suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt lip 11, 2025 10:30 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 129 30 31 32 33178 Następna
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

jak to z handlarzami bywa trzeba być czujnym ;) moje spostrzeżenie jest następujące: na piątym zdjęciu widać, że świeci się kontrolka komputera(zdjęcie gdzie widoczna jest kierownica), tylko niestety nie widać czy silnik jest włączony.w każdym bądź razie jeśli jest włączony i takie coś świeci się na desce rozdzielczej to odpuść sobie ten samochód bo pierwsze co Ciebie czeka to latanie po diagnostykach i szukanie przyczyny..często kosztownej.jednak jest też szansa, że po prostu kluczyk był w położeniu zapłonu tylko i wtedy ta kontrolka świeci i ma zgasnąć po odpaleniu silnika to wtedy jest ok; reasumując: wyłącz hurra optymizm i spojrzyj na to chłodnym okiem..a najlepiej wjedź na kanał i od spodu popatrz :) każda "okazja" ma w sobie coś podejrzanego.
powodzenia

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

KozioŁ pisze:
Klocher pisze:
Kozioł mało tych kucy ma ta GV jak na 2,5 V6 nie ? :lol: Nasze 2.0 V6 i 136 koni on zaledwie o 8 więcej 8)

ale moment obr ma fajniejszy
:mrgreen:

A nie ma czasem przedniego mostu stalowego? Wydawało mi się że właśnie od 2.5 V6 się bierze obudowy na przekładkę....
Dla mnie to o wiele ważniejsze od tych 8 kucy i lepszego momentu... :wink:

1" - młody upalacz

co do przeróbek z ciężarowych na osobowe to weź pod uwagę ze wszystkie otwory na śruby do montażu siedzeń, pasów itp. sa zaspawane /jeśli była fabryczne wypuszczona w takiej wersji / przynajmniej ja tak miałem :) z rejestracja zleży od diagnosty/mowa o sprowadzonym i zależny co pisze w dowodzie/liczba miejsc/,u mnie nie było nic wpisane:) ;)
.. i 4 osobowe, ciężarowe ...cabrio :lol:

..jeśli jest inaczej to trochę z tym zachodu:)

0" - piaskownica

Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi oraz uwagę dot. "check engine". Nie odpisywałem w dzień, bo ..... bylem zajęty bieganiem przy tej bryczce, ale po krótce teraz się rozpiszę:

jest już zaliczkowana :) Tata zadowolony jak dziecko!

Ale po kolei. Mam kolegę z Wawy, który ma tę największą XL7, 2.7V6 i po pierwsze odradził mi Hondę CR-V jako auto dla myśliwego. Ale dalej. Podał mi namiar na Gadimex i tam się udałem. Koszt 366zł brutto, nie mało, ale miałem bardzo blisko, natychmiastowy wolny termin i w końcu ASO. Sprzedający bez problemu się zgodził na przejażdżkę do serwisu. Może nawet bym nie pojechał, ale ten check engine..
Przejrzeli, pojeździli, mosty wporzo, świeży, czyściuteńki olej w mostach, rozrząd nie świszcze, bardzo prawdopodobny przebieg na 7 lat (1 rej. 30.12.2003), serwisowany do 2007, kupa faktur, oryginalne wahacze (nie wiem jak poznali) do roboty za 15 tyś km dolne sworznie, check engine: błąd czujnika spalania stukowego lub jego obwodu, naprawa u nich max 700zł lub allegro, rozrusznik rzęzi, naprawa u nich 950zł lub allegro, opony na sobótki ale pisałem wcześniej.
Powyższe naprawy nie muszą być natychmiastowe, ale podobno przez ten czujnik stukowy jest większe spalanie a mniejsza moc, i rzeczywiście samochód nie hula, ale może za to że mam dwa auta grubo powyżej 200kM i lżejsze. No ale żeby nie było tak ładnie, to podpowiedziałem tym z serwisu, że jedne drzwi były cieniowane na krótkim odcinku, bo maja 220 mikromerów, no i wtedy to ich zaciekawiło i zaczęli szukać dalej. Ale sprzedający (wydaje się bardzo uczciwy odziwo) dal mi komplet faktur a tam w 2004r kuuuupa części, auto miało stłuczkę i naprawa za ponad 20 tyś zł w autoryzowanym serwisie w Danii. Dlatego wszystkie elementy miały fabryczne wartości grubości lakieru bo były wymienione na nowe, ale jak już to zauważyliśmy to oblukaliśmy stronę no i to nie było nic poważnego. Rama cała... i pordzewiała.
PS. Taką ramę to widziałem tylko u ojca w 4-ro tonowej przyczepie

Cordoba_2004 pisze:
tak z ciekawości zapytam byłeś pod tym autkiem ? jest rdza na mocowaniach amortów itd na ramie ? czy auto czyste naturalnie ( tylko przybrudzone) czy zapaćkane jakimś glutem bo wbrew wszystkiemu to ma największe znaczenie.Nawet jeśli przyjąć że silnik cyganiony to i tak wymiana jego wyjdzie taniej niż próba uporania się z wypicowanym autem.
A moje subiektywne zdanie jest takie że im więcej widzę gv od spodu tym częściej mam wrażenie że suzuki konerwuje je antykorozyjnie solą kuchenną

Samochód nie jest praktycznie w ogóle ogarnięty, sinik jak mało kiedy u handlarza nie myty. Zresztą można spojrzeć na jego inne autka, nie są picowane.
Masz racje obejrzałem kilka Suzuków od spodu i wszystkie są zabezpieczane antykorozyjnie solą :) dwunastoletnie hondy są w dużo lepszym stanie. Trzeba będzie to oczyścić i zabezpieczyć, podłoga na szczęście jest ok, ale spawy szczególnie rdzewieją.
lucar pisze:
co do przeróbek z ciężarowych na osobowe to weź pod uwagę ze wszystkie otwory na śruby do montażu siedzeń, pasów itp. sa zaspawane /jeśli była fabryczne wypuszczona w takiej wersji / przynajmniej ja tak miałem :) z rejestracja zleży od diagnosty/mowa o sprowadzonym i zależny co pisze w dowodzie/liczba miejsc/,u mnie nie było nic wpisane:) ;)
.. i 4 osobowe, ciężarowe ...cabrio :lol:
..jeśli jest inaczej to trochę z tym zachodu:)

ooo, dzięki na to nie zwróciłem uwagi, ale znalazłem f-rę która też była coś na około 20 tyś zł jako wyposażenie dodatkowe i to była chyba przeróbka z osobówki na ciężarówkę, bo było tam sporo tanich części, ale min klima za ponad 4 tyś zł w 2003r. Ale mam nadzieję że koleś jest profesjonalistą, bo już którąś z kolei przerabiał z ciężarówki (nie ma akcyzy) i dziś widziałem że jeździ swoją XL7 z TD też przerobioną, ale już ma ten śliczny środek, 05r.
Ma mi zarejestrować na 5 osób, a po drugie to auto jest dla ojca który jest raczej estetą, ale katuje auta, tzn jeździ do upadłego a potem stawia za stodołę i sprzedaje za 500zł, więc nie martwię się odsprzedażą. Bardzo się cieszą że wziął 2.5 V6, bo nie jest zbyt żwawy, a nie wyobrażam sobie słabszego.

Jeszcze raz dziękuję za natychmiastową pomoc i uwagi. Wesołych Świąt!

1" - młody upalacz

Witam serdecznie wszystkich na forum!!!
szukam GVII przeglądam ogłoszenia i czasami są ciekawe oferty
ale jako laik w GV nie jestem pewny a jechać 500km na darmo by obejrzeć złom ostatnio mnie nie bawi
ta wygląda interesująco
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-C16752009.html
a ta z kolei zastanawia mnie cenowo czy niska cena jej oznacza od razu kiepski jej stan ??
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-s ... 99414.html
czy tylko rocznik 2005 zaczyna cenowo iść w dół co myślicie??

0" - piaskownica

tomaszek pisze:
a ta z kolei zastanawia mnie cenowo czy niska cena jej oznacza od razu kiepski jej stan ??

Cześć, mogę tę z Wawy dla Ciebie oblukać, jak w łikend znajdę chwilkę, ale z mojego doświadczenia zauważyłem, że ludzie poszukują teraz TD lub małych benzynek, bo boją się tankować. Ja osobiście jakbym wybierał to bym wziął tę co właśnie wskazałeś i też z automatem. Mam dwa auta w tym momencie, S80 T6 272 kM automat i astrę II 2.0T 240kM i myślę że ciężko byłoby mi się przesiąść na coś słabszego.
Masz gaz i masz ceny jak w dieslu, tańszy w przypadku naprawy silnik a osiągi wg mnie nie porównywalne, chociaż zaznaczę że nigdy nie jeździłem tym modelem Suzuki i nie wiem jak traktuje gaz, ale w taty 2.5 V6 zakładam na bank. Kumpel ma z 2005 XL7 2.7V6 i też ma gaz i nie narzeka.
Więc jak chcesz to mogę ją przejrzeć na tyle ile potrafię. Sam zwiedziłem trochę kraju i zmarnowałem kilka dniówek w poszukiwaniu autek i traf tak chciał że ostatnie 3 kupiłem w Wawie, bo te z Polski akurat trafiłem szrotowate, pomimo zapewnień sprzedawcy. Ale cóż, zawsze pozostałby niesmak, czemu tamtej fury nie sprawdziłem, może byłaby lepsza?.?.?

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
tomaszek pisze:
Witam serdecznie wszystkich na forum!!!
szukam GVII przeglądam ogłoszenia i czasami są ciekawe oferty
ale jako laik w GV nie jestem pewny a jechać 500km na darmo by obejrzeć złom ostatnio mnie nie bawi
ta wygląda interesująco
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-C16752009.html
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-s ... 99414.html
czy tylko rocznik 2005 zaczyna cenowo iść w dół co myślicie??

Miszczu, nie chcę być niemiły.... Ale to nie to forum!
Tutaj chyba nikt takim dupowozem nie jeździ.Poszukaj na klub suzuki, tam na pewno więcej się dowiesz. :roll:

0" - piaskownica

NuVo pisze:
Tutaj chyba nikt takim dupowozem nie jeździ.Poszukaj na klub suzuki, tam na pewno więcej się dowiesz. :roll:

Przepraszam, jestem tu świeży, nie lubicie tej Vitary? To nie jest już Suzuki?

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

jest, ale tu raczej nikt Ci nie powie, czy 3 letnia GVII jest większym "złomem" od 2 letniej :mrgreen: i czy warto może chwycić jakąś 5cio letnią, mimo, że taka tania.

Tu się raczej ludzie lubują w nastoletnich sztruclach :twisted: a tam, do oceny stanu, ciut jest inne spojrzenie na rzeczywistość jest potrzebne ;-)

Niemniej jednak nie zrażaj się. Przypuszczam, że jak nie jest bita to każda z nich będzie świetna. Ale to można stwierdzić jedynie oglądając ją z bliska - z fot nie wiele widać, obie wyglądają ok.
Rozumiem, że potem lift i MTki? ;-)

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

2 litry to za mało, szukaj 3.2 V6 - jedyny dobry silnik w GVII. :mrgreen:
O taka:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1381380425

Kto by nie chciał takiego autka na co dzień?

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

NuVo pisze:

Czemu nie to forum?

suzuki.a-ng.eu (suzuki)

forum o tematyce vitar

a grand vitara to młodsza siostra naszych staroci

Je też ludzie będą motać, nie wychodźmy z założenia, że wszystko inne jest gorsze :mrgreen:

Może dla kogos terenowka ma jezdzic max po drogach gruntowych..

Ja uzywam mojej i na codzien i do zabawy, bo mnie na dwa auta nie stać, a motorem w zimie to słabo :mrgreen:

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
KonarskiS pisze:
NuVo pisze:

Czemu nie to forum?

suzuki.a-ng.eu (suzuki)

forum o tematyce vitar

a grand vitara to młodsza siostra naszych staroci

Je też ludzie będą motać, nie wychodźmy z założenia, że wszystko inne jest gorsze :mrgreen:

Może dla kogos terenowka ma jezdzic max po drogach gruntowych..

Ja uzywam mojej i na codzien i do zabawy, bo mnie na dwa auta nie stać, a motorem w zimie to słabo :mrgreen:

902.

TAAA??? To opowiedz mi coś o tym samochodzie, jak go wyliftować, kto diluje szpejami, jak mogę sprawdzić olej, jakie ma przełożenia....wymieniać dalej :wink: :mrgreen:

Tak na serio to niech kolega zobaczy tutaj:
http://www.suzukiklub.pl/forum/

Na pewno więcej informacji znajdzie, być może uniknie szyderców czy kasztaniarzy a i żaden świr mu nie będzie chciał wepchnąć 31"MT :mrgreen:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Ja tam nic o tym nie wiem, ale dajmy szansę podyskutować. Moze sie temat rozkrecic i sie pojawi nowy dział, lift GV II :mrgreen:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Albo tu: www.klubsuzuki.pl

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

dlaczego się pali check engine?

Obrazek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 129 30 31 32 33178 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00