suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pt maja 09, 2025 12:19 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Witam. Panowie może robil ktos z was takie cos i chce sie podzielic swoja wiedza co i jak podczas takiej operacji.
U siebie mam vitary silnik 1.6 8V i przymierzam sie do Baleno 1.6 16 V mam zamira kupic cale auto. :)

1" - młody upalacz

witam
zeby nie zakladac kolejnego wontku to odgrzeje temat
padl mi silnik 1.6 8v i nie wiem czy oplaci sie temontowac bo w cenie moge jutro nabyc baleno z 1.6 16v szukam info na temet swapu ale czas mnie goni zeby przeczytac cale forum a na szybko nic ciekawego nie znalazlem..
chcialbym wiedziec czy jest z tym duzo roboty ponoc silnik pasuje do wlozenia tylko problem z kopulka i termostatem pod nia. znalazlem silnik z 99r wiec kopulka powinna byc mniejsze i kable wychodza do gory, ale mechanika to sa detale mardziej mnie interesuje elektryka czy to wystarczy wziac jakas czesc wiazki tylko do silnika i komp czy tez trzeba wymieniac kompletne okablowanie razem z kablami do lamp itd, zalezy mi tez zeby licznik orginalny dzialal w sensie kontrolek bo podejzewam ze licnik od baleno nie podejdzie w miejsce org. i druga spraw to uklad paliwowy czy org przewody wystarcza ew. zmieni sie sama koncuwke na balenowska czy tez trzeba ciagnac nowe i czy pompa paliwa bedzie oki czy tez ja od razu wymieniac na baleno
pytam bo jak sie zdecyduje to jutro z rana moge kupic baleno i do grudnia auto musi jezdzic a jesli to nie ma sensu to musze szukac glowicy do 8v

4" - błotny dziadek

Jeśli samochód ma jeździć do grudnia to nawet nie myśl o swapie, sam tego nie ogarniesz a a mechanicy nie lubią nietypowej roboty, braknie Ci jednej kostki i będziesz uziemiony na kolejny tydzień, swap to przebudowa połowy samochodu rzeźbienie, mierzenie, pasowanie wkładanie wyjmowanie, to nie jest robota na 10 dni.

3" - błotołaz

kubazx9r pisze:
pytam bo jak sie zdecyduje to jutro z rana moge kupic baleno i do grudnia auto musi jezdzic

Wszystko jest kwestią zainwestowanego w swap budżetu :mrgreen:
Przy takim terminie tanio nie będzie...

Mechanicznie to pikuś. Połączenie wiązek to już pewne wyzwanie. Żaden normalny elektryk samochodowy się tego nie podejmie, bo mu się nie opłaci.

1" - młody upalacz

no bede mial cale baleno wiec w ostatecznosci moge przerzucic cala wiaske tylko ze to jest rzmudna dlubanina
teorie znam pytanie jak to wychodzi realnie co do terminu to juz sie przyzwyczajam ze nie zdaze ale z obecnego silnika nie bylem zadowolony jakos nie chcial sie szybko wkrecac na obroty powyzej 3500obr i mysle ze wymiana glowicy ktora wyglada na dobra poza tym ze sie panewka skonczyla nic nie zmnieni a 16v sie przejechalem co prawda w automacie i podobalo mi sie jak chodzila

3" - błotołaz

kubazx9r pisze:
no bede mial cale baleno wiec w ostatecznosci moge przerzucic cala wiaske tylko ze to jest rzmudna dlubanina

Chyba nie wiesz o czym piszesz (i na dodatek z błędami :o ).
Cała wiązka jest praktycznie nieprzekładalna (pomijam nawet kilometry kabli do rzeczy niewystępujących w vitarze).

1" - młody upalacz

no wiem ze nie pasuje bez ciecia i zmieniania kostek.
Znalazlem glowice do swojej w poblizu wawy jutro ja obejze jak panewki beda oki to ja wyremontuje na cacy zmienie panewki w silniku + pierscienie skoro juz silnik na stole (mam nadzieje ze pierscionki troche usprawnia silnik bo cisnienie mialem na pozionie 10bar wszystkie 4 cylindry a gladzie idealne progi nie ma jeszcze sprawdze owalizacje)skladam do kupy i niech smiga dalej moze kiedys sie trafi jakis angol albo rozbitek to sie bende zastanawial..
A bledy to zawsze robilem i polskich znakow nie uzywam i to sie raczej nie zmieni

dzieki wszystkim za zniechecenie mnie bo na goraco to czlowiek widzi tylko latwe strony a po zakupie 16v bym sie tylko w niepotrzebne problemy wpakowal

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Przekładałem silnik 16.16V z instalacją od balena.
Zakładając licznik od vitary , długo schodzi z kabelkami i lokalizacją co do czego.
Wiąchy do świateł, cały tył wszystko trzeba ciąć i łączyć bo są inne wtyki-gniazda.
No i zostanie trochę ślepych gniazd-wtyków typu klima , dziwne światła , silniczki od świateł.
Wówczas trochę bezpieczników trzeba wyjąć by zwarć nie robiło np. w offie.

Samochód: GV 2.0 2002

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Mi udało sie zrobic w ciagu wakacji no czyli 2 miesiace i wszystko co trzeba bylo najmniejsze duperelki. I teraz stwierdzam ze warto robic ten jeden meisiac dluzej, i tak jak ja teraz cieszyc sie jazda jak dla mnie silnik moge w 100 % polecic :D

1" - młody upalacz

i tak wlasnie sadzile tyle ze wlasnie ten czas mnie troche goni , a nadmiarowe kable i kostki to bym raczej wycinal bo po co ma sie walac niepotrzebnie..
ja juz zacolem zbierac graty do remontu alem przy okazji chcialem zapytac bo mowia ze 16 ma moment za wysoko i sie muli na podjazdach na niskich obrotach czy to prawda? jak wasze wrazenia po zmianie z 8v na 16v.. poza tym czytalem dane to ponoc te silniki z lat 95-99 mialy momet max przy 3200obr a 8v ma taki sam przy 3000obr ale z kolei wedlyg danych vitara 16 ma max momet przy 4000 tyle ze chyba o okolo 10NM wiekszy niz baleno i 8v

4" - błotny dziadek

A może nie jest jeszcze wszystko stracone, jest na klawiaturze taki przycisk "alt" wciskając np. "a+
Alt" robi się "ą" to takie proste, prawda? Wiem że to nie forum Miodka ani elektroda ale szanuj nas.

1" - młody upalacz

a slyszales o szkole szybkiego czytania? pocwicz sobie bo poddzas szybkiego czytania muzg sam podswiadomie uzupelnia brakujace znaki w slowach i nie zwrucisz w tedy uwagi na brakujace ą czy ę..
niestety wychowalem sie na smsach z telefonow ktore nie mialy polskich znakow i tak mi zostalo...

a za bledy ortograficzne to przepraszam ale walczylem z tym w szkole i nie wyszlo nadawali mi tylko zaswiadczen o dyslekcji i dysgrafi....

mam ndzieje ze to ostatni post w tej sprawie bo nie jest to miesce na takie cenzura
pozdrawiam

4" - błotny dziadek

kubazx9r pisze:
a slyszales o szkole szybkiego czytania? pocwicz sobie bo poddzas szybkiego czytania muzg sam podswiadomie uzupelnia brakujace znaki w slowach i nie zwrucisz w tedy uwagi na brakujace ą czy ę..
niestety wychowalem sie na smsach z telefonow ktore nie mialy polskich znakow i tak mi zostalo...

a za bledy ortograficzne to przepraszam ale walczylem z tym w szkole i nie wyszlo nadawali mi tylko zaswiadczen o dyslekcji i dysgrafi....

mam ndzieje ze to ostatni post w tej sprawie bo nie jest to miesce na takie cenzura
pozdrawiam

Może i masz nadzieję, o dysortografii sam coś wiem bo sam mam problemy ale dziś komputery myślą za nas i robią zygzak pod zdaniem z błędem, w robocie jak będziesz pisać pismo i nawalisz błędów to też będziesz się tłumaczył smsami? Nie żebym się pieklił na to ale pisać poprawnie nie kosztuje wiele

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
kubazx9r pisze:

To nie jest tłumaczenie. Ja się wychowałem na komputerach i internecie bez polskich znaków. Ba, nawet bez polskiego języka. To kwestia czy się chce...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00