suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest śr maja 07, 2025 5:49 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: klima do vitary
1" - młody upalacz

Czy ciężko znaleźć kompletną klimę do vitary ?? (dawca vitara anglik) i czy to będzie pasować do wersji normalnej?
A może ktoś zaadoptował klimę z innego samochodu??
Czy to wogóle opłacalne, czy lepiej szukać krótkiej amerykańskiej vitary z klimą??

Site Admin
Awatar użytkownika

Jeśli jeszcze nie masz, to chyba lepiej by było szukać czegoś, co już ma klimę - wtedy przyn. możesz sprawdzić, czy działa.

Jeśli auto będzie wiekowe, to ryzyko uszkodzenia choćby przewodów przy demontażu od dawcy i montażu u biorcy wzrasta. A często jest tak, że nie ma przewodów w zamienniku i albo musisz gdzieś dorabiać, albo ASO i cena stanowiąca 90% ceny, którą zapłaciłeś za zakup używki :wink:

Nie wiem też, na jaki gaz jest klima, ale pewnie na stary = trochę większe problemy z nabiciem itp (ze względów na ekologię, już nie można niby stosować starego gazu).

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rok prod.: 1997
W angliku kanał powietrzny z parownikiem jest z drugiej strony. Elementy z komory silnika powinny pasować.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

hayabusarider pisze:
Czy ciężko znaleźć kompletną klimę do vitary ?? (dawca vitara anglik) i czy to będzie pasować do wersji normalnej?
A może ktoś zaadoptował klimę z innego samochodu??
Czy to wogóle opłacalne, czy lepiej szukać krótkiej amerykańskiej vitary z klimą??

przeważnie zakładanie klimy jest nieopłacalne - do popularnego kompakta to 3-4kzł
chyba że robi się samemu
w przypadku vitary będzie chyba jeszcze gorzej, bo mało jest autek z klimą (kłopot z klamotami)
ile kosztuje kpl instalacja ?, bo do astry to ok 2kzł

co do szukania autka z klima, w krótkich to wielka rzadkość, ja przez pół roku przeglądania ogłoszeń
wynalazłem dwie, z czego jedna przez przypadek została moja :)
nie szukałem autka z klimą (choć pierwotnie miało być jakieś małe autko dla żonki z klimą)
a trafiła się vitarka :mrgreen:

Site Admin
Awatar użytkownika

Sporo amerykanów miało klimę (taki klient :wink: ), a że w PL większość pochodzi z Niemiec (Hiszpany i Japońce), to i z klimą mało.

1" - młody upalacz

żartobliwie wiekszoc Vitek to cabrio a po co klima w cabrio :-)) na marginesie jesli klime wyrwiesz za grosze to oplaca sie zalozyc gaz to pospolity freon lub pochodne nabijaja bez problemu.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Ja ma klime w 5d Sidekicku.
Jakiś tydzień temu byłem ją ożywić i "przerobić" na eko czynnik r134 cośtam (fabrycznie był r12 którego raczej już nie nabijają - ekologia)
Operacja kosztowała 300 pln i polega na założeniu innych końcówek na króćce do napełniania - są po prawej stronie chłodnicy (po lewej stojąc przed otwartą maską) oraz na dodaniu jakiegoś szuwaksu do oleju który ma zabezpieczyć uszczelnienia przed zjedzeniem przez nowy czynnik.
Dla info - dla osób które nie mają wlepek od spodu maski - oleju ok 0,08 - 0,1 kg, gazu ok 0,6 - 0,65 kg

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Chalski pisze:
Ja ma klime w 5d Sidekicku.
Jakiś tydzień temu byłem ją ożywić i "przerobić" na eko czynnik r134 cośtam (fabrycznie był r12 którego raczej już nie nabijają - ekologia)
Operacja kosztowała 300 pln i polega na założeniu innych końcówek na króćce do napełniania - są po prawej stronie chłodnicy (po lewej stojąc przed otwartą maską) oraz na dodaniu jakiegoś szuwaksu do oleju który ma zabezpieczyć uszczelnienia przed zjedzeniem przez nowy czynnik.

u mnie jest chyba już ten nowszy - na pewno nie r12
a końcówki są właśnie po lewej stronie chłodnicy (po tej co akumulator/pasażer)
chyba muszę foty silniczka porobić :wink:

co do klimy, wydaje mi się, że ma małą wydajność - nigdy nie miałem auta z AC

teraz przy upałach 30'C ustawiam na IIbieg went i nie powiem żebym marzł ;)
schłodzenie po postoju trwa dość długo, tak po 5-7min czuć że jest już chłodniej
więc albo serwis, albo TTTM

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

konrad pisze:
Chalski pisze:

Jak w upały chcesz zchłodzić wnętrze, to niestety trzeba włączyć wentylator na 3,4 bieg. Będzie głośno, ale trzeba wpompować dużo chłodnego powietrza żeby nagrzane fotele, tapicerka, deska rozdzielcza oddały ciepło. Dopiero po schłodzeniu przykręcasz nawiew na 2.
Moja Vitara chłodzi skutecznie. Przy ~25'C, po ~5km dokładam ciepłego powietrza żeby się nie przeziębić.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Pavel pisze:
konrad pisze:
Chalski pisze:

Jak w upały chcesz zchłodzić wnętrze, to niestety trzeba włączyć wentylator na 3,4 bieg. Będzie głośno, ale trzeba wpompować dużo chłodnego powietrza żeby nagrzane fotele, tapicerka, deska rozdzielcza oddały ciepło. Dopiero po schłodzeniu przykręcasz nawiew na 2.
Moja Vitara chłodzi skutecznie. Przy ~25'C, po ~5km dokładam ciepłego powietrza żeby się nie przeziębić.

jasna sprawa, że zanim wnetrze się ochłodzi to trochę czasu trwa
ja przy 25 też już miałem chłodno, na tyle że wyłączałem klime, a wcześniej chodziła na I-biegu

i tak muszę jechać na serwis, bo nie wiem kiedy był robiony, a szkoda uszkodzić sprężarkę

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

konrad pisze:
u mnie jest chyba już ten nowszy - na pewno nie r12
a końcówki są właśnie po lewej stronie chłodnicy (po tej co akumulator/pasażer)
chyba muszę foty silniczka porobić :wink:

schłodzenie po postoju trwa dość długo, tak po 5-7min czuć że jest już chłodniej
więc albo serwis, albo TTTM

To jaki czynnik jest w standardzie jest napisane na małej naklejce pod maską - po lewej są naklejki z podcisnieniami a bardziej po środku ta z opisem o klimie.
Z tego co piszesz chłodzenia słabiutkie - u mnie jest lepiej pomimo tego że buda 5d i mase szkła które puszcza światło do środka czego wynikiem jest sauna w środku po 15 min stania samochodu na słońcu, ale będzie na to lekarstwo - delikatne przyciemnienie szyb z tyłu.
Co do wydajności klimy - sprawdź czy w silniku dmuchawy oraz za blokiem silnika (trzeba go wyjąć ale to 3 śruby + wyjęcie schowka) a przed wymiennikiem ciepła klimy nie ma połowy lasu - u mnie było co mocno ograniczało klime jak i nawiew.

Aha PAVEL - jakie masz spalanie po czarnym bez i z klimą - u mnie bez klimy ok 12 l LPG a z klimą ostatnio (jeszcze przed kręceniem gazu było ok 16 l lpg/100 km

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Chalski pisze:
...Aha PAVEL - jakie masz spalanie po czarnym bez i z klimą - u mnie bez klimy ok 12 l LPG a z klimą ostatnio (jeszcze przed kręceniem gazu było ok 16 l lpg/100 km

Benzyny pali mi w mieście 11-12, ostatnio w trasie ~10l - z boxem dachowym i prędkością 100-120km/h. Zużycie liczone wg. licznika kilometrów, bez korekty na opony 29".
Nie wiem o ile zmienia się zużycie paliwa po włączeniu klimatyzacji, bo nigdy nie wypaliłem całego zbiornika jeżdżąc tylko z klimą.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00