suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw maja 08, 2025 4:25 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
0" - piaskownica

Witam mam następujący problem auto jest słabe po rozgrzaniu gdy jest zimne problem raczej nie występuje na wolnych obrotach czuć wypadanie zapłonu a czasami jest falowanie które jak się rozbuja to silnik gaśnie świece są okopcone i zastanawiam się co może wzbogacać mieszankę wymieniłem jedną sondę drugą mam odpiętą gdyż wzbogaca mieszankę trochę za bardzo i silnik się dławi co do braku mocy podejrzewam czujnik położenia przepustnicy lub wału ponieważ auto lepiej przyspiesza gdy się gaz lekko wciśnie a nie otworzy przepustnice do oporu do tego zanim zacznie przyspieszać czuć lekkie szarpanie dopiero po przekroczeniu ok 3tyś auto tak jak by coś puszczało ale to czasami po rozgrzaniu przeważnie auto nie chce jechać po rozgrzaniu dodam że świece wymienione 2 nowe cewki ngk i 4 pół roczne z ery po odpięciu tps silnik praktycznie nie szarpie po odpięciu przepływki jest jeszcze gorzej a co do błędów to nie wyrzuca nic poza tymi które były spowodowane odpięciem poszczególnych czujników check się nie zapala w ogóle

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
Poszukaj na forum jest kilka wątków o braku mocy w tym silniku.
Sprawdziłeś jak jest zapłon ustawiony?
Nie chcę Cię martwić ale w większości przypadków rozwiązaniem była wymiana rozrządu.

0" - piaskownica

na rozrządzie zrobiłem ok 2tyś sam wymieniałem wiec nie ma mowy o jakimś spartoleniu zapłon ustawiłem na ok 10stopni bo jazda jest przeważnie na gazie wiec nie wiem za co się już brać do tego mam wrażenie że sonda nie działa jak powinna co prawda napięcie zacznie skakać od 0.1v do 0.9v ale potem już nic się nie dzieje i zostaje na ok 0,6v błędów jak już pisałem brak

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Ogarnij najpierw te sądy bo połowa silnika nie wie co ma zsobą zrobić potem sprawdź czujniki temperatury może komp dostaje info że silnik jest zimny i dostaje bogatą mieszankę (ssanie) jak tonie pomoże tobędziemy myśleć dalej :D

Poznań

0" - piaskownica

co do sąd raczej masz racje na dniach to ogarnę i dam znać co i jak:)

2" - starszy bagiennik

Sondy :cry:

0" - piaskownica

Wiecie może dlaczego nawet w nowej sondzie zaznaczę ,że z firmy denso nie jakieś gunwo napięcie przez chwile skacze od 0,1 do 0.9v czyli prawidłowo po czym po jakimś czasie staje na 0.1v i już tak zostaje? jak dodaje gazu napięcie sie zmienia gdy puszczam napięcie spada do zera czyli też dobrze ale z tym zatrzymywaniem się pracy mam dylemat mam nadzieje ,że to nie wina komputera ? sprawdzałem multimetrem może to jego wina? prosił bym jeszcze o dane do sprawdzenia przepływki i czy są jakieś specjalne procedury ewentualnie może ktoś kto ma napewno dobrą sąde sprawdził by napięcie na zapalonym silniku i np na wolnych obrotach oraz w okolicy 2tyś obr bo zauważyłem ,że od 2000 do 2800obr silnik ma straszną zmułę

3" - błotołaz

Rambo pisze:
Wiecie może dlaczego nawet w nowej sondzie zaznaczę ,że z firmy denso nie jakieś gunwo napięcie przez chwile skacze od 0,1 do 0.9v czyli prawidłowo po czym po jakimś czasie staje na 0.1v i już tak zostaje? jak dodaje gazu napięcie sie zmienia gdy puszczam napięcie spada do zera czyli też dobrze ale z tym zatrzymywaniem się pracy mam dylemat mam nadzieje ,że to nie wina komputera ? sprawdzałem multimetrem może to jego wina? prosił bym jeszcze o dane do sprawdzenia przepływki i czy są jakieś specjalne procedury ewentualnie może ktoś kto ma napewno dobrą sąde sprawdził by napięcie na zapalonym silniku i np na wolnych obrotach oraz w okolicy 2tyś obr bo zauważyłem ,że od 2000 do 2800obr silnik ma straszną zmułę

Za uboga mieszanka.
Być może słabe ciśnienie paliwa albo przytkany wtryskiwacz. Trzeba by sprawdzić jak wygląda wartość parametru 'fuel trim'. Jeżeli jest na max, to potwierdza tą teorię. A jeżeli nie, to trzeba wymyślić inną :)

1" - młody upalacz

po uszczelnieniu całego dolotowego wyczyszczeniu przepływomierza z błota nie było widocznych popraw ale po odpięciu małego czujnika temperatury znacznie się poprawiło samochód zaczął jechać ale po pierwszym dodaniu gazu zaszarpał ale potem jechał nawet nawet po podpięciu sądy która fałszowała wskazania nie sprawdzając jej jest lepiej ale na wolnych obrotach nadal wypadają zapłony dodam że jest tak samo na bnzynie i gazie

2" - starszy bagiennik

SONDY

3" - błotołaz

Zacznij naprawę od używania znaków przestankowych... :evil:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00