Wpadł mi ostatnio w łapy artykuł o Grand Vitarze II (2005-2009) i pod tak się zacząłem zastanawiać (na razie czysto teoretycznie) czy nie dałoby się zmotać w Vitarze stałego napędu 4x4 (takiego jak np. w Disco) poprzez przeszczepienie reduktora albo reduktora i skrzyni z GV II.
Po co motać? Trochę naciągane, ale dobrym powodem jest poprawienie właściwości jezdnych na czarnym, które czasami może się okazać śliskim czarnym, na którym nie zapniemy albo nie zdążymy zapiąć 4H - wiem że jest to sytuacja dosyć rzadka (1-2 razy w roku ?) ale tym bardziej może być przez to dość niebezpieczna.
Teoretycznie sprawa wydaje się prosta:
-wymieniamy w naszej Vitce reduktor na ten od GV II (ok 900PLN) albo skrzynie biegów + reduktor (ponad 1kPLN), zamieniamy,
-wstawiamy w przednie piasty sztywne połączenie z półośką (albo manualne sprzęgiełka ustawiamy na "LOCK"),
-zaślepiamy otwór od lewarka starego reduktora i montujemy gdzieś sterowanie nowego reduktora/centrlanego dyfra
Co zyskujemy:

stały napęd 4x4 z podziałem momentu przód:tył 47:53 przez lsd w centralnym dyfrze

cieszymy się z przełożeń 1:1,97 na 4L

lekko zwiększone spalanie

elektroniczne sterowanie reduktorem (pokrętłem

)
Są tylko małe ale:
-czy reduktor od GV II podpasuje do skrzyni Vitary (ewentualnie reduktor+ skrzynia)
-czy wały Vitary podpasują do reduktora GV II
-czy reduktor GV II nie jest czasem bardziej delikatny niż w V (
slaw pisze, że ten od GV I ma taką brzydką przesuwkę, która lubi się wycierać czyniąc naprawę takiego reduktora nieopłacalną)
Zakładamy, że tak zmotana Vitka porusza się w większości po drogach, na których jeździmy na 2H (dojazdy), ale jest standardowo podniesiona 2" i wyposażona w opony MT/AT, żeby po dojechaniu do celu można było spokojnie zjechać w teren.
A jakie jest Wasze zdanie w tym temacie? Macie może jakieś doświadczenie z przeniesieniem napędu w GV II ???