suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest wt maja 06, 2025 10:36 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Po przegrzaniu silnika co opisuję tutaj viewtopic.php?f=6&t=10390 i po jego remoncie, okazało się, że skrzynia biegów nie bangla :cry: Tzn. Tryby jazdy się zmieniają, D na R itp, ale auto nie jedzie, tzn nie ma mocy. Jedzie ale tak z 5km/h maksymalnie, jak mu się uda to może z 7 na godzinę... Na wstecznym trzeba go wypychać pod nawet lekką górkę bo sam nie wyjedzie i nie wkręca sie na obroty. W trybie D przy jeździe też cieżko mu to idzie i nie idzie go wkręcić na obroty, ale w momencie wciśnięcia hamulca jest ok (tzn wkręca się). W trybie N wszystko jest ok, tzn wkręca sie na obroty o tyle o ile pozwalają mu objawy opisane w wątku linkowanym powyżej.

Facet od serwisu skrzyń automatycznych podczas rozmowy przez telefon stwierdził, że prawdopodobnie w momencie przegrzewania sie silnika przegrzał się olej od automatu i posklejały sie tarczki w skrzyni.

No i teraz nie wiem co zrobić, bo mam dwa różne objawy, jeden z silnika, a drugi ze skrzyni i nie wiem czy to wina słabo wkręcąjącego się silnika, że auto nie jeździ, czy padła skrzynia? Czy może i to i to razem tworzy oba opisane objawy i auto nie jedzie.

Nie wiem czy wymiana dynamiczna oleju pomoże coś na te tarczki (o ile to one)? W serwisie w Krakowie powiedzieli, że za zrzucenie skrzyni i diagnozę chcą 600zł, ale terminy mają dopiero na wrzesień bo są wakacje itp. a to trochę za odległy termin jak dla mnie.

Może znacie w okolicach Krakowa kogoś zaufanego od skrzyń automatycznych, albo macie skrzynie do sidekicka na sprzedaż, albo wiecie czy trudno jest zrobić przekładke na ręczną skrzynię? Pomysłów mi juz brakuje na to auto... Po dzisiejszym dniu już sam nie wiem co dalej robić

1" - młody upalacz

Moim zdanie to problem masz dalej z silnikiem - - automatyczna skrzynia biegów ma oddzielną chłodniczkę i byś musiał się postarać by ją ot tak przegrzać - silnikowi zwyczajnie brakuje mocy co by pociągnąć sprzęgło i skrzynie - a żeby się o tym przekonać to włącz na biegu jałowym duży pobór prądu (światła i coś jeszcze i objaw będzie podobny jakbyś wrzucił bieg - przekonaj się
Pozdrawiam

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Przem1 pisze:
automatyczna skrzynia biegów ma oddzielną chłodniczkę i byś musiał się postarać by ją ot tak przegrzać

automatyczna skrzynia biegów ma tą samą chłodnice która jest od chłodzenia silnika(tak jest w vitarze), na dole w chłodnicy masz wejście na olej który pod wpływem wymuszonego obiegu sobie płynie ze skrzyni do chłodnicy i spowrotem,

przegrzewając silnik, skrzynia na pewno dostała po dupie, ciekawe tylko w jakim stopniu,

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Dzięki chłopaki za odpowiedzi, na razie silnik robi się dalej, żeby wykluczyć jedną przyczynę. Jak silnik będzie gotowy to zobaczę co sie będzie działo.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Wszystko wróciło do normy, okazało się, że to wina silnika. Silnik już chodzi ok (był źle ustawiony rozrząd) także skrzynia się rozpędza i auto jeździ jak wcześniej.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00