suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt maja 09, 2025 12:12 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

Witam :D
Ostatnio wpadło mi trochę grosza i postanowiłem powymieniać kilka zużytych części w moim 1.6 16v. Do wymiany poszła chłodnica, uszczelniacz na wale korbowym i wałku rozrządu oraz świece. Przed wymianą silnik pracował normalnie i wszystko było ok ale po wymianie to po prostu masakra !!! Silnik ledwo pracuje, nie mam w ogóle mocy i strasznie przebiera a początkowo nie palił na jeden z cylindrów (po odkręceniu świecy okazało się że jest idealnie czysta tak jak gdyby nie dostawał paliwa na ten cylinder) kiedy przełączy się na gaz to gaśnie na niskich obrotach a na pełnym gazie nie kręci się wyżej niż 2500 obrotów. Pierwsza moja myśl to że źle ustawiłem rozrząd ale po sprawdzeniu okazało się że wszystko jest dobrze (kropka kółka na wale korbowym pokrywa się ze wskaźnikiem na bloku, koło wałka rozrządu jest wstawione wycięciem E na klin i punkt E pokrywa się z wycięciem na pokrywie zaworów) Jeśli ktoś ma pomysł co może się dziać to niech podsuwa propozycję bo już nie mam pojęcia co się dzieje z tym silnikiem :cry:

2" - starszy bagiennik

W czasie kiedy wał wykonuje obrót to wałek robi dwa - pomyśl :)

1" - młody upalacz

no sam do tego doszedłem i po przestawieniu rozrządu silnik pracuje lepiej ale dalej przebiera i ma problem z niskimi obrotami :/ W pewnym momencie wszystko zaczęło pracować normalnie ale po zgaszeniu i ponownym odpaleniu problem wrócił. Mam wrażenie że coś jest nie tak z wiązką od wtrysków i czujnika położenia przepustnicy bo gdy nią ruszam to skaczą obroty i raz przerywa a raz nie. Jutro ją sprawdzę.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Problem na niskich obrotach to najczęściej delikatnie przestawiony rozrząd albo problem z układem zapłonowym :wink:

1" - młody upalacz

okazało się że to wtyczka nie łączyła i po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy na benzynie ale jak przełączę na gaz to obroty wzrastają do 2000 i utrzymują się na tym poziomie :/

1" - młody upalacz

Pierwsza podstawowa sprawa ogarnij bezyne jesli to zrobisz przełącz na gaz i obniz obroty.Zrobisz to pokrętłem na reduktorze (przewaznie wystarczy wkręcic plastikowa srubkę)powinienes miec dwie jedna u góry do obrotów drugą na dole od spuszczania mazutu (co jakis czas powinno sie go spuscic z reduktora) to jesli chodzi o najtanszy gas a jesli masz blosa to zakrecic srubke od obrotów (jedna wielka od składu ilosci mieszanki druga w tym samym miejscu nizej od obrotów.

1" - młody upalacz

ok poszukam z tym że koleś który montował gaz mówił że to komputer samochodu steruje wtryskiem gazu i tez komputer steruje niskimi obrotami przy pracy na gazie. Ostatnio podregulowałem go trochę i wygląda że nieco lepiej wygląda skład spalin (nie dymi tak jak wcześniej i świece nie są okopcone ) ale spalanie jest dalej bez zmian :/ (za 20zł robię 50km przy cenie gazu 2.65) a do tego jedzie jak by go coś hamowało. Ma więcej mocy niż wcześniej ale jest przymulony. Gdy go kupiłem dużo lepiej wkręcał się na obroty i przyśpieszał a teraz dużo wolniej przyśpiesza dodatkowo zaczęła się bardzo grzać głowica i po przejechaniu 20km jest tak gorąca że nad pokrywą zaworów można smażyć kiełbasę.

1" - młody upalacz

a i jeszcze zapomniałem dodać że co chwilę zmienia się zachowanie na niskich obrotach :( . Wyreguluje je tak żeby miał te 800-900 obr./min. a za chwile okazuje się że obroty są za wysokie no to skręcam je niżej i po jakimś czasie okazuje się że auto gaśnie. Do tego jak jest na gazie to po ustawieniu obrotów gdy dodam gazu to obroty nie opadają od razu do 800 tylko do 1200 zatrzymają się i dopiero do 800 a na benzynie odwrotnie, spadają do 200 po czym rosną do 800.

1" - młody upalacz

Wszystko już się wyjaśniło. Przyczyną złej pracy silnika był uszkodzony przepływomierz. Po wymianie na inny wszystko wróciło do normy i auto działa nawet lepiej niż gdy je kupiłem :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00