Witam kolegów
Na forum jestem już od jakiegoś czasu, chociaż stosunkowo mało się udzielam.
Powód był prosty, moja Vitara spełniała jak dotąd oczekiwania w terenie, i nie miam z nią większych problemów.
Dla przypomnienia podam tylko, że moje autko kupiłem od gościa z holenderskiego forum terenówek (4x4 HET NOORDEN).
Samochód miał tam zrobiony lift 2 cale na zawieszce, 3-4 cale bodylifta, wzmocnienie mocowania mostu przedniego i założone MT-ki 30x9,5x15.
Ja w zasadzie wymieniłem tylko amortyzatory z tyłu na Polonezy.
Upalam je prawie drugi rok i choć teraz wygląda trochę gorzej swoje zrobiło: parę zaliczonych boków, wystająca płyta betonowa (skrzywiła ramę pod przednim mostem), a o rysach, wgnieceniach, pourywanych zderzakach... nawet nie wspominam

Uważam że jest to świetne lekkie autko terenowe.
...Ale nadszedł czas zmian.
Znalazłem sponsora, z którym mam zamiar, na bazie mojego auta zbudować terenówkę do mocnego katowania. W planie jest kilka poważniejszych startów.
Wiem, to "tylko" Vitara, ale jestem przekonany że dobrze zrobiona + mądra i przemyślana jazda przyniosą efekt.
Założenia są takie:
Auto jak najbardziej zbliżone do oryginału, oczywiście trzeba będzie wyciąć to i owo

Masa auta zredukowana do naprawdę niezbędnego minimum.
Koła 33 cale, ale narazie mosty oryginalne - czy to wytrzyma???
Wyciągarka - hydraulik lub 24V+ przeróbka instalacji, najlepiej zmotana w środku.
zderzaki, osłony- i inne oczywiste dodatki, lekkie i wytrzymałe.
Ponieważ trochę się zaniedbałem w informacjach o Vitarze, proszę Was o radę i pomoc w budowie mojego autka.
Uczestniczyłem w budowie kilku aut do offroadu, i wiem jak wiele błędów popełnia się robiąc to po raz pierwszy (a to będzie moja pierwsza Vitara). Mam nadzieję że z Waszą pomocą uniknę wielu z nich.
Niech to będzie i "Wasza" Vitara, a ja obiecuję że wśród naklejek sponsorów nie zabraknie na honorowym miejscu, reklamy tego forum.
Czekam na wszelkie info: projekty, fotki, rysunki.
Z góry dziękuję i
Pozdrawiam
Tomek eM.