suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw maja 08, 2025 2:12 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Witam,
tak sobie pomyślałem, ze ateki są jakie są, przedni napęd się mota, lift duży będzie, to czas na nowe opony.
Jako że ma to dobrze robić w terenie to pod uwagę biorę takie opcje:
Silverstone MT-117 SPORT 285/75 r16,
MALATESTA KAIMAN 265/75 r16
MALATESTA KAIMAN 235/85 r16
MALATESTA KOBRA 265/75 r16
Wysłałem maila do Janpol'a z prośbą o zdjęcie porównawcze i wymiary i oto one:
Obrazek

Silverstone wygrywa ale konkuruje jak dla mnie z kaimanem 235/85 r16.
:mrgreen:
Jakieś tam km2 czy kl71 odpadają ze względu "atekowości", na asfalt i zimę będzie rozmiar 265/70r16 atek lub zimówka
No i wiadomo cena też się liczy, ale... 8)

Moderator
Awatar użytkownika

Mam do niedawna silvera ale xtreme 33 (simex). Po kilku pierwszych wypadach w teren powiem tak: nie chce mi się nawet myśleć o innych oponach, bo te to strzał w 10. Miałem okazje je skonfrontować z innymi oponami 33 podczas ostatnich wypadów w teren i uważam, że to najlepszy wybór. Jeśli masz odpowiednio mocny przedni most i wolniejsze przełożenia to bierz simexa. Oczywiście trzeba jeździć z głową - miedzy innymi nie kopać dołów na pełnym bucie. Nie porównywałem osobiście jak robi fabrycznie nowa opona w porównaniu do nalewki, ale słyszałem opinie, że lepiej... więc może warto się zastanowić.

Co do szerokości to nie wiem. Z tego co widuję na autach simex powinien być raczej wąski, ale wiem że niektórzy wolą szersze.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Zgadzam się z tobą w 100% też mam te opony co prawda w rozmiarze 31 cali ale gość który jeździ na oryginalnym simexsie stwierdził że Silverstone robi nic dodać nic ująć trzeba tylko jeździć z głową Silverstone sport to takie ,, grzeczne oponki ,, !!! :mrgreen:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

extrem 33" na 16" też jest 33X9.5R16 cena najwyższa z wszystkich tu wymienionych.
Silver jest dość miękki z tego co słyszałem i na asfalcie-dojazdy leśniczego do lasu i nadleśnictwa może go szybko zjechać.

Póki co dyskusja i narada :wink:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

zgadza się Silverstone jest miękki i nie lubi dużych przebiegów po asfalcie na dodatek ciepłym ale w stosunku do nalewek jest dużo lżejszy i tu jest jego duży + ....

3" - błotołaz

Silnik: 2.5
Model: Grand Vitara
Rok prod.: 2003
A nie myślałeś o insa turbo special track? Dokładnie w tym rozmiarze co kaiman miałem i robiła niesamowicie, z tym że musiałem się pilnować ze względu na przedniego alumiaka, mimo to robiła aż miło. No i na asfalcie po 3-4tyś nie wiem czy ubyło więcej niż 1-2mm

a i wazyły ok. 23kg sztuka

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

insa turbo jest niższa od kaimanów i to jak dla mnie ją dyskwalifikuje

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

dozbieraj i kup silvera... nie baw się w nalewki

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

I po roku zbierać na drugi komplet, bo na asfalcie sie zjedzie...nikt nie będzie zmieniać kół przed wyjazdem do nadleśnictwa czy gdziekolwiek dalej po asfalcie.
Ale nie wykluczam, ze nie :wink:

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Robsik pisze:
na asfalt i zimę będzie rozmiar 265/70r16 atek lub zimówka
Robsik pisze:
I po roku zbierać na drugi komplet, bo na asfalcie sie zjedzie..

Robsik, raz piszesz, że na czarne to ATki/zimówki, a to tylko w lagier, innym razem, że jednak dojazdy. Zdecyduj się ;)

Jak na dojazdy i "teren", to fajnie się jeździ na kopi yoko geolander. W terenie "robi" jak trzeba, nie znika, prowadzi się ok, a i nawet większą prędkośc można rozwinąć. No ale wiadomo, jest to kompromis. Jak sobie odpowiesz na pytanie, czy będziesz jeździł na tych gumach po czarnym, czy nie, to będzie Ci łatwiej wybrać ;)

Moderator
Awatar użytkownika

Dla Twojego pana leśniczego kup "sporty" :wink: , a jak się upierasz(nie mówię że niesłusznie) na a'la simex - bierz nienalewki czyli silverstone xtreme, chyba że oryginał.
Sporty będą bardziej uniwersalne(jeżeli tak je mozna nazwać) w porównaniu z silerstone xtreme. Na zimę miej zimówki(bo chyba tak celujesz i jak bym miał fundusze to też bym tak zrobił), a wiosną przesiadaj się na MT-ki, zamiana w sezonie raz na te raz na inne to przynajmniej dla mnie bez sensu.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
Robsik pisze:
na asfalt i zimę będzie rozmiar 265/70r16 atek lub zimówka
Robsik pisze:
I po roku zbierać na drugi komplet, bo na asfalcie sie zjedzie..

Robsik, raz piszesz, że na czarne to ATki/zimówki, a to tylko w lagier, innym razem, że jednak dojazdy. Zdecyduj się ;))

Źle sprecyzowałem, pisząc "na asfalt..." chodziło mi o dalsze wyjazdy typu wakacje itp wtedy at/zimówka.
Zastanawia mnie to czy średnio 25km dziennie w przeciągu miesiąca jazdy po asfalcie(dojazdy do lasu itp) nie spowodują zbyt szybkiego zużycia silverstone xtreme?
Kiedyś się zdecyduje :D

Warto posłuchać co radzi Pan leśniczy-BARTEK W. :)
Zauważyłeś już jakieś zużycie na "sportach"? Ile średnio km po asfalcie pokonujesz?

Najlepsze rozwiązanie to 3 komplety kół.
Na zimę zimówki, na co dzień kopia yokohamy mt, a na ostre upalanie silver xtreme.
Tylko skąd na to kase? :roll: Fakt, ze felgi są :mrgreen:

Można też zacząć od takiej kopi yoko geolander mt i z czasem okaże się czy w ogóle coś większego i agresywniejszego jest potrzebne w naszych warunkach terenowych.

Nie ma co się śpieszyć :wink:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Jakieś tam km2 czy kl71 odpadają ze względu "atekowości", na asfalt i zimę będzie rozmiar 265/70r16 atek lub zimówka
No i wiadomo cena też się liczy, ale... 8)[/quote]

Kl 71 daje rade i nadaje sie prawie do wszystkiego :wink:

Moderator
Awatar użytkownika

KM, KL itp, itd, wszystkie dadzą radę, tyle że jest jedno ale, ale one nie beda robić jak yoko potem sporty potem simex'oidalne itp :wink: ..
Na godrich'ach nie jeździłem, KL- były super, w terenie "sporty" grzebią lepiej od KL i lepiej od bieżnika yokochamy, simexowate będą grzebać lepiej od ich wszystkich, tyle tylko czy takie właśnie będą nam potrzebne(w tym przypadku), miałem ogromną chęć na silversstony xtreme, ale postawiłem na sporty, gdybym moją suzuką jeździł tylko dla zabawy, dwa razy w miesiącu- wtedy tak.
A jeżeli służy mi ona(dosłownie) do pracy i jako całoroczna( w zimie za krótko testowałem- ale dało się jeździć) zdecydowałem się właśnie na sporty(chciałem coś innego od KL).
Dojazdy po czarnym do pracy (tam i z powrotem) -30-40km w terenie podobnie. Miesięcznie wychodzi przeszło 1000km. Przejechane mam na nich +/- 4500km, zużycie jest(dziwne jak by nie było) zwłaszcza przednie opony(tatra jednak lekka jest), krawędzie kostek, ale bez tragedii (w sumie myslałem że będzie gorzej), mieszanka jest dość miękka, zakupu nieżałuję, ba, nawet polecam :wink:
Hmmm, jako zimowo- codzienną oponę wybrał bym chyba KL-78

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Napisałem jeszcze do Janpola i on proponuje mi do takiego zastosowania Malateste Kaiman 235/85r16 ze względu na niezbyt dużą ścieralność i bardzo dobre właściwości terenowe.
Podobno sam takie użytkuje na swoim aucie w rozmiarze 265/75r16..
Cenę z 450 mógłby obniżyć do 420 za szt.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00