suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest śr maja 07, 2025 4:38 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Witam.. mam taki problem...

zerwała mi się linka sprzęgła z 5 miesięcy temu, po założeniu nowej sprzęgło bardzo ciężko pracowało... do wczoraj kiedy zaczołęm mieć problemy ze zmianą biegów, w ciągu 20 kilometrów najpierw biegi wchodziły jak by z wibracją lewarka, potem z szarpnięciem auta przy jedynce i wstecznym aż do liczenia zębów na trójce i wstecznym. POdjełem się regulacji w miejscu mocowania linki "chyba do skrzyni albo sinika" czyli naciągłem ją bardziej. Pomogło chwilowo do testów zrywu... czy sięn nie slizga i jak wchodzą b iegi - było super... ale przy dokręcaniu linki okazało się ze mam złamany gwint ze strony śruby kontrowania, co by trłumaczyło nagłe problemy z biegami. Jutro zakładam nową linikę...

Moje pytanie jest następujące... dlaczego sprzęgło (ta łapa na której mocuje się linkę) pracuje bardzo cięzko? Co należało by wymienić jeszcze oprócz linki?

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Silnik: LPG16B
"ta łapa" chodzi ciężko bo tak jej budowa. Chyba, że jak ją wciskasz(ręka się nie da) to czuć chrobotanie czy coś to wtedy może być "syf" między łożyskiem oporowym a wałkiem po którym się ślizga.

zmień linkę i napisz czy coś się zmieniło.

Zajrzyj na https://radzikone.pl - Zestawy i części do liftu, opony, wyciągarki i wiele innych !

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

No i tak... po wymianie linki... cud miód, wszystko chodzi leciutko, czuje się jak bym miał nowy samochód :D.. rzecz tkwiła w kiepskiej jakości lince (nowej zakupionej na allegro) sama w sobie miała mega opory, poza tym wysypały mi się z niej opiłki, no i cześć regulacji naciągu ktora była wykonana z odlewu jakiegoś chińskiego metalu po prostu pękła, w teraźniejszej nowej lince ten element wykonany jest zupełnie inaczej, nie jest to odlew i jest z dobrego metalu (nie znam się na nich ale napewno nie kruchego). Postaram się jutro wrzucić fotki starej (nowej) linki zeby ludzie wiedzieli czego unikać. Swoją teraźniejszą zalałem jeszcze olejem zeby był slizg w pancerzu. A propo sprzęgła, docisku i łożyska czyli kompletu...w sklepie kapitan w katowicach jest teraz promocja na te elementy jesli ktoś planuje wymianę... :D

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Aha.. przy okazji wymiany linki urwałem coś... od jakiegoś czujnika silnika... ale to wrzuce jako nowy post.. bonie wiem co to jest... :D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00