Jeśli ktoś będzie zabierał się za wymianę to przed zakupem warto sobie zobaczyć jak wygląda kompletny rozrząd.
Dzwoniąc do różnych ASO w każdym uzyskiwałem inne informacje na temat tego jak wygląda rozrząd i jaka jest cena za komplet. I tak np. w ASO Toruń (najbliżej mam do nich) dowiedziałem się że jeden łańcuch ma dwa napinacze i komplet to kwota 900zł, komplet drugiego łańcucha to 400zł czyli razem wchodzi ok 1 300zł. W Abimexie pan się bardzo zdziwił kto mi taki koszt podał bo same napinacze kosztują odpowiednio 520zł, 420zł, 280zł, 420zł.
W innych ASO było podobnie - za każdym razem dowiadywałem się że rozrząd wygląda inaczej a ceny były astronomiczne. Oczywiście za każdym razem podawałem nr nadwozia i zaznaczałem że silnik 2.0 16V o oznaczeniu J20A.
Stwierdziłem, że i tak muszę najpierw rozebrać silnik żeby się upewnić w jakim stanie jest rozrząd i czy to napewno on mi tak chrobocze, więc dogadałem się w zaprzyjaźnionym ASO Hondy że mi wymianę zrobią za 700zł i wstawiłem auto.
Po rozebraniu okazało się że rozrząd wygląda jak na zdjęciach. Mechanik stwierdził, żeby jeszcze koła wymienić. W ASO Toruń 4 koła to 900zł. Szkoda że nie skonsulotwałem jeszcze co mieli na myśli mówiąc mi 2 napinacze przy jednym łańcuchu bo może jednak cena w sumie by wyszła inna.
W sklepie motoryzacyjnym dali mi dwa komplety do wyboru:
- OSK za 1 200zł
- OYO za 870zł
Obydwa komplety miały zawierać również koła. Zamówiłem ten droższy, niestety na drugi dzień okazało się, że w zestawie nie ma tego środkowego koła, łączącego dwa łańcuchy (5). Również napinacz od dolnego łańcucha (9) był inny niż w oryginale. Brakowało metalowego prostokąta na trzpieniu wypychającym (był sam trzpień). Ślizgi w tym zestawie są w kolorze czarnym (pewnie inny rodzaj tworzywa?). W związku z tym zostałem skazany na tańszy zestaw.
Dziś przyszedł i po wstępnych oględzinach (jeszcze nie kupiłem tylko na szybko obejrzałem) wygląda że jest ok. Pomijając jakość której nie jestem w stanie ocenić (trochę się boję co to będzie za taką kwotę) są wszystkie elementy. W tym zestawie również jest inny napinacz dolnego łańcucha ale w przeciwieństwie do poprzedniego zestawu nie jest sam trzpień tylko ma końcówkę - choć nie prostokątną. Na ostatnim zdjęciu narysowałem jak wygląda ta końcówka w nowym zestawie.
Legenda do pierwszego zdjęcia:
1 - Łańcuch górny
2 - Łańcuch dolny
3 - Koło zębate górnego łańcucha
4 - Koło zębate górnego łańcucha
5 - Koło zębate łączące dwa łańcuchy
6 - Koło zębate dolnego łańcucha (na tym zdjęciu niewidoczne)
7 - Napinacz górnego łańcucha ze ślizgiem (jeszcze nie zdjęty, w zamówionym komplecie jest jako całość)
8 - Ślizg dolnego łańcucha
9 - Napinacz dolnego łańcucha
10 - Osłona? Daszek? Niewielki element metalowy z tworzywem od spodu (od strony łańcucha) przykręcany do głowicy - w czasie robienia zdjęcia odkręcony
11 - Prowadnica? łańcucha dolnego z tworzywa sztucznego
Wszystkie te elementy są w zestawie OYO.