mockba pisze:
A no dla tego że
1. rozrząd około 1000pln
2. miska olejowa + smok z silnika 2.0 z vitary
3. Dokładnie nie wiem jaka skrzynia wchodzi ale z pewnością trzeba będzie zmienić koło zamachowe i sprzęgło. (ktoś wie niech się pochwali)
Dodatkowo trzeba pomyśleć czy skórka warta wyprawki bo silnik z baleno 121 KM, przy 6200 obr/min , moment obr. 152 Nm, przy 3400 obr/min,
1.6 16v moc: 97 KM, przy 5600 obr/min, moment: 132 Nm, przy 4000 obr/min. Wzrost momentu obrotowego o 13% na obrotach niższych o 15% (to niepodważalny plus) oraz wzrost mocy o 19% na obrotach wyższych o 10% (niestety na minus)
Silnik z baleno to fajna opcja ale trzeba przemyśleć czy warto wpakować masę pracy i kasy za takie a nie inne osiągi (podałem wszystko w % dla łatwego z obrazowania sytuacji) Dodatkowo trzeba brać pod uwagę gorszą dostępność części i pewnie ich większą cenę

rozrząd dobrych firm można mieć za 600zł ( w baleno jest łańcuszek którego rzadko trzeba wymieniać np w naszym baleno 106tys przebiegu jak nowy nigdy nie wymieniany)
nie ma potrzeby smoka z i miski z vitary 2.0 wystarczy mała przeróbka smoka i już po kłopocie i jest smarowanie cały czas nawet na stromych wzniesieniach (uprzedzam odpowiedź - wiem bo mamy zewnętrzny zegar ciśnienia oleju)
Skrzynia vitary pasuje prawie plug&play trzeba tylko przetoczyć wałek który wchodzi na tarczę sprzęgła bo w baleno jest bardziej wysunięty i po przetoczeniu należy dorobić tulejkę aby pasował wałek średnicą pod łożysko w kole zamachowym.
Sprzęgło z dociskiem pasuje od Vitary 1,6, 8V
części dostępne jak do każdej suzuki a prac nie ma wcale specjalnie wiele przy tej przekładce