Witam po raz pierwszy z tematem, ale zakładam nowy bo pomocy w archiwum nie znalazłem. 2 miesiące temu zakupiłem Suzuki Vitare 2.0 v6 Long w manualu. Sprzęgło się kończyło, rozrząd do wymiany, hamulce, rdza, zawieszenie, woda płynąca z podszybia itd. itp? ogólnie do robienia ?. Mieszkam w Norwegii i auta są tu piekielnie drogie ? moje zakupiłem w dobrych pieniądzach jak na ten kraj i na rzeczy które trzeba w nim zrobić. Części ściągane z PL, głównie sklep z ul. Biedronki w stolicy (bardzo długotrwały proces dotarcia docelowo do mnie ? nie robię tego poczta, kurierem itp. Tylko ?sposobami?). Pod autem leży głównie kolega mechanik a ja pomagam. Wszystko jeździło w miarę fajnie gdyby nie nagły koniec sprzęgła (biegi coraz ciężej wchodziły na zapalonym silniku, aż w końcu przestały chodzić po około 50 km). Przy próbie regulacji stwierdziliśmy że pompka sprzęgła już się kończy bo cieknie? wymieniona, przy okazji wysprzęglik(odpowietrzone, płyn dolany). Dalej to samo. Znaleźliśmy że przy pedale sprzęgła blaszka się rozkleiła ? zespawana. Jednak biegi nadal nie wchodzą. Sprzęgło do wymiany. Zauważyliśmy że przy uruchomianiu silnika gdy auto jest na biegu z wciśniętym sprzęgłem auto skacze lekko do przodu. Wymieniamy sprzęgło. Skrzynia wyjęta. Stwierdziliśmy niewielki wyciek ze skrzyni. Prawdopodobnie czujnik na skrzyni był niedokręcony lub gumowy koreczek wsadzony dość swobodnie i lekko chlapał. Co stwierdziliśmy ? skrzynie ktoś rozbierał. Z łączeń wychodził silikon ? chyba nie z fabryki ten silikon. Sprzęgło kompletne nowe założone (tarcza ? prawdopodobnie dobrze założona, docisk, łożysko, łapa) Stare wyglądało na zużyte, ale nie w takim stopniu, żeby kompletnie biegi padły, ale może? Skrzynia wsadzona. Olej w reduktorze czyściutki. W skrzyni co się później okazało szary, około 1,3 l, na korku mało opiłków. Odpalamy, i najgorsze że objaw ten sam i dodatkowo reduktor i jego przełożenia zaczęły zgrzytać. Biegi nie wchodzą, może 3 i 4 da się wbić, wsteczny ? po zębach ale wejdzie, tylko że auto stoi wtedy w miejscu na biegu i bez wciśniętego sprzęgła. 1, 2 i 5 nie ma szansy wbić. Tyle o biegach. Teraz o reduktorze. Przy zmianie napędów zgrzyta. Jeśli jest załączony jakikolwiek, biegi działają jak powyżej, jeśli jest ustawiony w pozycji N biegi wchodzą płynnie(jak na zgaszonym silniku ? po wymianie sprzęgła jak po masełku). Co robić? Gdzie szukać? Jak ratować tą skrzynie. Chciałbym uniknąć ściągania używanej ?igły? z PL ale jak będzie trzeba? Pomóżcie jak to ugryźć.
_________________ Suzuki Vitara '97, 2.0 v6 - h20a, seria
|