suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest sob maja 10, 2025 11:04 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Witam :D
Powoli zbliża się nieuchronnie wymiana uszczelki pod głowicą - silnik poci się olejem i powoli zaczyna pożerać płyn chłodzący :?
I tu chciałbym zadać pytanie, co zakupić przed robotą :?: w co się zaopatrzyć :?:
- samą uszczelkę (jaki producent? są buble?)
- uszczelki kolektora dolotowego i wydechowego ?
- uszczelka pod pokrywę zaworów
- tubkę silikonu, bo nie mogę nigdzie uszczelniających oringów dostać (te w koło świec) ...
... coś jeszcze? nowe śruby trzeba dawać? w sumie to dobra praktyka, ale czy nie przerost formy nad treścią?

Czy warto planować głowicę? Pewnie odpiszecie, że koniecznie ... niemniej jednak mam już za sobą 3 wymiany w 3ch różnych samochodach (znajomy mechanik robił), ani razu nic nie planowane i hulało wiele dziesiątek tysięcy kilometrów i dłużej (żadna z nich nie była ponownie wymieniana).

Warto coś jeszcze przy okazji zrobić? za jedną robotą? na pewno regulacja zaworów będzie zrobiona dodatkowo.

Z góry dziękuję za cenne uwagi :D

PS: a czy będę robić sam, czy mechanik ... to się okaże - zależy jak czas pozwoli ...

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

robiłem wymianę uszczelki w kilku płaszczakach nie praktykuję planowania głowicy dlatego że tak trzeba, i auta śmigają super, po zdjęciu głowicy i umyciu wysuszeniu daj na nią silne światło jeśli nie ma rys pęknięć wżerów to po co planować ? sprawdź liniałem i szczelinomierzem...
A i jeszcze jedna uwaga ...........wydymana uszczelką to skutek..czego...... no właśnie bardzo trudno czasem znaleźć przyczynę jednoznaczną.

Site Admin

planowanie zawsze tylko fachowców brakuje bo nie zawsze planowanie to zbieranie 1mm głowicy bardzo czesto to tylko zebranie minimalnej warstwy i mamy badzo czystą i równą powierzchnie pod uczelka :wink:

Moderator

Mi splanowali głowicę tak że po złożeniu wszystkiego z świec wypluł płyn chłodzacy.A tu sobota 19 godzina a w niedziele na rajd :( Wywaliłem wszysko jeszcze raz.Na szybe nakleiłem papier wodny o granulacji 1000 później jeszcze 1500 i zrobiłem lustro.Szlifowałem chyba z 2h ale dało rade.Wszystko smiga już drugi rok nic sie nie grzeje,płyn na swoim miejscu kompresja bardziej niz w normie.
JAk będziesz zrzucał głowicę od razu możesz wymienić uszczelniacze zaworów i dotrzeć gniazda zaworowe.
Co do ceny uszczelki nie załowałem pieniędzy bo tego nie zmainiesz co rok :wink:
Pozdro

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

napisz bo bardzo mnie zaciekawiła ta metoda nigdy o tym nie słyszałem
a widzę że to bardzo ciekawe jest
czyli co duża szyba , jakiś klej ? jaki klej ? równy stół ? kleisz papier wodny
polewasz wodą dajesz na to głowicę i ruszasz góra dół czy w kółko ? co ile polewasz i jak dużo ?

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedzi :D
Cordoba_2004 pisze:
A i jeszcze jedna uwaga ...........wydymana uszczelką to skutek..czego...... no właśnie bardzo trudno czasem znaleźć przyczynę jednoznaczną.
otóż duży przebieg robi swoje ... dla mnie to nic dziwnego ;) pozatym w wakacje silnik ostro dostał w 4ry litery, bo mi się wisko skończyło, dzień upalny, a tu jeszcze 800km z przyczepą campingową do zrobienia i to na czas ... ale Vitka dała radę, choć silnik podsmażał się momentami :? wcześniej lekko się pocił to tu, to tam, ale teraz to już jest lekkie przegięcie ... choć tragedii nie ma i można śmiało śmigać (ale w daleką podróż już bym nie pojechał).
OKU pisze:
Na szybe nakleiłem papier wodny o granulacji 1000 później jeszcze 1500 i zrobiłem lustro.Szlifowałem chyba z 2h ale dało rade.
a to ciekawe co piszesz ...
OKU pisze:
Co do ceny uszczelki nie załowałem pieniędzy bo tego nie zmainiesz co rok :wink:
Nie ma zamiaru żałować, wręcz odwrotnie ;) niemniej jednak chodzą czasem opinie o niektórych producentach części.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

opisz kolego dokładnie to szlifowanie

Głowica do szlifu!Na pap wodnym i szybie to 126p sie robiło.Może koledze sie udało.Gniazda zaw do dotarcia. Sprawdzić prowadnice zaworów. Wymienić uszczelniacze zaworowe. Sprawdzić czy przypadkiem nie pekła gdzieś głowica albo blok.Blok na oko a głowice po szlifie na próbe ciśnieniową.Blok sprawdzić liniałem.Składać i śmigać.pozdr. :wink:

Moderator

Cordoba_2004 pisze:
opisz kolego dokładnie to szlifowanie

Witam.
To co opisywałem to ekstremalny przypadek z serji -zrób to sam :wink: Najbezpieczniej jednak bedzie jak zrobią Ci to w zakładzie.
Ja użyłem bardzo grubej szyby która leżała na równej powieszchi.PApier wodny przykleiłem na calej swojej powieszchi dwustronną taśmą.No i woda woda woda :wink:

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
OKU pisze:

PApier wodny przykleiłem na calej swojej powieszchi dwustronną taśmą.No i woda woda woda :wink:

Fajnie musiałeś wyglądać oklejony papierem...
Nie mogłem się powsztrzymać :mrgreen:

BTW ile może kosztować planowanie głowicy z pozostałymi operacjami (uszczelniacze, gniazda etc)?

Moderator

NuVo pisze:
Fajnie musiałeś wyglądać oklejony papierem...

No no :wink:
Uszczelniacze około 30 zł docieranie gniazd - koszty pasty do docierania zaworów,
Planowanie głowicy 50zł - 100 zł w zależności od zakładu

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

zdradzicie może w jakiej kolejności (śruby), jakimi momentami dokręcać głowicę? na kilka razy? jakiś myk typu rozgrzewamy silnik, chłodzimy i dokręcamy?
jeszcze jakieś istotne śruby z konkretnymi momentami są przy tej robocie?

Pytam, bo poluję na klucz dynamometryczny i chcę, żeby mi zakres jego pracy pasował :D
A tak komplet uszczelek na górę silnika już czeka ;)

I jeszcze jedno pytanie. Uszczelniacze zaworów. Mam w zestawie. Jeśli głowica będzie do roboty - oczywiste, że to też. Jeśli nie będzie (czyli bez rysek, gniazda i zawory ok itd.) to czy da się uszczelniacze zmienić w garażu? ;)

Ostatnio zmieniony czw gru 10, 2009 10:03 am przez piotrk, łącznie zmieniany 1 raz.

3" - błotołaz

7 3 1 5 9

8 4 2 6 10 kolejność jest taka, a momenty 35Nm,55Nm,65-70Nm. Jak chcesz to mogę pożyczyć dynamometryka i przyrząd do rozpinania zaworów.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Przemas601 dzięki ! Rozumiem, że dokręcamy po prostu na 3 razy, stosując kolejne momenty i nie ma żadnych haków.
Dynamometryk i tak u mnie musi się pojawić nowy ... mam stary i zgrzybiały - nie ufam mu za grosz :lol:

A ten przyrząd do rozpinania zaworów ... czy to takie cudo? http://www.allegro.pl/item835066615_prz ... owicy.html

Jak zrzucę głowicę, to najwyżej zadzwonię z prośbą - dzięki :D

3" - błotołaz

Tak,dokręcasz w 3 fazach i już. Ten stary i zgrzybiały,wkręć w imadło,weż wagę i sprawdź czy przekłamuje. Mój przyrząd do zaworów działa na zasadzie dźwigni.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00