Nagłośnienie Suzuki Vitara Long 2.0 V6Witajcie zgodnie z obietnicą stworzyłem taki chłopski opis tego co robiłem, jak montowałem głośniki w swoim Longu

Podałem najważniejsze informacje, to nie jest jakaś instrukcja, tylko pogląd jak to można wykonać. Może się komuś jeszcze przyda, jest to czasochłonne zajęcie, ale efekt jest murowany. Jak teraz słucham muzyki w Vitarce to już zapomniałem o włożonej w to pracy. Czasami mam przyjemny masarz jak poleci konkretna muzyka. W razie pytań piszcie z chęcią odpowiem. Zapraszam do lektury
Materiały:4 x Dystanse MDF ? grubość płyty 16 mm,
Maty Bitumiczne APP 25 x 50? 18 szt. ( w tym twarde i miękkie)
Nowe kable do głośników, piny, koszulki termokurczliwe,
Głośniki Hertz HSK 165 (2x nisko tonowe 2x wysoko tonowe, 2 x zwrotnice)
Inne materiały:Śruby, podkładki, nakrętki, wkręty, nity, silikon, siatka tynkarska, taśma malarska, taśma 2 stronna, biała pianka (taka jak pod panele), trochę gruntu lub farby, impregnat do drewna, szmaty, benzyna ekstrakcyjna, marker.
Narzędzia: Wyrzynarka, wiertarka, wkrętarka, nagrzewnica, odkurzacz, czołówka (światełko na głowę najlepsze), lub latarka, nożyce do blachy, nitownica, nożyczki, nożyki, kamienie szlifierskie, pistolet do silikonu, kombinerki, śrubokręty.
Montaż: - rozbieramy tapicerkę: odkręcamy uchwyt od otwierania drzwi, ściągamy plastik w okolicy lusterka, delikatnie podważamy tapicerkę, i wyciągamy z grzybkami mocującymi.
- ściągamy oryginalna folie ochronną, którą powinniśmy tam spotkać,
- benzyną ekstrakcyjną czyścimy pozostałości po kleju z folii,
- wyskrobać całe błoto wewnątrz drzwi, najwięcej znajduję się w rynienkach na samym dole, najlepiej odkurzaczem odkurzyć pozostałości w środku,
- wodą i benzyną ekstrakcyjną idealnie czyścimy komorę oraz zewnętrzną stronę drzwi,

- z płyty MDF 16 mm wycinamy 4 dystanse, oczywiście muszą być dopasowane do głośników jakie posiadamy,
- wycięte dystanse impregnujemy czymś do drewna,
- przykładamy dystanse do drzwi, to miejsce które pokazuję nadaje się do tego najlepiej, każde przesunięcie o centymetr (obojętnie w którą stronę) powoduje już komplikacje,
- markerem, lub czymś co dobrze pisze przenosimy wymiary dystansu na drzwi,
- nożycami do blachy usuwamy jej nadmiar, a najtwardsze miejsce, gdzie już przeciąć nie możemy zostawiamy na później,

- w miejscu, gdzie już blachy nie da się przeciąć jest mocowanie, które trzyma prowadnice szyby, trzeba znitować 2 nitami, żeby po wycięciu cała konstrukcja się nie rozpadła,

- po znitowaniu szlifierką lub czym tylko damy radę odcinamy nadmiar blachy, ja nawiercałem dziury wiertłem, a później całość wyrównałem kamieniem szlifierskim,
- miejsca po uciętej blasze zagruntować lub zamalować farbą, aby nie korodowało,

- teraz skleić dystanse ze sobą po 2 na stronę,
- nawiercić dziury tak, aby były mniej więcej symetrycznie rozplanowane i pasowały w miejsca gdzie jest blacha,

- przed dokręceniem dystansów ja obkleiłem je siatką tynkarską od strony blachy, plus w miejscach gdzie między blachą, a dystansem zostawała największa przestrzeń w celu lepszego zatrzymania silikonu,

- dokręcamy dystanse,
- miejsca gdzie pozostały szczeliny zatykamy szczelnie silikonem, czekamy do całkowitego wyschnięcia,

- między czasie od kostki z radia prowadzimy nowe kable pod głośniki, ja poprowadziłem kable zasilające od kostki do zwrotnic i ze zwrotnic oczywiście na wysoki i niskie tony, zalecam całkiem nowe kable i nowe piny. Głośniki wysoko tonowe zamontowałem w podszybiu. W prowadzeniu kabli zwróćcie uwagę na wszystko, czy nie przycina ich szyba, lub otwarte, albo zamknięte drzwi, a także zawiasy, które wewnątrz będą cały czas ruchome i wchodziły w głąb drzwi przy zamykaniu. Zwrotnice zamontowałem wewnątrz auta, nad nogami kierowcy i pasażera, tak, aby nikomu nie przeszkadzały i nikt ich nie skopał.

- teraz można przygotować tapicerkę, należy metoda prób i błędów odwzorować zamontowane dystanse na ściągniętej tapicerce, wyrzynarką wycinamy niepotrzebny nadmiar, polecam delikatne ząbki piłki, żeby nie poharatać tapicerki i nie połamać delikatnej pilśni,
- przymierzamy i dopasowujemy tapicerkę, jeśli wszystko gra to silikonem zabezpieczamy grzybki przed późniejszymi drganiami, nić nie powinni drgać i wszystko musi być w miarę sztywne, w miejscach gdzie tapicerka może się stykać z matą (czyli te miejsca najbardziej wypukłe) wklejamy kawałki pianki pod panele, to też zabezpieczy te części przed niepotrzebnymi drganiami,

- przed wyklejeniem mat polecam nasmarować wszystkie zawiasy i cięgna, a w miejscach, gdzie cięgna mogą drgać zastosować podkładkę z gąbki przyklejona taśma dwustronną, to zabezpieczy całą konstrukcję przed nieporządnymi trzaskami i drganiami,
- po ostatnich zabiegach kosmetycznych przystępujemy do wyklejania mat bitumicznych,
- twarde maty powinny być wyklejone wewnątrz drzwi, aby mocno usztywniły blachę, najlepszy efekt będzie, jeżeli wykleimy jak najwięcej powierzchni wewnątrz, oczywiście gdzie mamy podejście tam kleimy.
Pamiętajcie, aby przez przypadek nie zakleić dolnych rynienek, które odpowiadają za odprowadzenie nadmiaru wody, ważne też jest, aby maty były rozgrzane nagrzewnicą, suszarki nie polecam !!! Po suszarce już parę osób miało problemy z odklejaniem się mat, albo z niewłaściwym dopasowaniem do kształtu i miały pretensje do producenta, a największe powinni mieć do siebie, bo niewłaściwie podeszli do tematu.

- po wyklejeniu wnętrza drzwi kleimy otwory, tutaj polecam matę miękką, ewentualnie największe dziury możecie wykleić matą miękką, a na to jeszcze twardą, ja tak zrobiłem, niektórzy w tą największą dziurę na nitach wstawiają stelaż i dopiero kleją matę.
- po zatkaniu otworów kleimy pozostałą powierzchnię, i mocujemy kable; tam gdzie kable wychodzą z maty robimy jeszcze specjalne zaślepki, aby nic nie popękało i wydostawało się jak najmniej powietrza. Dlaczego maty miękkie na największe dziury ? A dlatego, że w zimie podczas trzaskania drzwiami podczas mrozów przy twardych i sztywnych matach jest możliwość ich popękania. Osobiście powiem wam, że moja metoda miękkich i na to twardych mat na największe otwory idealnie się sprawdziła. Ściągałem teraz tapicerkę w celu sprawdzenia czy wszystko gra, oczywiści o żadnym pęknięciu nie ma mowy.

- sprawdzamy całość, w miejscach gdzie będą wskakiwały grzybki trzymające tapicerkę wklejamy elastyczną izolację, to spowoduje, ze grzybki będą się solidnie trzymały,
- zakładamy i dopasowujemy tapicerkę, zakładamy plastiki lusterka oraz uchwyty do otwierania drzwi,
- dokręcamy głośniki do dystansów, zakładamy maskownicę,

- odpalamy radyjko i testujemy,
- cieszymy się niesamowitym brzmieniem, jakiego w żaden inny sposób Vitara Long by nie uzyskała
Dalsze czynności wykończenia tapicerki w miejscu zamontowanych głośników to już inwencja twórcza, ja jeszcze tego nie zrobiłem, ale ogólnie nawet bez tego źle to nie wygląda, a mam zamiar zadziałać oczywiście z żywica epoksydową i na to szara skórka tak jak to jest oryginalnie w mojej Vitarce.
Jutro dolączę fotki z tapicerkąPozdrawiam