suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 9:38 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 401 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 1427 Następna
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

Karas pisze:
te hermetyczne puszki są takie jak w xtr? :) chlapnięcie wodą pozbawiło mnie wyciągarki w dobrej wtopie :twisted:

Nie ma takiej możliwości. Nawet jeśli masz przekażnik bez puszki ( jak np. w x-dynie) to może on pracować pod wodą. Widocznie coś źle podłaczyłeś.

A filmik przecież nie jest naszej produkcji ale z Nowej Zelandii. Runva przebojem zdobyła nowozelandzki i australijski rynek.
Wiem jedno - jest niezawodna i ma bardzo ale to bardzo wytrzymałą przekładnię.
Co do optim to my też już powoli się wycofujemy z ich sprzedaży bowiem mieliśmy w niektórych latach nawet 30% reklamacji.

a tu jest też jakiś filmik z australii i katalog z danymi technicznymi.

http://www.runvawinch.com.au/

3" - błotołaz

wróć, nie przekaźnik, ale odbiornik pilota bezprzewodowego który był schowany w tej puszce...

1" - młody upalacz

Karas pisze:
wróć, nie przekaźnik, ale odbiornik pilota bezprzewodowego który był schowany w tej puszce...

Aaaa, to inna sprawa choć też jest osobno uszczelniony. Jednak przy ekstremalnym topieniu faktycznie lepiej dać go sobie wyżej lub zastosować osobny włącznik centralki - koszt 2 złote a przynajmniej nie jest cały czas pod prądem. Kleje niestety nie lubią zmiennych temperatur - ciepłą z chłodnicy i zimnej wody i tracą swoją elastyczność ( szczelność)

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Niestety ostatnio na poligonie przy próbie przejazdu przez rzekę na samym tyle przekaźnik w xtr został solidnie ochlapany ( nie był pod wodą ) i odmówił posłuszeństwa jak wysechł działa do tej pory pierwszy raz mnie zawiódł od ok 2lat więc mu wybaczam :mrgreen:

1" - młody upalacz

dli009 pisze:
Niestety ostatnio na poligonie przy próbie przejazdu przez rzekę na samym tyle przekaźnik w xtr został solidnie ochlapany ( nie był pod wodą ) i odmówił posłuszeństwa jak wysechł działa do tej pory pierwszy raz mnie zawiódł od ok 2lat więc mu wybaczam :mrgreen:

Powtarzam - przekażnik nawet całkowicie zalany wodą będzie dalej pracował. Więc na pewno nie jest on przyczyną awarii. Za to najczęściej problem dotyczy masy do silnika ( grubej) prosto z akumulatora i masy do przekażnika ( cienki czarny). Tam prąd się gubi. Nalezy poczyścić śrubę od dołu silnika.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Zibi która z tych wyciągarek jest lepsza :
http://www.wyciagarki.pl/produkt/wyciag ... model-2012
czy ta i jakbyś mógł o niej coś napisać :
http://www.wyciagarki.pl/produkt/wyciag ... nowy-model

1" - młody upalacz

xtr to już znana marka na rynku. W sumie jest to najwolnieszy model ( szybszy jest w wersji speed) ale to bardzo trwała kjonstrukcja. Sprzęgło automatycznie zapina się po opuszczeniu tej rączki - nie trzeba "trafiać" pomiędzy zeby jak w starych modelach. Hamulec na silniki, dosć cicha.

Drugi model escape evo to wyciągarka, która na jest spzreadwana na wszystkich kontynentach pod różnymi markami. To bardzo szybki model z potęznym silnikiem i wymaga na pewno dośc dobrego akumualtora. Tutaj filmik z akcji na rajdzie w nowej zelandii - tu jeszcze w starej obudowie, my już mamy nową.

http://www.youtube.com/watch?v=3_TJsmkjScU

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Jak dla mnie którą byś polecił, w rajdach na razie nie biorę udziału, raczej jazda rekreacyjna. Tylko zaczyna wkurzać mnie odkopywanie auta łopatą (ostatnio 2 godziny w deszczu :? ), nie zawsze jest ktoś kto pomoże, dlatego też rozważam zakup wyciągarki. Chciałbym coś niezawodnego, w miarę mocnego i szybkiego, wiadomo wyciągarka to nie tylko wyciąganie auta ale naprostowanie płotu czy wydarcie korzenia po starej śliwce. :lol: No i własnie nasuwa się pytanie czy stara niezawodna XTR 12000 czy ładnie wyglądająca nowa, szybka Escape Evo 9500 LBS EWX-Q BOX.

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: J20A>Electric, H27A
Model: Cabrio,XL7
Rok prod.: 1998
dlaczego przekazniki montujecie przy windzie ? nie lepiej zamocowac je np przy akumulatorze i trzema grubymi kablami dojechac do silnika ?

1" - młody upalacz

do evo aby wykorzystać jej szybkosc na pewno jakiś super aku by się przydał. Ale jeśli chcesz połączyć niezawodnosć z szybkością to weź model xtr 12 speed.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Jak zauważyłeś potrzeba 3 razy więcej kabla.
Po drugie zwykle jeśli nie ma dużej różnicy temperatur to to się nie rozszczelnia. Jak błoto nie wejdzie w przekaźnik, to tam tak na prawdę nie ma się co stać.
Kolejną awarią jest woda w silniku, rozwalone łożyska... Wina tego jest prosta: zwijanie liny aż winda nie stanie nawet jak na bębnie jest burdel. Przy prawie każdym wyciąganiu pilnowałem, żeby na bębnie lina się sensownie układała... I nigdy nie rozgięła mi drutów między silnikiem a hamulcem. I pewnie dlatego wytrzymała wszystko.
Ja miałem zwykłego chinola 12k lbs, topiłem w błocie, ciągałem pod wodą i o nic nie pytał. Sprzedałem auto z windą, powiedziałem jak używać i winda do dzisiaj chodzi, więc albo szczęśliwy model, albo...?

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Ja założyłem puchę tak:

Obrazek

Kabla wystarczyło.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
To samo miejsce mam wolne i też myślałem nad tym. Tam fabrycznie zamontowany jest filtr węglowy.

Swoją drogą fajny masz lift budy z tego, co widać po amorach :mrgreen:

Z moich drobnych uwag to wypadałoby jednak kable puścić w peszlu, bo mimo grubej izolacji na styku z ostrymi krawędziami to jednak kable się ruszają na dziurach i po jakimś czasie może się przetrzeć.
Druga sprawa, to jeśli hebel robisz na plusie, to zadbaj o to, żeby był tak zamontowany, żeby nawet po stuknięciu niczego nie dotknął śrubami pod spodem :roll:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Kładłem kable tak żeby wszędzie miały luz i nigdzie nie było opcji obcierania więc o to się nie boję.
Hebel na minusie wydaje mi się bezsensowną sprawą :roll: Chyba że hebel minusowy na całą instalację samochodu...
A co do liftu, taka perspektywa :wink:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

czym się różni wyciągarka 12v od 24v :?:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 401 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 1427 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00