suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest śr maja 07, 2025 7:24 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 515 Następna
Autor Wiadomość
4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

No mnie się tak zdaję, że to zwykły most uaza z przełożeniami 5.125

W ogóle my też mieliśmy plany sztywnego mostu i tez uaza, bo wracamy na stare śmieci- Ford idzie do żyda a Vitarka powraca 8) ale szybko stwierdziliśmy, że pół most z GV będzie w naszym przypadku lepszym rozwiązaniem :wink:

Moderator
Awatar użytkownika

Dokładnie, jak pisał @Robsik.
W przypadku samiego potrezba szerokoiego mostu.
Kazdy z nich ma swoje wady i zalety.

3" - błotołaz

Uaz fajny,nie do zabicia w vitarze,ale brak hamulców tarczowych,trzeba motać,waga prawie dwa razy większa niż samiego,no i te czopy zwrotnic,masakra,ale cena zakupu i serwisu przystępna.
za to sami,trochę delikatny,trzeba zmienić przeguby i pewnie półosie też,zmienić przełożenia,zrobić dystanse do felg.
Na pewno coś jeszcze,ale teraz mi nie przychodzi do głowy :mrgreen: .

Moderator
Awatar użytkownika

milas pisze:
to narazie napisz jakiego mostu szukac uaz czy samuraj
jak uaz to jaki ?

A może by tak z XJ-ta mosty wrzucić??? Do jeepów jest do wyboru do koloru przełożeń do mostów, blokad, półosi itp.. Do kopletu dać reduktor samiego i mechanika :D .
Wiem że jest opinia że mosty te nie są wytrzymałe ale Vitara jest sporo lżejsza a silnik słabszy...

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Masmo a czemu nie od KAMAZA też są fajne? :lol:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

KRAZA są jeszcze fajniejsze, a jakie wtedy koła można by założyć. :mrgreen:

Moderator
Awatar użytkownika

PrzeM pisze:
Masmo a czemu nie od KAMAZA też są fajne? :lol:

Chyba mosty jeepa są z lepszych materiałów, lżejsze i wymagają mniejszego dbania niż UAZ, którego ożeniłeś :?: Nie mówiąc już o tym że do jeepa masz blokad, przełożeń itp do wyboru do koloru a nie tylko 5.124, które jest za wolne do reduktora z Samiego na drogę. Możesz dobrać przełożenia jakie potrzebujesz. W USA za ok. 250$ masz przełożenia do Dan od 3,0... do 5,... nie mówiąc o blokadach od spoola, przez Lock Righty do ARB.

Moim zdaniem jak ktoś się chce na poważnie bawić w walkę o czołówkę na rajdach to musi mieć blokady na obu mostach, koła min. 32-33" i mechanika. Do takiej koncepcji może nie byłoby głupie wrzuciś mosty Dana 35 do lekkiego auta :?:

Pewnie alternatywą są mosty z Toyoty ale pewnie dostępność, ceny i części zamienne to zupełnie inna bajka niż powszechnie dostępny peep :?:

BTW ja tak sobie tylko hipotetycznie nawijam... no chyba że trafię w totka :wink: :lol:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

"Chyba mosty jeepa są z lepszych materiałów, lżejsze i wymagają mniejszego dbania niż UAZ, którego ożeniłeś " - A poczym wnosisz tak odważną tezę?
Poza tym założyć oba mosty jeepa i to tak uzbrojone - no to dużo musisz wygrać, ale życzę szczęścia :lol:
Co do czołówki stawki to chcę powiedzieć że znam człowieka, który wygrał mnustwo rajdów w swoim superowym sprzęcie, ale na jedną z kaszubi przyjechał jako pilot w fabrycznym honkerze, i jak pamięć mnie nie myli to zajeli drugie miejsce.
Pozdr.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

mosty jeepa są fajne ,bo są tanie i jest ich samych dużo jak i klamotów do motania ,ale mi to się wydaję ,że one mają dyfry po drugiej stronie niż vitara .

Moderator
Awatar użytkownika

PrzeM pisze:
"Chyba mosty jeepa są z lepszych materiałów, lżejsze i wymagają mniejszego dbania niż UAZ, którego ożeniłeś " - A poczym wnosisz tak odważną tezę?.....

Widziałem mosty peepa i nie robią wrażenia specjalnie ciężkich a jakoś tam wytrzymują motory V8. Nikt chyba z peepem nie jeździ na smarowanie i regulację luzów tak jak tego wymaga UAZ. Jakoś sowiecka technika mnie nie przekonuje, z dwojga złego hamerykańska chyba używa lepszej stali....

PrzeM pisze:
Poza tym założyć oba mosty jeepa i to tak uzbrojone - no to dużo musisz wygrać, ale życzę szczęścia :lol: .....

Generalnie zabawa w O-R nie jest tania, ale takie mosty z LR nie byłyby chyba zbyt drogie:
Zakładam używany most po 1500 +LR 300$ plus przełożenia 250$ daje jakieś lekko ponad 3000 za most z blokadą i przełożeniem (jakie chcesz :!: a nie z jakim muszisz żyć), więc może w 10 kzł taka zamiana by się zamknęła :roll:

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
PrzeM pisze:
"Chyba mosty jeepa są z lepszych materiałów, lżejsze i wymagają mniejszego dbania niż UAZ, którego ożeniłeś " - A poczym wnosisz tak odważną tezę?
Poza tym założyć oba mosty jeepa i to tak uzbrojone - no to dużo musisz wygrać, ale życzę szczęścia :lol:
Co do czołówki stawki to chcę powiedzieć że znam człowieka, który wygrał mnustwo rajdów w swoim superowym sprzęcie, ale na jedną z kaszubi przyjechał jako pilot w fabrycznym honkerze, i jak pamięć mnie nie myli to zajeli drugie miejsce.
Pozdr.

Propos Honkera to z czego ma mosty? W przednim grucha jest po lewej stronie.wygląda jak zmodyfikowany Uaz? Nie ma kul zwrotnic,krzyżaki na wierchu.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Honker ma mosty Honkera i śą bardzo ale to bardzo szerokie. Zresztą mosty jeepa też są za szerokie do vitary. Most UAZA jest o 12 cm szerszy niż oryginał. Przedni most jeepa ma dyfer po drugiej stronie. Co do cen w USA to ja nie wiem co ile kosztuje, natomiast wiem ile co kosztuje w kraju. A jeśli motanie Vitary na mostach jeepa ma jakiś sens (z podkreśleniem słowa sens) to myślę że już by takie jeździły. Nie twierdzę jednak że jest to niewykonalne. Zrobic można absolutnie wszytko - KTO BOGATEMU ZABRONI? :lol:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

A manie tylko ciekawi czy most Uaza podczas pracy jest dużo głośniejszy od pół mostu Vitary?
Dla mnie jest to mało istotne, ale mój ojciec ciągle się nad tym zastanawia, po co? nie wiem :lol:
I jeszcze ode mnie pytanie takie: od czego najlepiej zastosować wahacze(radiusy?) przednie? Patrol, Disco, Toyota 70...?
Pytam się bo mam dostęp do wah. od toyoty po mniejszej cenie 8)
Maja one jakieś większe znaczenie w późniejszym użytkowaniu?
PrzeM@ napisz może co zastosowałeś u siebie, że Uaz już wiemy :P

3" - błotołaz

Najlepiej zrobić je od podstaw,tylko po co? Widziałem opcje z pojara i z dyskoteką,od lj na pewno tez podejdą

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Wydaję mi się, że od każdego sztywnego na sprężynach podejdą :roll:

O robieniu samemu też myślałem, ale jeśli mam okazje od toyoty, to chyba takie wykorzystam :wink:
Mam dostęp też do mostów toyoty, ale tam przełożenia są chyba za słabe a na kupno przełożeń już kasy nie będzie.
Także na pierwszym planie jest Uaz+wahacze od toyoty. Powinno wypalić :wink:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 515 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00