Witajcie.
Postaram się odpowiedzieć na niektóre Wasze pytania coby nie odkrywać Ameryki
Może zacznę od:
[

Silnik od Bajeno tj J18A to ten sam motor co J20A znany z 2.0 16V Vitary. Różni się tylko pojemościa cylindrów. Cała elektryka na silniku nosi dokładnie te same symbole na obu piecach.
Najlepiej byłoby mieć zwybuchowany motor J20A bo to by wiele ułatwiło. Bez niego też się da ale będzie kosztowało wiele czasu i pracy.
1. Po zdemontowaniu łap od Baleno przykręcasz w ich miejsce łapy z pieca J20A. Pasuja idealnie. Jeszcze jak masz orginalne poduchy to wogóle miodzio.
2. Kolektory zakładasz od J20A - masz juz wyjście wydechu wzdłuż silnika a nie pod silnik. Sonda jest ta sama.
3. Zakładasz rurkę na wejście wody z chłodnicy z przodu a nie z tyłu silnika - oczywiscie przekładasz ją z głowicy od 2.0
4. Przekładasz koło zamachowe od 2.0 w miejsce 1.8.(trzeba nawiercić miejsce pod kołek ustalający który znajduje się na wale od 1.8; 2.0 go nie posiada) Koło waży tyle samo 8,3 kg

więc nie bedzie straty na prędkości wkrecania się motoru na obroty a sprzęło jest po pierwsze bardziej odsuniete w stronę skrzyni a po drugie masz możliwość założenia większego sprzegła . Baleno ma 200mm a 2.0 Vitara 225 mm.
5. Oczywiście zakładasz sprzęgło od 225 mm.
6. Zakładamy skrzynię od 2.0 która pasuje jakby była tu juz zawsze
7. Rozrusznik oczywiście też pochodzi od 2.0 (od Baleno jest za szeroki przy wejściu do skrzyni)
8. Demontujesz miskę i smok i zakładamy od J20A. Pasują idealnie bez żadnej filozofi i mamy pewność że na trawersach nie braknie oleju.
No i w ten sposób mamy jednostke gotową do adaptacji na
seryjnych częściachoraz większym i hydraulicznym sprzęgle. Psuje sie wymieniam na część a nie część z elemantami kombinacji.
Ja byłem w dobrej sytuacji bo miałem całą jednostke od 2.0 16V.
Rozrząd w J20A jest taki sam jak w J18A
Myślę że silnik od Baleno 1.8 GTX jest naprawdę fajna jednostką. Ja kupiłem całe auto , wracałem nim spod niemieckiej granicy i powiem wam że naprawdę jedzie ten motor -nawet z katalizatorem(2 bieg-110km/h; 4 bieg-180 km/h;

)
No najważniejsza rzecz -cena części - właśnie nabyłem zapasowy komputer za 55 zł
Myślę że odpowiedziałem na niektóre wasze pytania i rozwiałem niektóre wątpliwości.
W razie czego służę pomocą. Więcej zdjęć potaram się wrzucić w tygodniu.