suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest wt maja 06, 2025 1:18 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
3" - błotołaz

rxr2 pisze:
A jakies bliższe informacje odnosnie tego "kocura" jesli kolega by miał ochote zerknąć za mniej niz 150zł to jest to sensowna kwestia...

Napisałem w sensie że żeby jechać na lpg nie potrzebujesz komputera, więc możesz się nie przejmować usterką i rzucić go w kąt.
A jak chcesz mieć sprawny, to wymiana na sprawny albo naprawa.
Nie zajmuję się (zawodowo) naprawą komputerów samochodowych, ale jak nic nie znajdziesz to się odezwij za jakieś 10 dni - teraz piszę z ciepłej plaży na Bałkanach 8)

1" - młody upalacz

wstawiłem dzis nowego "komputra" i dziala :) nie ma ChackEngine i na obroty sie pieknie wkręca :)

szkoda ze wymieniłem troche nie potrzebnie pompę paliwa. znaczy zawsze ma teraz świeżą a dodatkowo vitka dostała regulator ciśnienia paliwa z manometrem. Ustawiłem jej 4 bar co by sie dobrze rozpylało ;) pompa jakas mocniejsza bo daje roboczo 4.5bar a max to cos ponad 6

ps jak by ktos miał ochote pogrzebac to moge wysłac stary komuter mu w prezencie...

3" - błotołaz

rxr2 pisze:
wstawiłem dzis nowego "komputra" i dziala :) nie ma ChackEngine i na obroty sie pieknie wkręca :)

szkoda ze wymieniłem troche nie potrzebnie pompę paliwa. znaczy zawsze ma teraz świeżą a dodatkowo vitka dostała regulator ciśnienia paliwa z manometrem. Ustawiłem jej 4 bar co by sie dobrze rozpylało ;) pompa jakas mocniejsza bo daje roboczo 4.5bar a max to cos ponad 6

ps jak by ktos miał ochote pogrzebac to moge wysłac stary komuter mu w prezencie...

Zwiększanie ciśnienia nie ma większego sensu.
Więcej wtryśniętego paliwa -> bogatsza mieszanka -> mniejszy AFR -> skrócenie czasu otwarcia wtryskiwaczy przez komputer -> mniej wtryśniętego paliwa.
Czyli wracasz do punktu wyjścia :mrgreen:
To samo dotyczy wkładania wtryskiwaczy od silników większej pojemności.

0" - piaskownica

Witam, jakiś tydzień temu zostałem szczęśliwym posiadaczem Suzuki. Wszystko było w porządku, do dnia wczorajszego. Zapaliła się kontrolka silnika i świeci... Poza tym nic się z autem nie dzieje, nie kopci, nie gaśnie, wkręca na obroty, nie rzuca. Totalnie nic. Dziś rano powymieniałem filtry/olej (mobil 10W40). Wiadomo, że czeka mnie wizyta na komputerze, ale chciałem zasięgnąć Waszej opinii w związku z diagnozą.

Pozdrawiam

1" - młody upalacz

kostuch pisze:
W twoim wypadku można wymontawać ecu i dać kotu do zabawy (pod warunkiem że nie będziesz wogóle używał benzyny tylko lpg).

u mnie jest podobnie tylko dziś wymontowałem sterownik instalacji LPG (coś z kondensatorem :x ), jakie są potencjalne zagrożenia
z jazdy na benzynie z CE? czy może to być tylko bląd kompa. A tak na marginesie ile za kompa :?: ?

3" - błotołaz

bart pisze:
jakie są potencjalne zagrożenia
z jazdy na benzynie z CE? czy może to być tylko bląd kompa.
A tak na marginesie ile za kompa :?: ?

Jak się świeci "na wciąż", to daje do zrozumienia że jest zepsuty i działa w trybie bardzo awaryjnym.
Nie handluję komputerami - skąd to pytanie? :roll:

Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
Jak świeci cały czas to diagnostykę trzeba zrobić. Jak błyska kod 12 to może wystarczy rozpiąć złączkę. :wink:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00