suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt maja 09, 2025 12:21 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Siemka,

Podepnę się. Ja mam oponki 225/75/16. Przyśpieszenia nigdy zegarkiem nie mierzyłem, ale tak jak kolega napisał wyżej - jak się ją "przeciągnie" na 6.000 obr to idzie jak "szatan" :mrgreen:. Braciak ma Volvo V40 1.8 benzynke w nienagannym stanie i całkiem niedawno ruszyliśmy razem ze świateł.
Do 110 szliśmy praktycznie łeb w łeb, później trochę odszedł. (aż z ciekawości sprawdzę w weekend ile sekund zegarek pokaże - może nawet spróbuję nagrać :mrgreen: )

Jeśli chodzi o spalanie. Ja nie mam gazu, ale zauważyłem takie zależności: (mierzyłem pewnie z 5 razy)
Na codzień Vitki używa żona i jak ona "pyrka" po mieście, to na najbardziej znanym sposobie mierzenia (pełny bak/przejechane 100km /tankowanie) dolewam pi razy drzwi 10,5 - 11,5 litra. (nigdy mniej niż 10)

Jak za fajerkę wsiądę ja, to nigdy mi się nie zdarzyło, żebym dolał mniej niż 12l, a zdarzało się i pod 15l.

Mam też jedno porównanie długodystansowe. Jak ją kupiłem jako serię, to musiałem przemierzyć do domu prawie 600 km.
Nowy nabytek, więc nie ciskałem i leciałem sobie ze spokojem w okolicy 100 km/h. Na tej całej trasie zszedłem ciut poniżej 10l, bo to również mierzyłem.

Reasumując:
Jak któraś pali 10l albo i mniej, przy normalnej miejskiej jeździe - to... cud :D
Jak pali 12-15 l benzynki to wg mnie jest w przewidzianej normie.
Jak silnik się kręci do 6 tysi :D, to z Volvem 1.8 do setki powinna iść równo hehe

Tylko jedna rzecz mnie zastanowiła:
rgb team pisze:
Zauważyłem jaki czas temu że zjeżdzając z gór np. 3km w dół non stop hamując śilnikiem i bez dotykania gazu a następnie przechodze do normalnej jazdy po prostej lub pod góre nagle kłęby białego dymu przez chwile z rury i potem jest normalnie.
Tak jakby ie olej zbierał,.....

Pierścioneczki mogą nie zgarniać kolego :D, wiem coś o tym bo miesiąc po zakupie przegwizdałem pierścionki.
Też waliła białym dymem

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

O widzisz też myśle że to zawory, głowica do roboty.
Zobaczymy ile będziesz miał do setki. 0-100km/h.

A z tym mierzeniem przyspieszenia to nie "szybcy wsciekli"
ale dobrze to znać miedzy nami bo jak porównać w terenie. np. w terenie błotnistym o danej wilgotności i nachylony pod kątem 19.6% do 100km/h mam 87sekund. :)
A dobre osiągi na płaskim są adekwatne do osiągów w terenie, także czekam na twój pomiar Danielson

i hi-lift w środku

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+01:00