suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt maja 09, 2025 7:38 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
klark pisze:
NuVo pisze:
Co w przypadku kiedy kontrolka ładowania nie zaświeci? Miałem taki przypadek na jesieni. Zaczęło szarpać autem, w końcu zdechło. Przyczyna?

regulator napięcia może?

Ja też miałem taki przypadek. Skończyły się szczotki. Jakieś 30 km jakoś tam chwilami świeciła się kontrolka a potem zgasła. Pomyślałem, że usterka ustała :) . Niestety. Jak szczotka przestała wogóle stykać to już nie było ani ładowania ani świecenia kontrolki. Cała reszta do momentu wydojenia aku działała bez zarzutu. Wymiana szczotkotrzymacza z regulatorem załatwiła sprawę. Okazuje się, że po starciu się szczotek niekoniecznie musi palić się kontrolka o braku ładowania...

2" - starszy bagiennik

Silnik: baleno G16B
Rok prod.: 1991
Każdy samochód będzie działał bez aku, bo prąd jest z alternatora ale jest to kiepski pomysł. Akumulator stabilizuje i ogranicza napięcie w instalacji. Raz wymieniałem koledze wszystkie żarówki w samochodzie, bo mu kabelek odpadł przy klemie i ładowanie szło tylko w instalację bez aku. Zatrzymał się bo spaliły się światła, a tu psikus po zgaszeniu że kontrolek nie ma :lol:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

cielaczek pisze:
klark pisze:
NuVo pisze:
Co w przypadku kiedy kontrolka ładowania nie zaświeci? Miałem taki przypadek na jesieni. Zaczęło szarpać autem, w końcu zdechło. Przyczyna?

regulator napięcia może?

Ja też miałem taki przypadek. Skończyły się szczotki. Jakieś 30 km jakoś tam chwilami świeciła się kontrolka a potem zgasła. Pomyślałem, że usterka ustała :) . Niestety. Jak szczotka przestała wogóle stykać to już nie było ani ładowania ani świecenia kontrolki. Cała reszta do momentu wydojenia aku działała bez zarzutu. Wymiana szczotkotrzymacza z regulatorem załatwiła sprawę. Okazuje się, że po starciu się szczotek niekoniecznie musi palić się kontrolka o braku ładowania...

Miałem podobnie, zawiesiła się szczotka w altku ( bosch ) nie było ładowania, a mimo to kontrolka nie zapaliła się. Stało się to jak wracałem z Bieszczad, na szczęście małżonka turlała się za mną Patrolem i przez kable podładowałem aku i pojechałem dalej, tyle ze nie włączałem świateł. 8)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00