BEDZIE1 pisze:
Sorry, właściwie to jestem nowa (r.ż). Sorry że nie przeszłam przez całą procedurę ale czas mnie gonił. Mogę czytać ale i tak 80% nie zrozumiem, dlatego konkretne pytanie no i ideałem byłaby jednoznaczna odpowieź. Te mniejsze opony polecił mi wulkanizator u którego byłam. Przy okazji zeszło na to że właśnie muszę na szosie "walczyć" z autkiem bo bardzo je prowadza. Nie wiem czy wogóle ten typ tak ma, czy coś nie tak. I własnie ten mechanik podpowiedział mi zakup innych opon o tym pierwszym rozmiarze- stwierdził że poczuję duużą różnicę na plus.
jeżeli chcesz jeździć po asfalcie to załóż mniejsze opony - mechanik ma rację, będzie się lepiej prowadzić,
ale opony które poleca są mniejsze niż przewidział producent auta.
Opony zakładane przez fabrykę to jak kol wcześniej podawali - 195/80 R15, lub samo 195 R15 - i takie powinnaś szukać
mniejsze opony to większe przekłamania licznika, choć pewnie w jeździe nie będzie dużej różnicy
Miałem opony 195/80 z bieżnikiem szosowym (czyli na asfalt) i vitara prowadziła się o wiele lepiej niż teraz na oponach AT (lekki teren) rozmiar 215/75
zwłaszcza na koleinach, teraz naprawdę trzeba uważać i kontrolować kierownicę
napisz jeszcze co to za model opony i gdzie zamierzasz jeździć