radzik071 pisze:
piotrbod pisze:
...
1. Automat 3 biegi czy 4 biegi ? Ktory bardziej bezawaryjny ?
2. Czy ktorys z nich ma jakas elektronike ?
3. Co powinienem kupic zeby miec komplet ?
4. Czy trzeba jakas dodatkowa pompe do chlodnicy oleju ?
1. Obie skrzynie tak samo bezawaryjne.
2. Tak jak Rambo napisał w 4 biegowej skrzyni jest elektronika ale jak jej nie podłączysz to masz to samo co w 3 biegowej ale jest jeden fajny patent.
Biegi nie zmieniają się same 
Dajesz "L" to masz jedynkę, dajesz "2" to masz dwójkę, dajesz na "D" to masz trójkę. Dla mnie rewelacja bo możesz ruszać z dwójki czego normalnie w automacie brakuje. Druga najważniejsza różnica, to że w 4 biegowej skrzyni drugi i trzeci bieg jest identyczny jak w 3 biegowej ale za to pierwszy bieg jest duuużo wolniejszy i pozwala wkręcić silnik do odcinki nawet jak masz błoto po klamki.
3. z samuraiem nie pomogę za dużo.
4. Pompa oleju w skrzyni jest bardzo wydajna i bez problemu obsłuży obowiązkową dużą chłodnicę na pace.
Osobiście zmieniłem w silniku 1.6 16v skrzynię 3 biegową z 8v na taką 4 biegową z 1.6 16v i polecam. Jedyne w czym przeszkadza krótka jedynka to na długich podjazdach brakuje prędkości. Dwójka za to w obu skrzyniach jest za długa

Dzieki wielkie za Twoje podpowiedzi. Utwierdziles mnie w przekonaniu ze to dobry pomysl i walcze z tematem.
Dodam, ze skrzynia 4ro biegowa wystepowala w wielu samochodach, rowniez w mocnych silnikach - wydaje sie byc dosyc na wyrost do 1.6.
OD razu dodam dla potomnych co wrzucaja automat do samuraja: po rozdzieleniu skrzyni od reduktora, trzeba lekko zmodyfikowac tylny dekiel (pod inne lozysko - chyba ze kupisz łożysko ducha 32x72x17, to wtedy bez modyfikacji) oraz dorobic plyte zamykajaca z simeringiem . Raczej prosta przerobka.
Wał srodkowy od samuraja pasuje na wieloklin ! Skrzynia jest dluzsza niz skrzynia samurajowa, wiec rzezba oczywiscie jest - minimum skrocenie wału - ale do tego jeszcze fizycznie nie doszedlem.
Piotrek