suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest wt maja 06, 2025 10:04 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik

Opisując sytuacje:
Auto kupione koło 1 roku temu, jeżdzone bezawaryjnie głównie w terenie ale bardzo delikatnym (typowy turystyk). Ostatnio stało 3 tyg nie ruszane. Wczoraj przejechało koło 50km z napedem na tył oraz koło 10km z 4x4. Na koniec po wyjeżdzie z terenu na asfalt po zmianie na sam tył i kilku metrach jazdy pojawiły się mega dziwne odgłosy z tyłu auta, dość mocne walenie (też odczuwalne) oraz dzwięk jak by tarcia czegoś o opone (takie jak jakies napiętej linki o bierznik). Obejrzeliśmy auto ale wszystko było na miejscu, po ruszeniu wszystko było ok, za chwile znowu. Jak już zaczną sie dzwieki to i przy jazdzie na luzie sa dalej, po zatrzymaniu i ruszeniu przez chwile czasami krótsza, czasami dluzsza jest ok. Przy jezdzie na samym tyle w terene jest ok, na asfalcie juz nie, przy jezdzie 4x4 i w terenie jest ok i na czarnym jest ok.

Sprawdziliśmy: rozłożone tylne hamulce, wszystko tam ok, luzów na łozyskach kół tył brak, wszystko kręci się lekko. Auto z kołami tył w górze - koła kręcą sie lekko zarówno ręką jak i odpalone auto i na biegach. Nic z zewnątrz nie widać, żadnych uszkodzeń, lekko wysunięty wał z reguktora (koło 1cm) bo jest mały lift auta, oraz malutki luz na wejściu wału do reduktora.

Czasami uda się przejchać na tylnym napędzie koło 1km bez problemu, a czasami co 30m pojawiają się stuki oraz dzięk jak by przeskakiwania plastykowych zebatek po sobie, takie prykanie (dla zobrazowania :))

Jakiś pomysl co pada ? Jak wyżej pisałem przy załączonym dodatkowym przodzie cisza i bezproblemowa jazda.

Site Admin

a jestes pewiem ze odgłosy szły z tylnego napedu

sprzegiełka z przodu miałes zapiete :!:

2" - starszy bagiennik

Sprzegiełka automaty, głos na 99% z tyłu auta, w czasie jazdy otwieraliśmy drzwi i słuchaliśmy. Po przełączeniu na 4x4 czuć że przód też ciągnie, po rozłączeniu zawsze te 4-5m na wstecznym i czuć że potem auto ma lżej więc raczej wszystko z przodu ok.

1" - młody upalacz

Kolego nie chcę Cię wprowadzać w błąd / + małe moje doświadczenie z Vitarrą/ ale u mnie przeróżne odgłosy od piszczenia poprzez terkotanie- jakieś dzwonienie - wydawał kończący się krzyżak przy tylnym moście! Rdza się z niego sypała! Początkowo stawałem myśląc że coś odpada, coś się urwało.. - nigdy bym nie uwierzył że takie małe gó..ko może takie odgłosy wydawać?! Po wymianie ..cisza!

2" - starszy bagiennik

Dzieki za jakies info, krzyzaki ceny smieszne wiec asekuracyjnie zamowie, w week bede mial czas wjechac na kanal. Na poczatek sprawdze stan krzyzakow, ewentualnie mam sprzegielka na podmiane. Ostatecznie zdejme pokrywe mosty tylnego i zobacze czy w srodku nic nie lata. Qrde zagadka.
Choc jak pisalem - jazda na samym tyle i na powierzchniach nie asfaltowych to wszystko gra, troche czarnego i zaraz walenie.

2" - starszy bagiennik

Zdaje się że problem został rozwiązany, po zdjęciu przednich kół okazało się że sprzęgiełka są luźne, poprostu jak by ktoś je odkręcił, a w jednym już brakowało 2 śrubek.
Mega zagadka jak się to stało. Po dokręceniu i testach sobota/niedziela wszystko było w normie. A byłem mega pewny że to coś z tyłu się dzieje...

tak więc SLAW chyle czoło :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00