suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest śr maja 07, 2025 12:39 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

Witam Panowie. Z powodu często rozsypujących się krzyżaków jestem zmuszony wymienić wał. I teraz się zastanawiam ile jest rodzajów tylnych wałów napędowych???

Mój wał ( w Vitara cabrio 1.6 16V 1996 rok) ma wypust od strony mostu o średnicy 45 mm i 14 "zębów" na frezie od strony skrzyni.

Asekuracyjnie zapytam jeszcze co może być powodem tak częstego zużywania się krzyżaków (3-4 razy w roku przy przebiegach 25-30 tys km rocznie) jeśli nie skrzywiony/niewyważony wał??
W aucie zrobiony jest lift na amorach monroe s1106 i sprężynach z łady albo skody... hmm nie pamiętam, ale chyba skoda. Oczywiście dołożony dystans na sierżancie ok 4 cm i na wale chyba 2 albo 2,5 cm... Lifta robiłem dość dawno i nie pamiętam cyferek dokładnie :/
Wielowypust skrzyni i atak mostu bez luzów...
Zapraszam do dyskusji :)

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
Jakie krzyżaki montujesz? Dużo brodzisz we wodzie? Przebieg 25 kkm to wcale nie jest mało, tym bardziej jeśli dochodzi regularne topienie... Wały 1.6 a 2.0 na pewno różnią się długością, zapytaj Radzika, on nawet gdzieś foto wstawiał.
Gdyby wał był skrzywiony/ niewyważony to byś czuł wibracje podczas jazdy i ucierpieć mogą łożyska w moście lub wielowypust.

3" - błotołaz

Były dwa rodzaje wielowypustów,mały i duży ząb i dwa rodzaje centrowania, mały i duży. Ja używam krzyżaków z łady nivy,wymiar ten sam,koszt około 20zł i maja kalamitkę,przy regularnym smarowaniu wytrzymują spore przebiegi.

1" - młody upalacz

Używam auta do jazdy po lesie (leśnik). Nie brodze w wodzie, ale warunki leśne też nie są za ciekawe... Woda z kałuży, błoto itd itp więc warunki ciężkie. Krzyżaki z kalamitkami już przećwiczyłem. Chociaż nigdy nie nasmarowałem, bo albo nie zdążyłem, albo kalamitka się odkręciła i leży gdzieś w lesie.
Zastanawiam się teraz czy kupować używany wał, czy poraz kolejny zmienić krzyżaki i tym razem faktycznie o nie zadbać tzn. smarować. Hmm... a kalamitke przecież można wkręcić na klej. Hmm genialny czasem bywam :p
A jak często smarujecie swoje krzyżaki??

3" - błotołaz

To faktycznie z kalamitkami wykręconymi,albo nie używanymi nie mają większej żywotności :wink:
Jak sobie przypomnę to nasmaruję.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

dzięki za odpowiedzi. ja się nie boję liftu na sprężynach od felicji tylko nie widzę sensu zmiany skoro mam nowe sprężyny. i co z nimi zrobię? już mam dosyć gratów różnych w piwnicy i nie chce mi się grzebać już przy tym aucie :P . co do amorów to nie będę musiał wymieniać bo jak się okazało to się poluzowały tylko i musiałem dokręcić. mam jednak pytanko z innej beczki. otóż będę potrzebował wymienić wał przedni bo niestety ma luzy od strony reduktora (w obudowie krzyżaka - sama wymiana krzyżaka nic nie da). a nie chcę, żeby przez to mi dalej zaczęło się wyrabiać. moje pytanie brzmi - czy w krótkich vitarach 3d silnik 1.6 8 zaworowy są różne rodzaje wałów?krzyżaki są różne na wałach bo ja mam krzyżak 61,3 x 23,8 mm.chodzi o wejście do reduktora.

Ostatnio zmieniony wt maja 28, 2013 8:50 am przez danthe, łącznie zmieniany 1 raz.
przeniesiono do odpowiedniego działu

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Silnik: 2,5 v6
Model: Cabrio
Rok prod.: 1994
sin pisze:
dzięki za odpowiedzi. ja się nie boję liftu na sprężynach od felicji tylko nie widzę sensu zmiany skoro mam nowe sprężyny. i co z nimi zrobię? już mam dosyć gratów różnych w piwnicy i nie chce mi się grzebać już przy tym aucie :P . co do amorów to nie będę musiał wymieniać bo jak się okazało to się poluzowały tylko i musiałem dokręcić. mam jednak pytanko z innej beczki. otóż będę potrzebował wymienić wał przedni bo niestety ma luzy od strony reduktora (w obudowie krzyżaka - sama wymiana krzyżaka nic nie da). a nie chcę, żeby przez to mi dalej zaczęło się wyrabiać. moje pytanie brzmi - czy w krótkich vitarach 3d silnik 1.6 8 zaworowy są różne rodzaje wałów?krzyżaki są różne na wałach bo ja mam krzyżak 61,3 x 23,8 mm.chodzi o wejście do reduktora.

hej ja mam do czynienia z 3 vitarami krótkimi 1 blaszak i 1 cabrio 1,6 8v i we wszystkich są identyczne wejścia wału do reduktora jak i do mostu

Ostatnio zmieniony wt maja 28, 2013 8:50 am przez danthe, łącznie zmieniany 1 raz.
przeniesiono do odpowiedniego działu

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00