki i wał zaobserwowałem że jeden korbowód "dynda" w złą stronę względem tłoka , znaczy się wyrobiły się gniazda w tłoku w których łożyskowany jest sworzeń (sworzeń jest ciasno osadzony względem korby) , wydaje mi się że nie da się tłoka naprawić przez wstawienie tam tulejek bo osłabiłoby to tłok , chyba jedyne wyjście to wymiana kompletu tłoków+ sworzni + szlif tuleji , ja raczej pójde po taniości i w wolnym czasie wsadzę używany tłok+sworzeń+korbowód bez luzów bo mam w zapasie, wiadomo że jest to ruletka bo tłok będzie inaczej wyrobiony względem tuleii i ciśnienie sprężania będzie inne od pozostałych 3-ech cylindrów ale ryzyk fizyk