No chyba siem już wnerwiłeś i blosa szukasz w okolicy
Co do gazu to tak - 8 lat na jednym parowniku - nieźle, zależy ile km i jaki gaz

.
Jak robiłem swego czasu w jednej gazowni (tankowałem zawsze na miejscu) mieli gaz z Jaworzna-orlen, do tego dobre pompy - no kurcze w plaskaczu filtr wymieniłem po 80 tyś. siem okazało że był w miarę czysty, a przerywało przez stare kable. W viertarce tankowałem wszędzie - po 40 tyś miałem tak zawalony parownik że chemia się tego nie chwytała, a na dole to było już ze 2 cm szlamiastego g...a.
A z ciekawostek to powiem jeszcze że jeździłem Żukietom na parowniku podciśnieniowym (I gen) w którym zb. na paliwo wogóle nie było, noi mrozy 22 stopnie nic mu nie robiły, trza było tylko po odpaleniu poczekać chwilę.
Co do regulacji - wszystko zależy co to za instalacja, jaki parownik, jaki mieszalnik-mixer(to co już miesza gaz z powietrzem), silniczek krokowy etc. Różne są szkoły rodzenia, ale doświadczenia ludzi z konkretnymi parownikami są bezcenne. O - np. u mnie reg. przez tel - jak wszystko dobrze zrobiłeś to wkręć śrubkę do oporu, wykręć 2,5 obrotu i reszte ustawisz sobie tą 2 śrubką. Noi działa zajefajnie od 20 tyś. km
Jeśli chodzi o Twoją sytuację to przyczyny mogą być różne - łącznie z wysunięciem się membrany z blaszki-na końcu której jest zaworek. Wydaje się niemożliwe - ale w jednym typie parownika mi się zdażyło - zajażyliśmy jak dziwny zapach poszedł z tłumika i straśnie szybko gaz zniknął z butli
Z opisu by wynikało że nagle silnik dostał bogatą dawkę, po czym go po prostu zalało. Oczywiście najlepiej znaleźć kogoś kto zna taki tym parownika (najlepiej całą inst) i taki ktoś powinien to wyregulować.
No niewiem, ale vitara 1,6 8V monowtrysk nie jest strasznie spomplikowanym urządzniem i niema bata żeby kurna nie hulało.
Napieraj na tych gazowników, jak trzeba to niech na analizatorze cały dzień regulują - aż do skutku.
A o blosie dobre słuchy krążą, no ale źle wyregulowany też cię wk....ć może.
Powodzenia i kciuki trzymam
ps. jak coś nieskładnie napisałem to jutro poprawie, bo dziś już późno

Vitka na standartowych 235/75