vonBraun różnica w sekwencji a instalcji mieszalnikowej - IIgen, jest spora, więc jeśli zdecydujesz się na zmianę, to do wywalenia masz wszystko co pod maską, w sumie zostają przewody i butla.
myślę że min 1500zł musiał byś dołożyć do najtańszej sekwencji
Sekwencja w 100% chroni przed tzw strzałami o których tu pisali, nie zmienia też mocy silnika na benzynie, co w przypadku IIgen ma miejsce - mikser jest w dolocie, ograniczając dopływ powietrza również na benzynie

IMO instalacje IIgen były dobre dla starszych silników - 8zaworowych z jednopunktowym wtryskiem, miałem taką w astrze, zrobiłem 200kkm i nic się nie działo,
żadnych strzałów, żadnych problemów z silnikiem - świece i kable zmieniałem wg instrukcji jak dla noPB (kable miałem oryginalne

, a świece co 60kkm)
teraz do forda (MPI i 16V) założyłem sekwencję, w sumie w eksploatacji nie ma wielkiej różnicy, zapalasz i jedziesz ... tylko cena instalacji trochę wyższa

a co do spalania, gaz ma niższą wartość kaloryczną (nie mylić z oktanami), więc silnik nawet nie powinien palić tyle samo ... chyba że ktoś lubi jak mu pali zawory
analogicznie jest z osiągami, muszą być niższe, chyba że ktoś pobawi się z przyspieszaniem zapłonu ...
często wydaje się że na gazie jest lepiej, ale wynika to z pogorszenia parametrów na benzynie, auto "uczy" się do gazu i na noPB jedzie gorzej
wykresy z hamowni można sobie pooglądać np tu
http://www.autotestserwis.pl/hamownia.htmlczy się opłaca ... trzeba samemu przekalkulować, na stronie gazeo.pl jest fajny kalkulator
mnie do vitary się nie opłacało, ale nie dlatego że pali mało, a dlatego że żona jeździ na odcinkach 5km, więc i tak benzyny szło by sporo,
a rocznie vitka nie zrobi więcej jak 5kkm ... więc leję noPB i płacze
do forda mimo negatywnych opinii co do LPG w fordzie, założyłem zaraz po kupnie auta, obecnie zrobione mam 15kkm i już prawie zwróciła się instalacja za 3kzł
a że autkiem chce pojeździć do 5lat, to powinienem kilka zł jeszcze zaoszczędzić, nawet jak trza będzie zrobić głowicę
Tak dla zobrazowania oszczędności, astrą "zarobiłem" dzięki LPG ok 20kzł

(przejechane 100kkm, instalacja już była w aucie)